Uppdaterad: 2022-11-02

Cyberbrottslighet, stigande el- och bränslepriser, komponentbrist, avbrott i leverantörskedjor och ökande inflation. Listan över utmaningar som hopar sig för svenska företag kan göras lång. De företag som lyckas jobba proaktivt och är beredda att anpassa verksamheten är de som kommer att klara sig bäst.

Under förra vinterhalvåret slog elpriserna rekord i Sverige, och under hösten och vintern som ligger framför oss väntas nya rekord. Men det är inte bara el- och bränslepriser som oroar och skapar osäkerhet för svenska företag; ökad cyberbrottslighet, komponentbrist och störda logistikkedjor är andra faktorer som påverkar. Som företagare måste du alltid vara flexibel, nu kanske mer än någonsin. 

– Det som särskiljer framgångsrika företagare är att de kan se runt hörnet vad alla kommer att göra eller vilja ha. För de som har den förmågan finns möjlighet att göra förebyggande åtgärder, säger Günther Mårder, vd för branschorganisationen Företagarna.

De flesta företag klarar inte att höja lönerna

När de gjorde sin årliga undersökning Småföretagarbarometern i våras visade det sig att sju av tio av de 4000 tillfrågade företagen planerar prisökningar över det normala de närmaste tolv månaderna. 

– Den här undersökningen gjordes i mars-april i år, då hade vi ännu inte sett några stora prisökningar än. Om vi skulle göra om undersökningen idag (mitten av augusti, reds. anm.) skulle fler svara ja, tror Günther Mårder, och fortsätter:

– Nu är rädslan bland företagarna att medarbetarna börjar kräva att man ska justera lönerna efter inflationen, något som de flesta företag inte skulle klara av. Ett sånt scenario har vi inte sett sen tidigt 90-tal.

Be kommunen om rådgivning

En av de mest påtagliga förändringarna för företagen, och hushållen med för den delen, är de ökade energipriserna. Även om ditt företag redan jobbar med att försöka skära ner el- och uppvärmningskostnader har vi nu gått in i ett läge där gamla kalkyler plötsligt blir intressanta igen. Det kan gälla solceller, smarta ventilationssystem eller snålare belysning.

– Energibesparande investeringar som tidigare kanske varit olönsamma blir med nuvarande energipriser plötsligt lönsamma, säger Günther Mårder. 

– Den sannolikt bästa tidsinvesteringen du kan göra är att ta reda på vad din kommun har för rådgivning för företag. Många har kostnadsfria energirådgivare som hjälper företag med effektiviseringar. Min spådom är att det blir panik i november-december och då gäller det att inte hamna i den kön, fortsätter han.

Att sia om framtiden är alltid svårt, men det finns några faktorer som Günther Mårder tycker att svenska företag ska ha koll på för att få en indikation om var utvecklingen är på väg. En av dem är inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index):

– Inköpschefer ligger tidigt i kedjan och är ofta de första som får signalen om att köra eller lätta på gasen. Utvecklingen för den svenska kronan är en annan indikator; så fort det blir oroligt så ser man att investerare flyr små valutor och det försvagar kronan, säger han.

Konjunkturbarometern, som är en månatlig undersökning från Konjunkturinstitutet om företagens och hushållens syn på ekonomin, är Günther Mårders tredje spåkula:

– Det människor tror tenderar att bli verklighet; tror människor att det blir sämre tider så blir det det. 

Exportindustrin gynnas av läget

Under pandemin var det vissa branscher som fick det svårare än andra, medan andra fick ett uppsving. Så kommer det att vara framöver också tror Günther Mårder:

– Tjänstesektorn, och särskilt de som riktar sig mot hushållen, kommer att få det jobbigt när hushållens ekonomi urholkas av ökande priser. Alla varor och tjänster som bygger på att hushållen känner sig rika, som nöjen och sällanköp, får det tufft. Däremot kommer exportindustrin att gynnas av den försvagade kronan. Särskilt företag som riktar in sig på energibesparing och teknik för omställning mot miljövänliga alternativ; de har en guldgruva att vänta framöver. 

Hans råd till företag som vill jobba proaktivt är att leta efter uppdrag som ligger nära den egna verksamheten som är mer lönsamma än det företaget gör idag. 

– Ett bra test om man funderar på att ge sig in i en ny marknad är själv begära en offert på ett jobb som man tror man skulle kunna utföra men som man inte gör idag. Tog det lång tid att få svar? Är det sex till tolv till leverans och priset är skyhögt? Då kan det vara ett spännande fält att gå in i, säger Günther Mårder.

Mer om IT-säkerhet

Man på kontor med laptop, laddsladd och telefon

IT-säkerhet

Cyberattack mot företag – 5 tips

Man på kontor lutar sig framför dator

Erbjudande

IT-Tekniker

Från 399 kr/mån

Kvinnor på mörkt kontor med surfplatta och laptop

IT-säkerhet

Så skyddar de sig mot IT-attacker

Utvalda produkter för företaget