Cyberhygien i kristider
Det stora intresset för information om coronaviruset utnyttjas just nu av cyberkriminella och hackare. Därför är det extra viktigt att vara försiktig med vilka sidor du besöker och vilka bilagor du öppnar. På Telias dotterbolag Cygate jobbar cybersäkerhetsexperten Fredrik Börjesson. Här ger han sina bästa råd kring cyberhygien i coronatider.
Under de senaste veckorna har du har säkert sett tusentals artiklar och inlägg om coronaviruset eller COVID-19. Många med viktig information från myndigheter och arbetsgivare. Tyvärr sprids även mycket felaktig information i inlägg och artiklar som ger missvisande råd och sprider falsk information.
Eftersom intresset för information om den här situationen är otroligt stort utnyttjas just coronaviruset och COVID-19 även av cyberkriminella, hackare och internet-troll. Vi ser exempel på hur webbplatser med information om coronapandemin utnyttjas för att sprida datorvirus och hur skräddarsydda meddelanden sänds ut till medarbetare i organisationer med uppdaterade ”arbeta hemma-instruktioner” som också innehåller datorvirus.
Fredrik Börjesson, Cyber Security Business Manager på Cygate
Granska avsändaren
Det är därför extra viktigt att vara försiktig med vilka sidor och vilka meddelanden med bilagor du öppnar, även om du är mycket intresserad av innehållet. Förutom att följa alla vanliga råd för säkerhet vid distansarbete så bör du också granska avsändaren extra noga och inte öppna bilagor från osäkra avsändare.
Fredrik Börjesson, cybersäkerhetsexpert på Cygate, ett dotterbolag till Telia, delar här med sig av sina bästa råd för cyberhygien.
- Arbeta med företagsinformation från en dator som är godkänd och kontrollerad av din arbetsgivare – arbeta inte med företagets information från datorer som inte godkänts av din arbetsgivare.
- Lås in eller göm din dator om du inte är hemma.
- Använd arbetsverktyg, lagring och lösningar som din arbetsgivare valt – samarbeta inte med kollegor genom arbetsverktyg som inte är godkända av din arbetsgivare, och var försiktig med bilagor med känsligt innehåll i epost.
- Anslut till internet via en betrodd operatör, till exempel ditt bredband hemma eller över din mobiltelefon – undvik publika wifi-nät som till exempel caféer och restauranger.
- Återanvänd inte samma lösenord till flera tjänster – använd en lösenordshanterare.
- Uppdatera dator och applikationer – sker ofta automatiskt, men behöver ibland en extra knuff. Vänta inte med omstarten, det är ofta då uppdateringen faktiskt ger effekt.
- Granska avsändare och innehåll extra noga innan du öppnar sidor och information om coronaviruset och COVID-19.