
Infrastruktur i samhällets tjänst @ Almedalen 27/6 - 30/6 2023
Telia vill aktivt bidra till den hållbara omställningen av samhället. En robust och säker digital infrastruktur är avgörande för denna omställning och Almedalen är en naturlig arena för oss att driva den typen av frågeställningar.
Vi håller till på Villa Rosenhill i centrala Visby – mitt i Almedalsvimlet. Här öppnar vi upp portarna till vår lummiga trädgård där vi bjuder in till panelsamtal, möten och möjligheten att utforska spännande demos på nya typer av innovativa digitala tjänster och verktyg. Vi håller öppet hela dagarna – och du är välkommen till oss!
Adress: St Hansgatan 9
Våra events
Onsdag 28 juni 2023 | 10:00 –10:45 | S:t Hansgatan 9, "Rosenhill trädgård"
Hur kan Sverige säkra ett starkt digitalt totalförsvar?
Säkerhetsläget är allvarligt och ett NATO-medlemskap står för dörren. Hur rustar vi Sverige för attacker mot uppkopplade, samhällskritiska funktioner? Hur kan myndigheter, offentlig sektor och näringsliv tillsammans stärka resiliensen och robustheten i vårt uppkopplade samhälle?
Vad kan Sverige lära sig av Rysslands invasion av Ukraina när det gäller hot mot vårt digitala samhälle? Hur påverkar ett kommande NATO-medlemskap hotbilden och kravbilden för att skydda samhällskritisk digital infrastruktur? Regeringen lyfter fram Gotland som en förebild när totalförsvaret nu ska byggas upp i andra delar av Sverige – hur har det militära och civila försvaret samverkat kopplat till robusta kommunikationer och vad kan övriga Sverige lära av Gotlands erfarenheter? Vad behöver myndigheter och företag göra för att tillsammans stärka det digitala totalförsvaret? Hur drar vi nytta av varandras kunskap och förmågor?
Medverkande:
- Mikael Granholm, Generaldirektör, Försvarsmakten
- Anders Olsson, VD, Telia
- Åsa Zetterberg, Förbundsdirektör, TechSverige (moderator)
- Anders Flanking, Landshövding, Länsstyrelsen Gotland
- Ove Landberg, Chef för enheten för robusthet, PTS
- Staffan Åkesson, CTO, Telia
Torsdag 29 juni 2023 | 09:00 –09:45 | S:t Hansgatan 9, "Rosenhill trädgård"
Energi och telekom – så skapas nya allianser för framtidens hållbara energisystem
Utvecklingen av smarta uppkopplade elnät är en förutsättning för den fortsatta elektrifieringen av samhället. Hur bygger vi ett mer robust och hållbart energisystem för Sverige?
Den pågående elkrisen i Sverige, och Europa, sammanfaller med omställningen till ett mer elektrifierat samhälle. Det har skapat ett fokus och engagemang kring energifrågan som saknar motstycke i modern historia. Såväl opinion och politisk vilja som innovationskraft och kapital mobiliseras nu för att bygga framtidens robusta, hållbara energisystem. En förutsättning för det är uppkopplade smarta elnät – som klarar ökad elförbrukning, högre kapacitet, mer förnyelsebar el och med färre och kortare strömavbrott. Här möts två samhällskritiska infrastrukturer i nya ekosystem, nämligen energi och telekom. I detta panelsamtal samlar vi beslutsfattare från både näringsliv och politik för att utforska: vad egentligen ett smart elnät är och varför det behövs? Hur viktigt är en robust och säker digital infrastruktur baserat på fiber och 5G? Hur långt vi kommit i denna utveckling och vilka är barriärerna? Och kan telekomnäten i framtiden även bli en del av ett hållbart energisystem?
Medverkande:
- Anders Olsson, VD, Telia Sverige
- Johan Lindehag, VD, Ellevio
- Mikael Bäck, Vice President, Technology & Strategy Unit, Ericsson
- Lina Bertling Tjernberg, Professor i elnät, KTH
- Anna Olin Kardell, moderator
Torsdag 29 juni 2023 | 10:15 –11:00 | S:t Hansgatan 9, "Rosenhill trädgård"
Digitalisering – men inte för alla. Hur bryter vi utanförskapet?
