E-sim – vad är det och hur fungerar det?

E-sim finns i både mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Här förklarar vi närmare vad e-sim är och hur det fungerar.

Kvinna sitter på en uteservering och kollar på sin mobil och skrattar

Vad är e-sim?

E-sim står för embedded sim, vilket betyder att simkortet är inbyggt i enheten.

Vad kostar e-sim?

E-sim i mobilen är kostnadsfritt, medan e-sim i en smartwatch kostar 69 kr/mån.

Upplev friheten med e-sim.

E-sim i din mobil.

E-sim fungerar i princip likadant som ett fysiskt simkort – men istället för att informationen om ditt abonnemang eller kontantkort lagras på ett litet plastkort, är den istället inbäddad i hårdvaran och lagras direkt i din mobil. Det är dessutom möjligt att programmera om chippet i ett e-sim på distans så att du kan byta nummer eller operatör mycket smidigare.

E-sim i din smartklocka.

Samla de viktigaste funktionerna runt din handled med en smartklocka och använd den som en förlängning av din mobiltelefon. Med e-sim i din smartwatch kan du nämligen ta emot samtal och sms direkt i klockan. Det kostar inget förrän du själv väljer att aktivera tjänsten och det är först då som du kan ringa och smsa med den.

Man utanför en byggnad som tittar ner i sin mobil samtidigt som han sätter på sig hörlurar.

Aktivera e-sim i mobilen.

Du som har en mobiltelefon med stöd för e-sim och abonnemanget Telia Mobil kan enkelt aktivera ditt e-sim på Mitt Telia. För att aktivera e-sim i mobilen loggar du först in och väljer abonnemanget det gäller. Klicka därefter på 1. Lås upp – 2. Spärra – 3. Beställ simkort.

Tjej med träningskläder och hörlurar tittar på smartklocka

Aktivera e-sim i klockan.

Du som har en smartklocka med stöd för e-sim och abonnemanget Telia Mobil kan enkelt aktivera ditt e-sim genom att gå in i appen Watch för Apple / Galaxy Wearable för Samsung. Koppla sedan upp dig mot Telias mobilnät. Läs mer om hur du gör i respektive app nedan.

Frågor och svar e-sim