Kroniskt sjuka får digitalt stöd

Kroniska sjukdomar håller på att växa till ett stort samhällsproblem. Med ny teknik går det att stötta de kroniskt sjuka och samtidigt bidra till att minska vårdkostnaderna.

Närmare hälften av alla svenskar har numera en kronisk sjukdom. En stor del av vårdens resurser används för dessa patienter; de står för cirka 80-85 procent av sjukvårdskostnaderna. Kronisk sjukdom ligger även bakom en majoritet av kostnaderna för ersättning vid sjukfrånvaro.1

– Det här är ett växande problem, dels på grund av att vi blir allt äldre och därmed riskerar att få någon kronisk sjukdom. Dels kommer en ansenlig andel vård- och omsorgsmedarbetare snart gå i pension. Det är alltså en fråga om både kostnader och bemanning, säger Pär Astner, säljansvarig på Telia Digital Health.

Han konstaterar att vi befinner oss i ett läge där det inte räcker med att ta små steg framåt.

– Man måste tänka radikalt annorlunda för att kunna hantera situationen framöver och kunna ge alla en fullgod vård med samma kvalitet som i dag. Det har skett stora förändringar inom andra sektorer de senaste åren, nu är det dags att det händer i vården också.

Patienten mer aktiv
En av de tänkbara förändringarna är att förbättra system och tekniker för vård och egenvård på distans. Detta är ett område som Telia har gjort stora produktsatsningar inom de senaste åren.

– Den typen av egenvård innefattar bland annat att göra mätningar av relevanta värden på egen hand, för att därefter kunna dela dem digitalt med sin vårdgivare. Vårdgivaren kan på det sättet enkelt hålla koll på sina patienter och kontakta de patienter som har kraftigt negativt avvikande värden, säger Pär Astner.

Överlag måste man bli mer aktiv och engagerad i sin vård framöver – vilket många patienter själva vill, menar Pär Astner.

– I dagens läge, när det är glest mellan besöken hos läkaren, är det många som upplever en otrygghet när de inte har kunskap om vilka förändringar som sker mellan avstämningarna. På det här sättet går det att få en helt annan inblick i det egna sjukdomsförloppet.

Den här typen av lösningar kan vara mycket värdefull vid ett flertal kroniska sjukdomar, även om mätningsfrekvensen varierar mycket. Den som har diabetes typ 2 gör kanske ett flertal mätningar om dagen, medan en IBD-patient2 inte behöver mäta mer än en gång i kvartalet.

Upptäcka varningssignaler
Det här ligger därmed helt i linje med den allt mer utbredda strävan mot en mer preventiv hälsovård3.

– En av de stora vinsterna med distanslösningarna är de ökade möjligheterna att förebygga svåra problem genom att det går att upptäcka varningssignaler i tid och sätta i åtgärder innan det blir behov av till exempel en akutinläggning, säger han och tillägger:

– På detta sätt kan vården bli mer proaktiv än den är i dag.

Vinst för det totala välmåendet

Det finns även en tydligt preventiv aspekt i ett system med vård och egenvård på distans:

– Ett av målen är att patienterna gör ännu mer än i dagens läge för att förbättra sin hälsa, exempelvis förändringar i livsstil eller kost. Till exempel är det utbredda stillasittandet och det ökande överviktsproblemet sådant som har en direkt negativ påverkan på olika kroniska sjukdomstillstånd.

Även om vi har en situation med en tilltagande resursbrist i vården, så är det förstås inte den enda anledningen till att satsa på nya metoder som bidrar till hälsoförbättringar.

– Det handlar givetvis också om att minska det personliga lidandet för denna stora grupp patienter. Varje möjlighet att undvika akuta problem innebär förstås en vinst för deras totala välmående, säger Pär Astner.

Foto: Johnér / Maskot bildbyrå

Källor
1 Rapporten VIP i vården?, Vårdanalys
2 IBD: Inflammatory Bowel Diseases, dvs inflammatoriska tarmsjukdomar.
3 Läs mer om preventiv vård: Ökat ansvar för den egna hälsan

Här kan du läsa mer om den digitala transformationens betydelse för vård och hälsa och mer om digitala hjälpmedel för kommuner och för landsting.

Ny rapport: Hur mår den svenska vården
Den svenska vården står inför en utmanande framtid. Digitaliseringen påverkar såväl patient som vårdpersonal. Rapporten tar upp hur det står till för anställda i vårdbranschen i allmänhet och vilka vinster vården skulle kunna hitta med digitala lösningar och nya arbetssätt. Ladda ned rapporten här.

Läs också
Ökat ansvar för den egna hälsan
Förebyggande vård med digital hjälp
Blockkedjor snart i vården

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

4G ADSL-plug RSS SIM-card TV add addressbook-plus addressbook alert-circle alert-triangle arrow-down arrow-left arrow-out arrow-pointer arrow-right arrow-up arrow_down arrow_left arrow_right arrows-circle arrows-cycle ball bar-graph battery bell book briefcase broadband browser-group building-large-wifi building-large building-medium building-small bundled-arrow-right bus business-card buy calendar camera chatbot check checklist circle-3-arrows circle-4-arrows clapper-board clock-dotted clock close cloud coffee cogwheel combinations content conversation cross currency-euro currency-kr cutlery device-arrows device-broken device-cogwheel device-lock device-recycle device-user devices dice document-DOC document-GIF document-JPG document-PDF document-PNG document-PPT document-XLS document-check document-pen-user document-pen document down-open-big download education ellipsis email envelope ethernet-cable family-wifi favourites flash floppy-disc folder-arrow folder-open folder-pen folder-plus folder folders game-controller getting-started gift globe-outline globe graph group hand-heart hand-shake handshake headphones heart-pulse heart help hierarchy home-installation home house image infinity info-circle information internet invoice ipad laptop lightbulb link listen location-pin lock-open lock love megaphone microphone minus mobile money-hand-kr money music mute navigation-arrow-down navigation-arrow-right net_signal network open ornament panic paperclip pause pen pie-chart piggybank plane play-circle play playbutton plug-circle plug plus press_button printer prize profile question-circle question-mark question radio refillsim repair reservation robot rocket router scales search-address search-house search security server services settings shield-check shield-plus shopping-bags shopping-cart shuffle signal skip-back skip-forward skull-circle skull-device skull-outline smart-watch smiley-happy smiley-sad smiley-surprised smiley snowflake speech-bubbles-dots speech-bubbles star stationary-phone stop store stream subscription support svg-icon-arrow-down svg-icon-arrow-up svg-icon-checkmark tablet tag technicalsupport television thermometer thumbs-down thumbs-up tools touch trash-can travel truck-clock turtle upload user-box user-device user-heart user-outline user-plus user-speechbubble user-support user users-family video-film video-web voicemail volume weather wifi wireless zoom-in zoom-out