Knepen som optimerar din googling

Även om det finns många sökmotorer är det är svårt att föreställa sig internet utan Google. Men även om många av oss använder Google varje dag finns det sätt att googla ännu smartare. I den här artikeln bjuder vi på ett antal smarta knep som gör dig till en ännu skarpare googlare.

Inkludera och uteslut
Förr i tiden var det vanligt att man inkluderade + eller - i sina sökfraser. Plus-tecknet framför ett sökord berättade för Google att det ordet måste finnas med i resultatet. När Google+ introducerades togs den funktionen bort, men du får motsvarande resultat genom att sätta ett ord (eller en fras) inom citationstecken. Minus (-) framför ett ord betyder istället att Google ska utesluta sökresultat som innehåller det ordet.

Exempel: Du vill söka efter 1800-talsuppfinnaren Tesla men får enbart fram massor om Elon Musk. Då kan du skriva: ”Tesla uppfinnare”. Vill du tvärtom få fram info om Elon Musks Tesla (och därmed utesluta uppfinnaren) kan du istället knappa in ”Tesla” -uppfinnare.

Sök på en specifik sida
Genom att skriva site: och valfri domän (utan mellanslag) begränsar du din sökning till enbart den sidan. Det är praktiskt när du vill söka efter artiklar inom ett ämne hos en särskild tidning eller hitta ett specifikt ämne på en viss sajt. Du kan också söka efter resultat på sidor på en särskild toppdomän, exempelvis bara amerikanska myndighetssidor, genom att skriva site:.gov före din söksträng

Exempel: Du vill se vilka artiklar Telia har skrivit om Tesla. Då kan du skriva: site:telia.se Tesla.

Hitta liknande bilder
Google hanterar inte bara text, du kan också använda en bild för att söka. Gå till images.google.se (eller klicka på ”Bilder" längt upp till höger när du står på google.se). Klistra in länken till den bild du vill använda eller ladda upp en bild från datorn. Förutom att du får upp massor av visuellt likartade bilder gör även Google sitt bästa för att tolka innehållet i bilden, ofta med förbluffande träffsäkerhet.

Håll koll på annonserna
Längst upp på resultatsidan hittar du ofta ett antal resultat som är märkta med den lilla rutan ”ANNONS”. Det här är betalda sökresultat, till skillnad från det som kallas ”organiska” resultat. De betalda sökresultaten är inte nödvändigtvis de sidor som bäst matchar ditt sökord. Oftast tjänar du på att skrolla ner till de organiska resultaten där Googles finkalibrerade algoritm har valt ut resultaten.

Personliga sökningar
Om du har ett Gmail-konto hos Google vet sökjätten en hel del om dig, exempelvis om du har bokat flygbiljetter eller om du har paket på väg. Har du sparat bilder i Google Foto kan du även söka bland dem direkt i sökfältet.
 

Händelser
Visa händelser och möten i Google Kalender genom att söka efter My events.

Paket
Ta reda på när ett paket ska levereras genom att söka efter My packages.

Bokningar
Visa bokningar på restauranger eller hotell genom att söka efter My reservations.

Flyg
Sök efter kommande flyg och den senaste flyginformationen genom att söka efter My flights.

Google Foto
Du hittar foton från Google Foto genom att söka efter My photos eller årsspecifika My photos from 2013.

 

Andra smarta knep

Använd Google som miniräknare
Skriv in valfritt matematiskt uttryck i sökfältet så kommer du att få lösningen som första sökresultat. Du kan också skriva in uttrycket, och få resultatet, direkt i adressfältet om du använder exempelvis Chrome.

Utomhustemperaturen på studs
Skriv in temp just nu i sökfältet och få temperatur, nederbörd, luftfuktighet och prognos för platsen du befinner dig. Om du inte har aktiverat platsangivelser eller om du vill veta temperaturen för en annan plats, exempelvis Aten, skriver du bara temp i Aten.

Konvertera dina slantar
Om du skriver in sek to usd kommer du att få reda på hur många dollar du får för en svensk krona.

*Översätt utan att behöva surfa in på Google Translate. Skriv bara tack så mycket spanska så vet du vad du ska säga när du fått in din paella på Spanienresan.