04 mars 2024

3 min läsning

IT-säkerhet

Har du koll på nätfiskarnas metoder?

Cyberbrottslingarnas metoder blir fler och smartare. Har du hört talas om quishing?

Person betalar i butik genom att blippa med sin mobil.

Idag känner de flesta till begreppet phishing, eller nätfiske som det kallas på svenska. Många institutioner och företag, inklusive vi på Telia, har uppmärksammat riskerna och gett tips på hur du kan skydda dig. Men cyberbrottslingarna hittar hela tiden på nya sätt att lura till sig kontouppgifter och/eller pengar. En av de senaste kallas för quishing.

Vad är quishing?

Quishing, eller QR-phishing, är en teknik där bedragare använder QR-koder för att lura potentiella offer. En QR-kod (QR står för Quick Response) är som du säkert vet en grafisk kod som används för att lagra och dela information som till exempel en webblänk, text eller annan data och som du scannar med din smartphone.

Liksom andra typer av phishing syftar quishing till att stjäla känslig information, installera skadlig programvara på din mobil eller förmå dig att besöka osäkra webbsidor. Det kan vara väldigt svårt att skilja mellan äkta och skadliga QR-koder.

Hur skyddar man sig mot quishing?

För att skydda dig mot quishing, är det viktigt att du är försiktig när du har med QR-koder att göra.

  • Skanna inte QR-koder om du är osäker på källan.

  • Använd en scanner-app för QR-koder som som erbjuder säkerhetsskydd och kan varna för skadliga länkar.

  • Dubbelkolla URLen (webbadressen) som QR-koden leder till innan du besöker webbplatsen.

Det är också en god idé att komplettera med någon form av skyddsprogram på din mobil som kan skydda dig mot intrångsförsök. Vi föreslår så klart Telia Trygghetspaket.

Har du koll på de olika bedrägerierna?

Quishing är – tyvärr – bara den senaste i raden av metoder som digitala svindlare använder sig av för att lura till sig pengar eller information.

Phishing: Det här är den mest välkända bluffmetoden där bedragare skickar e-postmeddelanden för att försöka lura mottagaren att klicka på skadliga länkar eller avslöja personlig information. Ofta är sådana bluffmejl lätta att avslöja, men bedragarna har blivit mer sofistikerade och skickligare på att få mejlen att verka trovärdiga, så se upp.

Smishing: En variant av phishing som använder sms istället för mejl. Bedragare skickar textmeddelanden för att försöka lura mottagare att avslöja personlig information eller klicka på länkar som leder till skadlig programvara. Om du får ett oväntat sms från ett okänt eller underligt nummer, klicka inte på några länkar. Har du skäl att misstänka att det rör sig om smishing, vidarebefordra meddelandet till det nya kortnumret 7726.

Vishing: En metod där bedragare använder vanliga röstsamtal via telefon för att lura folk. De kan låtsas vara från en bank eller annan trovärdig organisation och be om personlig information. Kom ihåg att seriösa företag inte brukar ringa upp och begära personlig info på det sättet. Om du tvekar på att personen är ärlig, be att få ringa upp via företagets listade växelnummer – eller lägg helt enkelt på.

När bedrägerimetoderna blir alltmer sofistikerade behöver vi vara vaksamma och hälsosamt skeptiska till information och kontakter vi tar emot, oavsett om det är via e-post, sms, telefon eller QR-koder. Genom hålla oss up-to-date om vad som pågår och själv vara försiktiga hjälper vi till att göra det digitala landskapet lite säkrare för alla.

Fler artiklar i samma ämne: