Säkerhetstips för hemmakontoret och hela familjen

Idag är det internationella lösenordsbytardagen - en bra påminnelse om att uppdatera både sina lösenord men också sitt säkerhetstänk. Framförallt nu när vi är många som arbetar, studerar och umgås på distans över nätet. Därför har vi samlat några tips om hur du skyddar dig och din familj från cyberkriminella.

1. Säkra din inloggning: Uppdatera dina lösenord regelbundet och återanvänd aldrig samma lösenord till flera tjänster. Identifiera dig på ett säkert sätt, helst med 2 faktorer för de tjänster som hanterar detta. Använd en s.k. lösenordshanterare (eng. Password Manager) som hjälper dig skapa olika säkra lösenord till olika tjänster.

2. Umgås på nätet tillsammans: Använd internet, mobiler, paddor och datorer tillsammans gärna i samma rum hela familjen, speciellt med yngre barn. Det ger möjligheter att diskutera det barnen upplever och samtidigt möjligheten att vara ett vuxet stöd till barn och ungdomar.

3. Håll datorer, surfplattor och mobiler uppdaterade – men också programvaror och mobilappar, för att få bort säkerhetsluckor. Detta sker ofta automatiskt i nya prylar, men behöver ibland en extra knuff. Starta också om dator och mobil regelbundet, det är oftast då uppdateringen ger effekt.

4. Surfa säkert: Använd säkerhetsprogram för datorer, enkla skydd finns ofta inbyggda men det är bra att komplettera med ett extra skydd för högre säkerhet mot hackare och cyberkriminella.

5. Ta säkerhetskopior: Lätt att glömma men bilder, dokument och annan viktig information behöver säkerhetskopieras - om något händer kan du då få tillbaka det som försvunnit. Använd helst en lösning som gör kopieringen automatiskt. 

6. Säkra din uppkoppling: Anslut till internet med en betrodd operatör, till exempel ditt bredband hemma skyddad med en brandvägg eller över din mobiltelefon – undvik osäkra publika wifi-nät som t.ex hos café, hotell och restauranger.

7. Skydda din identitet: Identifiera dig bara till tjänster eller personer du själv tar kontakt med. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter eller bank-id till någon som kontaktar dig och påstår sig ringa från en bank eller sjukvården för att t.ex. hjälpa dig få bort virus på datorn eller boka in ett Corona-test eller. Vid minsta osäkerhet, ring upp företaget de påstås ringa från.

8. Var källkritisk! Granska avsändare och innehåll extra noga innan du klickar på länkar, öppnar sidor och agerar på annan information om Corona / COVID-19.
 

Fakta om nätkriminalitet

FBI ser hur cyberattackerna har fyrfaldigats. SÄPO varnar för attacker mot organisationer i Sverige. Google stoppar mer än 18 miljoner attackförsök genom e-post dagligen. 

Hackare och organiserad brottslighet har gått samman sedan några år. Organiserad brottslighet förändrar sig hela tiden och, precis som många andra verksamheter, anpassar sig för att hitta sätt att tjäna pengar då när deras ”traditionella” brottslighet inte är lönsam eller fungerar längre. Utmaningen och informationshungern gör att vi har sänkt garden och kanske inte ifrågasätter, är källkritiska och tänker efter lika mycket som vi gjort innan kristiderna.

Vi stöttar också årligen kampanjen Tänk Säkert som drivs av MSB och Polisen. Målsättningen är att öka medvetenheten och kunskapen vad gäller hanteringen av lösenord, kortuppgifter och länkar som man kan få i både sms och mail.