Smarta kontaktlinser håller koll på hälsan

Våra ögon har visat sig vara väldigt användbara i nya digitala innovationer. Marknaden för smarta kontaktlinser väntas öka med raketfart framöver, och en rad hälsorelaterade applikationer är på gång.

Utvecklingen av marknaden för smarta kontaktlinser beräknas enormt de kommande åren – ett amerikanskt undersökningsföretag räknar med att det blir nästan 58 procents årlig tillväxt från 2017 till 2022.1 Då är det förvisso en bred flora av applikationer det rör sig om, säkerligen bland annat det som Sony har tagit patent på: en kontaktlins som både spelar in och spelar upp videos.2

Men en hel del av innovationerna kommer sannolikt att vara hälsorelaterade, eftersom den direkta kontakten med ögat ger nya möjligheter för såväl medicinering som noggranna mätningar. Många aktörer fokuserar på just tekniker för att låta linserna hämta in information om användarens hälsotillstånd.

Google vill mäta glukos
Det planerar bland andra Google, som sedan ett tag tillbaka samarbetar med läkemedelsbolaget Novartis för att ta fram en lösning med linser som har sensorer för mätning av glukosnivåer hos personer med diabetes. Enligt en representant för Novartis siktar man på att nå tydliga resultat tidigast år 2020.3

Vid det laget kanske redan forskare i Sydkorea har hunnit ta fram en lösning, nämligen med linser där en minimal LED-lampa på linsen slocknar när glukoshalten hamnar för högt. Tekniken har testats på kaniner, men ännu inte på människor.4

Diagnostik med sensorer
En annan mätning via kontaktlinser har utvecklats av schweiziska Sensimed. Deras lösning heter Triggerfish och rymmer en sensor som läser av förändringar i hornhinnan. Denna information används sedan för att hantera glaukom. Triggerfish är godkänt för försäljning på den amerikanska marknaden.

Forskare vid Oregon State University har också arbetat med en digital kontaktlinsteknik, och tagit fram en prototyp till genomskinliga biosensorer som fästs på linser och som ska kunna upptäcka en rad olika åkommor. Enligt uppgift är biosensorerna så små att det ryms 2 500 stycken per kvadratmillimeter.5

Ersätter injektioner
En relaterad utveckling görs av ett forskarteam från Harvard Medical School, som har tagit fram en ny metod för att behandla ögonproblem. Innovationen heter Theraoptix6 och bygger på en kontaktlins som kan ge en långsam frisättning av medicin i ögat.

Flera ögonsjukdomar behandlas annars med ögondroppar, vilket har visat sig vara en metod med flera osäkerhetsmoment: många upplever ett obehag gällande att droppa något i ögat och dropparna kan även råka hamna utanför ögat, vilket kan leda till en felaktig dosering. Kontaktlinserna från Harvard-teamet ska kunna användas för en rad olika ögonsjukdomar, där vissa till och med behöver behandlas med injektioner i dagens läge.

I detta skede har de inte kopplat någon digital teknik till sin innovation, men det är inte orimligt att tänka att till exempel en lins med mätsensorer skulle kunna kombineras med en teknik för att frisätta mediciner i lagom dos och vid lämpligt tillfälle framöver.

Läs också
Kroniskt sjuka får digitalt stöd
Ökat ansvar för den egna hälsan
AI hjälper till att upptäcka cancer

1 Reuters
2 Curiosity.com
3 Fiercebiotech.com
4 USA Today
5 ASC
6 MiT.edu