Det sker en snabb digital utveckling i samhället, men alla hänger inte med. Det har skapat ett utanförskap som innebär att mer än 1 miljoner människor i Sverige saknar tillgång till teknik, förmåga och kunskap att tillgodogöra sig dagens allt mer digitala samhällstjänster.
Hur ökar vi den digitala inkluderingen i Sverige? Gemensamma initiativ som samlar olika aktörer är en framgångsrik metod för att hjälpa personer ur digitalt utanförskap. Hur kan den politiska riktningen främja insatser som gör skillnad på riktigt? Seminariet lyfter lärdomar och metoder från genomförda projekt mellan offentlig sektor och näringsliv utifrån leverantör-, kund- och partnerperspektiv.
Medverkande:
- Erik Slottner, Civilminister, Finansdepartementet
- Anders Olsson, VD, Telia
- Anna Kindberg Batra, Landshövding, Länsstyrelsen Stockholm
- Per Långsved, Sverigechef, Nordea
- Anna Wikland, VD, Google Sverige
- Åsa Kåryd, Marknadsansvarig Digital inkludering, Telia (moderator)
Torsdag 29 juni 2023 | 12:15 –13:00 | S:t Hansgatan 9, "Rosenhill trädgård"
Nedräkningen pågår – hur ska vi öka digitaliseringen för fler energieffektiva fastigheter till 2030?
Fastighetsbranschen är en stor energikonsument i Sverige. För att nå klimatmålen behöver närmare en kvarts miljon boendefastigheter bli energieffektiva på sju år. Digitaliseringen är identifierad som stor möjliggörare, trots det går den digitala omställningen fortsatt långsamt. Hur ska vi lyckas?
Klockan tickar. Och det är nu inte många år kvar tills många företag och organisationer ska infria sina klimatmål. En stor del av samhällets energikonsumtion och CO2-utsläpp skulle kunna minskas genom att bygga – samt göra befintliga fastigheter – smartare så att de förbrukar mindre energi samt möjliggör en bättre och säkrare miljö för dem som bor eller att vistas i dem. Undersökningar pekar ut digitaliseringen – som IoT, datainsikter och AI – som receptet på framgång. Den tekniska utvecklingen går snabbt. Men trots de digitala lösningar som finns till hands går implementeringen av dem i fastighetsbranschen långsamt. Vi behöver växla upp tempot och börja agera.
- Vilka är de vinster som kan göras med hjälp av digitala verktyg?
- Vilka är hindren som stoppar upp omställningstakten och vem bär ansvar för att slå undan dem?
Torsdag 29 juni 2023 | 14:00 –14:45 | S:t Hansgatan 9, "Rosenhill trädgård"
Dags att gasa – så ökar vi takten i offentlig sektors digitala omställning
Vi lever i turbulenta tider. Den digitala omställningen av offentlig sektor är avgörande för att bygga mer öppna, effektiva och uthålliga offentliga verksamheter, som stärker både välfärd och medborgarservice. Men vilka är barriärerna? Och hur gör vi för att växla upp tempot i detta arbete?
Ett utmanande konjunkturläge, geopolitiska spänningar och ökade cyberhot. Trots (eller kanske på grund av) det så är den digitala omställningen av offentlig sektor viktigare än någonsin. För att bygga mer öppna, effektiva och uthålliga offentliga verksamheter med starkare innovationskraft, som stärker både välfärd och medborgarservice. Under detta panelsamtal tar vi pulsen på den digitaliseringen av våra viktiga samhällsfunktioner – från statliga myndigheter till regioner och kommuner. Var står vi idag? Vilka framsteg har gjorts? Hur mycket har omvärldsfaktorer som pandemi och ökade cybersäkerhetshot påverkat utvecklingsarbetet? Eller finns det andra utmaningar som är de verkliga barriärerna? Och vilka är de absolut viktigaste prioriteringarna för att komma framåt?
Medverkande:
- Erik Slottner, Civilminister
- Ingela Lidén, Förvaltningschef & IT-direktör, Region Skåne
- Tobias Larsson, Chef, företagsaffären, Telia
- Rickhard Broman, Ansvarig offentlig sektor, Telia (moderator)
- Linn Kempe, Avdelningschef för juridik och analys, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG)
Telias talespersoner

