Permobil gör elrullstolen uppkopplad

Huvudkontoret ligger visserligen fortfarande i Timrå, men Permobil har medarbetare i 15 länder och säljer sina produkter på 70 marknader. Utvecklingen går mot fler och mer avancerade digitala hjälpmedel, både för deras kunder och inom deras egen utvecklingsverksamhet.

Permobil har sedan starten på 60-talet i Timrå i Medelpad vuxit till att bli världens största leverantör av elektriska rullstolar – och varumärket har till och med blivit synonymt med produkten. Grunden för verksamheten har varit densamma genom företagets historia, nämligen att ge människor med funktionsnedsättning en ökad livskvalitet.

– Vi ser det som en rättighet för dessa människor att få sin funktionsnedsättning kompenserad – och vi är måna om att dra mest möjliga nytta av den teknik som finns till buds, säger Jonas Westerlund, global it- och driftchef på Permobil.

Undvika tryckskador

En av de stora utmaningarna för den som är rullstolsburen och utan egen rörlighet är att undvika sittsår.

– Den typen av tryckskador uppkommer när blodet inte kan cirkulera i en viss del av kroppen, som när man ligger eller sitter väldigt stilla. Cellerna dör och det kan uppstå öppna sår ända in till benet, förklarar Jonas Westerlund.

Det är med andra ord ytterst allvarliga skador och de orsakar mycket lidande för den som råkar ut för det.

– Det tar lång tid att läka och kräver mycket medicinering med bland annat antibiotika. Förutom att användaren drabbas hårt kommer det även att kosta samhället pengar, och det finns således flera anledningar att förebygga trycksår.

Smart elektronik styrs av app

Permobil har därför köpt ett företag i USA som tillverkar luftfyllda dynor som enligt Jonas Westerlund ger en känsla av ”sitta på moln”.

– Men dynor räcker inte för den här gruppen, och där kommer digital teknik in i bilden. En rullstolsburen måste regelbundet flytta sig, vilket vissa inte kan göra på egen hand. Vi har därför utvecklat eldrivna rörelser i stolen med el-ställdon. Smart elektronik guidar och övervakar sedan allt från vår egen app Virtual Seating Coach.

Han liknar appen vid Runkeeper, men alltså anpassad för den kraftigt funktionshindrades behov.

– En fysioterapeut förskriver den rörelse som möter det individuella behovet, och därefter programmeras appen via nätet att instruera vilket rörelsemönster som ska utföras av användaren med hjälp av stolens mekanik. Appen följer också upp användningen så att fysioterapeuten kan se exakt vilka rörelser som har genomförts.

Skickar data till molnet

En annan nyutvecklad teknisk funktion i Permobils elrullstolar är att de kan förses med en enhet som skickar data från stolen till en molntjänst.

– En elrullstol kan i dag vara en rätt komplex konstruktion, med flera datorer för såväl drift som regelbunden statuskoll. Genom att ta emot data från en stol kan vi till exempel se om den börjar behöva laddas allt oftare, det vill säga om det är dags för ett proaktivt batteribyte, eller kanske byta motor om vi upptäcker att den inte arbetar som tänkt.

Det blir med andra ord som en ”fleet management”-tjänst – på samma sätt som med till exempel last- eller taxibilar, konstaterar Jonas Westerlund.

– Det leder förstås till en ökad trygghet och säkerhet för användaren, som är så kraftigt beroende av en fungerande rullstol för att upprätthålla sin livskvalitet.

Foto: Permobil

Läs också
Kroniskt sjuka får digitalt stöd
Positioneringsteknik ger bättre vårdkvalitet
Ökat ansvar för den egna hälsan