Det finns mycket att fundera på när det kommer till att välja första mobilen åt barnen. Ett alternativ som blivit alltmer populärt är att låta första mobilen bli en – klocka. Nya Xplora X5 är ett alternativ som fått fina omdömen i tester.

Mobilklockor för barn är en ny och växande marknad, och ger dig som förälder möjlighet att låta barnet ta sina första steg i den digitala världen utan de risker som hänger ihop med livet online. 

Norska Xplora är en av tillverkarna, vars klockor dessutom fått väldigt goda omdömen i tester hos bland annat 99mac och familjemys.se. Deras senaste modell, Xplora X5 Play, är både säker och enkel att använda – och till skillnad från en mobiltelefon som lätt tappas bort så sitter klockan fast på armen.

Det du behöver förutom själva klockan är Xplora-appen som du laddar ner till din egen mobil, och ett abonnemang till klockan (om du redan har ett Telia-abonnemang kan du just nu köpa Xplora X5 Play tillsammans med Extra användare för bara 149 kr/mån).

Trygg kontakt i fokus

Xplora X5 Play är i praktiken en liten mobiltelefon utformad som en klocka, och är designad för att tåla vilda lekar. Du kan hålla kontakten med barnet via vanliga röstsamtal (men ej videosamtal), och barnet kan naturligtvis ringa till dig också. För ökad trygghet kan Xplora X5 Play endast ringa till och ta emot samtal från upp till 50 godkända kontakter. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att obehöriga personer ska kunna kontakta ditt barn. Klockan kan ta emot sms från godkända kontakter, och både ta emot och skicka röstmeddelanden eller svara med korta förinställda textmeddelanden. Det gör användningen både okomplicerad och säker.

Som en extra trygghetsfaktor är Xplora X5 Play också utrustad med en SOS-knapp för att kunna larma snabbt om olyckan skulle vara framme. Det räcker med att hålla knappen intryckt några sekunder för att ett meddelande ska skickas till dig eller någon annan förinställd kontakt.

Precis som i moderna mobiltelefoner är klockan försedd med GPS, vilket innebär att du snabbt och enkelt kan se klockans position. Via den Xplora-app som du som förälder installerar i din egen telefon kan du även ställa in olika trygga zoner, och få en notis till din telefon när ditt barn kommer till eller lämnar en sådan zon – till exempel när hen kommer hem från skolan.

Sociala medier – nej tack

De risker som finns på internet, inte minst i sociala medier, är en faktor som oroar många föräldrar när barnen börjar använda sin första mobil. På Xploraklockorna har man helt enkelt löst det genom att välja bort internet och sociala medier, för den som tycker att det är bättre att vänmta med dessa funktioner tills barnet hunnit bli lite äldre. Det går inte att surfa på nätet med klockan, och det går inte heller att installera de vanliga mobilapparna för sociala medier, chattar eller spel. Det skapar en säker och distraktionsfri digital miljö där trygg kontakt med föräldrar, familj och vänner är det centrala.

Frånvaron av internetfunktioner i Xplora X5 Play betyder även mindre risk för konflikter kring skärmtid redan i starten av barnets digitala resa. Xplora X5 Play har till och med ett inbyggt skolläge, en inställning som gör att X5 under lektionstid endast fungerar som en vanlig klocka. Det vill säga: inga meddelanden och notiser som drar uppmärksamheten från skolarbetet.

Uppmuntrar till lek och rörelse

En inte helt ovanlig effekt av mobilanvändning är stillasittande – det är ack så lätt att försjunka i spel eller video timmar i sträck. Även här har Xplora tänkt till och utrustat X5-klockan med funktioner som uppmuntrar till fysisk aktivitet. Klockorna är utrustade med både stegräknare och Xploras egen aktivitetsplattform Goplay. Det gör att barnen kan byta steg mot Xplora-mynt, som i sin tur kan växlas in till fina och roliga priser i Goplay-butiken. Ju fler steg, desto bättre belöningar blir möjliga.

Och med lek och aktivitet i åtanke är Xplora X5 Play funktionellt och robust designad med stöttåligt glas, samt damm- och vattentät enligt IP68-klassificering, vilket betyder att klockan ska klara nedsänkning i vatten över en meters djup. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta främst är ett skydd vid normal användning – klockan är inte avsedd att användas vid bad eller vattenlek.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Xplora X5 Play ett praktiskt och prisvärt alternativ till en vanlig mobiltelefon för i synnerhet yngre barn. Robust och tålig med funktioner som även om barnet inte kan skriva gör det enkelt att kommunicera tack vare förinställda meddelanden. Avsaknad av internet och sociala medier gör att fokus ligger på trygg kontakt och fysisk aktivitet istället för digitala nöjen. 

Är du nyfiken på att testa så finns Xplora X5 Play nu i Telias sortiment, och fungerar tillsammans med Extra användare eller vårt minsta abonnemang Telia Mobil 2 GB.

Koppla Xplora till Telia Smart family

Om du använder Telia Smart Family kan du lägga till Xplora X5 Play i appen och se alla familjemedlemmar på en och samma karta.

MER FÖR FAMILJEN

Tips & inspiration

Bästa abonnemanget till barnen?

Kampanjpris

Barnklockan Xplora X5

Pris 149 kr/mån första året
(med 24 mån. bindningstid)

Tips & inspiration

5 sätt att hålla koll på familjen