Anders Olsson – vd Telia Sverige
Anders är sedan 2018 VD för Telia Sverige, Sveriges ledande telekomoperatör. Han är också en del av Telia Companys koncernledning och har lång erfarenhet av seniora befattningar inom telekombranschen.

Staffan Åkesson – teknisk chef, Telia
Staffan ansvarar för Telias digitala infrastruktur i Sverige, inklusive fasta och mobila nät, datahallar och fysisk infrastruktur.

Tobias Larsson – chef för B2B, Telia
Tobias driver Telias företagsaffär, en av Sveriges största leverantörer av kommunikations- och IT-tjänster till företag och offentlig sektor. Han har lång erfarenhet av att stötta företag och organisationer med digitalisering, innovation och strategi, bland annat som vice vd på Capgemini Invent, ett av landets ledande konsultföretag.

Åsa Kåryd – marknadsansvarig digital inkludering, Telia
Åsa leder arbetet med digital inkludering på Telia i Sverige, och samarbetet med kommuner för att fler grupper i samhället som seniorer och småföretagare ska kunna tillgodogöra sig digitala tjänster. Åsa har lång erfarenhet av ledarskap och utbildning och har tidigare bland annat varit rektor och lärare.

Magnus Leonhardt – strategi och innovation B2B, Telia
Magnus har mer än 25 års erfarenhet från tech-branschen. Med blicken ständigt riktad mot framtiden ansvarar han för Telia B2Bs strategiarbete, med utgångspunkt i de samhällstrender och den teknikutveckling som formar företags och offentliga verksamheters långsiktiga digitaliseringsbehov.

Simon Binder – säkerhetsarkitekt, Telia Cygate
Simon har lång erfarenhet från IT-branschen och har hunnit bocka av de flesta roller inom IT. Han har även författat utbildningsmaterial för kompetensutveckling av IT-personal. En röd tråd i Simons karriär är kundnära uppdrag med fokus på att designa IT-infrastruktur för användarnära tjänster, ofta kopplade till den digitala arbetsplatsen.

Sara Nordbrand – hållbarhetschef, Telia Company
Sara Nordbrand arbetar som hållbarhetschef på Telia Company med ansvar för att integrera hållbarhet i Telias affärsstrategi. Hon har arbetat med hållbarhet i olika roller under två decennier – som journalist, forskare, för NGOs och sedan 2019 för Telia. Hon har suttit i olika styrelser för att främja hållbar utveckling, som exempelvis Sveriges Forum för hållbara investeringar och The Global Network Initiative.

Jonas Drougge – chef uppkopplade & smarta fastigheter, Telia
Jonas Drougge har över 10 års erfarenhet av digitalisering av fastighetsbranschen. Jonas är på plats i Almedalen med en stark drivkraft att skapa rätt förutsättningar för fastighetsägare att lyckas med sin digitaliseringsresa – för smartare fastigheter och hållbarare samhällen.

Rickhard Broman – ansvarig för offentlig sektor, Telia
Rickhard Broman har utmanat IT- och telekombranschen i över tjugo år. Genom digitaliseringens fulla potential strävar han att bygga en framtid där teknologi, och mänsklig potential förenas för att skapa ett mer inkluderande och konkurrenskraftigt Sverige.
Kontakta oss
Våra profiler finns på plats och deltar gärna i seminarier. För att komma i kontakt med oss för mötesbokningar eller inbjudningar, vänligen mejla event manager Martin Schenström.