Dags att göra bilen uppkopplad!

Nu kan livet som bilägare bli både roligare och lättare – när bilen blir uppkopplad. Men det behövs inte en sprillans ny bil, även ett befintligt fordon kan troligen kopplas upp om det inte är äldre än omkring tio år.

Det är enkelt att måla upp futuristiska scenarier om vad en uppkopplad bil kan användas till, inte minst om man kopplar på perspektivet självkörande bilar. Men uppkopplingen kan ge så mycket mer än löften om en spännande framtid – den kan redan idag göra att bilägandet och bilresorna blir både lättare och roligare.

– Det finns många önskemål bland bilägare om vad som borde vara enklare och billigare kring bilen, och vad som skulle behöva underlättas. Vi har undersökt och lyssnat på önskemålen för att se vad som går att lösa med tjänster i en uppkopplad bil, säger Johan Öberg, Head of Partner and Marketing, Telia Company Global IoT Solutions.

Numera finns det ett sätt att göra den befintliga bilen uppkopplad (så länge den inte är äldre än omkring tio år) istället för att, som tidigare, vara hänvisad till att köpa en ny bil.

Kopplas in under ratten
Den nya helhetslösningen utgår från en liten hårdvara som kopplas till ett så kallat OBD-uttag som sitter under ratten. Det uttaget används normalt av verkstäder för att diagnostisera bilen. Hårdvaran är i sin tur uppkopplad mot en app i mobilen, där allt som man behöver ha koll på kring din bil finns samlat.

– Att få allt samlat är i sig en stor vinst – det är helt klart något som bidrar till att underlätta bilägandet. Det är ju annars många enskilda aktörer som man är i kontakt med som bilägare – som försäkringsbolag, serviceverkstad, bilbesiktning och Skatteverket, säger Johan Öberg.

Från reaktiv till proaktiv
Genom att ansluta olika samarbetspartners kan funktioner utvecklas åt många olika håll. Till exempel om Bilias serviceverkstad får tillgång till data från bilen och kan förutse behov av ett verkstadsbesök.

– Du går från att vara reaktiv till proaktiv, vilket är ett stort steg! Istället för att känna oro för att någon varningslampa ska börja lysa kan du förvissa dig om att det finns någon i bakgrunden som håller koll åt dig, säger Johan Öberg och fortsätter:

–  Och om ändå en lampa börjar lysa så kan verkstaden koppla upp sig, utan att du behöver åka dit, för att göra en bedömning av felet. Om det inte är något akut kanske du kan vänta någon vecka med att lämna in bilen.

Säker körning premieras
Ett samarbete med Folksam har resulterat i tjänsten ”Köra säkert”. De vill förebygga trafikolyckor genom att uppmuntra till en säkrare, lugnare och samtidigt mer miljövänlig körstil. Andra planer är att rabattera premierna för den som har anammat ett säkert körande, utifrån de uppgifter de får in från bilen.

– Ytterligare en smart funktion är så kallad geofencing, som gör att du kan se var bilen står parkerad. Kanske har du glömt det, eller så är det din partner som senast parkerade den. Du får dessutom ett meddelande om bilen förflyttas trots att den borde varit parkerad. En annan parkeringstjänst är också att appen talar om för dig när det är dags att flytta på bilen, så att du inte riskerar parkeringsböter under städdagarna*.

– Och så var det förstås den inbyggda nöjesdelen: tack vare att du får wifi i bilen så att du kan surfa eller streama via det snabba och välutbyggda 4G-nätet. Eller för den delen sitta och jobba i bilen – det går förstås mycket smidigare när den är uppkopplad, säger Johan Öberg.

*Inledningsvis enbart i Stockholm

Mer om den uppkopplade bilen

Läs också:
Båten blir uppkopplad
Smart trafik med uppkopplade fordon