1. Få mer spel för pengarna

Glöm speldatorer och spelkonsoler – med 5G blir cloud gaming möjligt. Precis som att en prenumeration på Spotify eller Netflix låter dig strömma musik eller film kommer du att kunna strömma spel från vilken skärm du önskar. Du slipper betala tusentals kronor för datorprestanda eller ständigt uppgradera till nyaste spelkonsolen. Inte heller behöver du köpa spel – alla finns tillgängliga i ett bibliotek i nätet vi den tjänst du prenumererar på.

Snabbheten i 5G-nätet gör att spelupplevelsen blir densamma som om du hade spelet på din lokala dator. Dessutom kan du spela var du vill, så länge batteriet på din enhet räcker.

2. Bli ett med VR-revolutionen

Med 5G blir Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) och på sikt Mixed Reality (MR) tillgängligt för fler. När innehållet strömmas från molnet krävs mindre utrustning och otympliga headset kan snart bytas ut mot enklare glasögon.

Med 5G:s snabba mobiluppkoppling kan du dessutom få tillgång till den virtuella världen utomhus.

Enbart fantasin sätter gränser för vad och var den virtuella och den verkliga världen ska mötas – i ett spel, under guidade turer genom ruiner, kyrkor eller museum, på ett idrottsevenemang eller under kulturupplevelser?

3. Sitt i orkesterdiket under konserten

Tänk om du kunde kombinera livekänsla med närbildsupplevelser… Med 5G blir det möjligt. Föreställ dig en stor livekonsert med din favoritartist där du upplever myllret av människor, lukter och ljud – samtidigt som du genom din mobil eller ett par uppkopplade glasögon kan välja att se artisten på nära håll eller uppleva stämningen i orkesterdiket.

På samma vis får sportevenemang en ny dimension. Under fotbollsmatchen kan du dessutom själv välja vilka repriser du vill se och från vilken vinkel. Glöm VAR-domarna, nu kan du själv se om det verkligen var offside eller straff!   

Med snabbheten i 5G-nätet kan den digitala världen och den verkliga världen mötas utan fördröjning och du har möjlighet att skapa en helt individuell upplevelse av varje liveevent. 

4. Dela allt, hela tiden

Med 5G går det inte bara snabbare att ladda ner data till din mobila enhet, du kan också själv ladda upp video på ett ögonblick. Du kan till exempel ladda upp dina egna YouTube-filmer direkt där du befinner dig, utan att vänta på publikt wifi.

Med en 360-kamera runt halsen kan du utan problem livesända ditt liv eller en upplevelse och dela den med familj, vänner, följare eller hela världen.

5. Skräddarsy dina kläder och skor

Lägg till din personliga touch på kläder, skor eller prylar. 5G är en viktig komponent i det som kallas industri 4.0. Smarta robotar ersätter löpandebandet-produktion och kan på millisekunder ändra sitt beteende för att tillverka skräddarsydda och unika produkter.

Den framtida fabriken består av fyra väggar och ett tak, där allt annat är mobilt och flexibelt. Därmed kan du kanske beställa exakt det du önskar och direkt få det levererat hem till dörren av en drönare – glöm långa tillverkningstider och leveranser som tar dagar.

VR, AR, MR – vad är skillnaden?

VR står för Virtual Reality, det vill säga virtuell verklighet. Och det handlar just om att det virtuella ska upplevas som verkligt. Detta görs genom speciella glasögon, oftast i kombination med hörlurar och handkontroller. Ju fler sinnen, desto bättre! Dagens VR-teknik är dock dyr och användningen kräver stor yta. Därför är VR än så länge i första hand något för entusiaster eller större organisationer.

AR står för Augmented Reality. Augment betyder förstärka eller förbättra, vilket är vad AR gör. Med AR utgår man från den verkliga världen och lägger på ett digitalt filter för att förstärka upplevelsen. AR kan användas med hjälp av vanliga smartphones och surfplattor. Ett av de tydligaste exemplen på detta idag är spelet Pokemon Go.

MR står för Mixed Reality. Liksom AR handlar MR om att tillföra digitala element till den verkliga världen. Skillnaden är att MR inte bara lägger ett filter på den verkliga världen – syftet är att de två världarna ska interagera. För MR krävs hårdvara som är en blandning mellan AR och VR. Det krävs idag speciella glasögon, men de är fristående och kräver ingen ytterligare utrustning.