Full koll på arbetsplatsen

Geolocation – eller inomhuspositionering – kan användas för att ge kontroll i realtid på vilka mötesrum som verkligen används, var på sjukhuset testutrustningen befinner sig – och var ens kollegor har satt sig för att jobba.

– Grundprincipen för geolocation på en arbetsplats är densamma som med GPS utomhus. Det kan vara användbart på bland annat sjukhus, där vi vet att man lägger en hel del tid på att leta efter viktig teknisk utrustning eller lediga rullstolar, säger Fredrik Sandquist, Head of Innovation på Coor.

Med en sensor på rullstolen kan då personalen direkt se på sin mobil eller platta var den befinner sig – och kanske till och med om någon sitter i den.

Ser närmaste lediga rum
Den vanligaste funktionen som lockar många att testa systemet är den som ger kontroll över hur mötesrummen faktiskt används – i realtid.

– Vi märker att det är många som känner sig frustrerade över svårigheten i att hitta ett ledigt mötesrum. Bara för att allt är fullbokat behöver det ju inte innebära att alla rum används. Ofta står många tomma trots att de är bokade, konstaterar Peter Reigo, grundare av och vd för Flowscape som ligger bakom den tekniska lösningen.

I deras system kan man ha en ”panik-knapp” som direkt visar var det närmsta lediga mötesrummet finns och hur man tar sig dit.

– På ett kontor med flera våningar kanske det räcker att gå en trappa upp för att hitta ett rum – men det kan man ju inte springa runt och leta efter själv.

Passar nya kontorstrenden
Trenden med aktivitetsbaserade arbetsplatser, där man inte har en fast plats utan sätter sig på ett ställe som passar de uppgifter man ska utföra, ökar behovet av geolocation, menar Fredrik Sandquist på Coor.

– Här på vårt eget kontor ser vi i realtid vilka arbetsplatser som är upptagna, säger han och pekar på en skärm i entrén.

Samma skärmbild kan han förstås få upp på sin mobil eller platta.

– Man kan be systemet att föreslå en ledig plats utifrån vilken aktivitet man har för dagen, eller en plats som är nära resten av arbetsgruppen.

Men i det senare fallet krävs det att medarbetarna går med på att kollegorna ser deras position, annars kan många uppfatta det som integritetskränkande.

– Jag tror att det är en mognadsfråga. Våra mobiler gör oss i så fall ”övervakade” redan i dag. Så fort det finns ett mervärde att visa upp var man är, och att kunna se var på kontoret kollegor befinner sig, så kommer det att bli accepterat och använt, säger Fredrik.

Han lägger till att det alltid måste vara upp till individen själv om man vill ”synas” i systemet eller inte, precis som det går att aktivera eller avaktivera platstjänster i vilket app som helst idag.

Bättre koll på felanmälan
Peter Reigo på Flowscape konstaterar att det går att öka produktiviteten med hjälp av geolocation – eftersom man får bättre koll på utrustning, rum, platser och eventuellt personer – men att systemet även har fördelar som enkel felanmälan med återkoppling och automatisk analys av hur ytorna används.

– Det där är sådant som går att göra redan idag, men man kan ju tänka sig annat som kan tillkomma, som sensorer vid företagets parkeringsplatser eller att man erbjuder kunder att checka in när de kommer på besök, säger han.