Studie: Detta tycker konsumenter om ny teknik

En interaktiv karta över butiken som är sammanlänkad med den egna inköpslistan – det är ett exempel på innovativ teknik som konsumenter uppskattar. Att bli identifierad via mobilen, så att personalen får reda på vad du heter och hur du har handlat – det anses vara lite över gränsen.

När 3 500 personer i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike fick tycka till om ny teknik i butiker kom det fram att många välkomnar information i mobilen om till exempel aktuella erbjudanden. När det däremot handlar om sådant som ansiktsigenkänning och andra avancerade identifieringsmetoder ställer sig de flesta kallsinniga.1

Undersökningsföretaget RichRelevance valde att ta reda vad som anses vara ”coolt” respektive ”obehagligt” (”creepy”) i shoppingsammanhang.

Skärmar med individbaserade priser
Att kunna scanna streckkoder och få upp kundrecensioner och rekommendationer direkt i mobilen upplevdes till exempel som coolt. Likaså att få bra vägledning med en interaktiv karta och att erbjudas individanpassade rabatter när man närmar sig butiken.

Konsumenterna var mer avvaktande till ny teknik som är kopplad till provhytten, till exempel spegelskärmar som kan ge rekommendationer på andra produkter som matchar det du provar. Inte heller var de helt förtjusta i tanken på skärmar i butiken som visar individbaserade priser, till exempel rabatter som du kan få för att ha nått en viss bonusnivå.

Rekommendation utifrån ålder
Högst utslag på ”creepy”-skalan fick skärmar som med hjälp av ansiktsigenkänning kan avgöra din ålder och ditt kön, för att direkt därefter visa ett anpassat erbjudande.

Teknik som identifierar din mobil och ger butiksmedarbetarna information om exempelvis din köphistorik och vad du heter – så att de kan välkomna dig med ditt förnamn – tillhörde också det som konsumenterna var kritiska till.

Svenska kunder skeptiska
Enligt Jörgen Ramnelöv på omvärlds- och trendbyrån Docere har svenska konsumenter än så länge visat sig som rätt skeptiska till tekniska innovationer i butiksmiljöer.

– Det mesta som har testats hittills har handlat om att kommunicera med konsumenten via mobilen, och den vanligaste reaktionen är att det har upplevts som rätt irriterande, säger han.

Nyckelbegreppen är nytta och effektivitet, enligt Jörgen Ramnelöv. Det vill säga, om kunden upplever att hen får något som kan underlätta köpsituationen så skulle mottagandet kunna vara positivt.

– Framför allt då när det gäller till exempel dagligvaruhandeln och de rutinmässiga inköp som vi gör. Det är många som skulle välkomna möjligheten att lägga mindre tid på att köpa mjölk och bröd.

Hitta kassor med korta köer
Men även sällanköpshandeln skulle kunna hitta anledningar att få ”komma in” i kundernas mobiler, tror Jörgen Ramnelöv.

– Jag skulle till exempel kunna tänka mig att många skulle värdesätta möjligheten att se hur långa köerna till kassorna är – kanske finns det en ledig kassa på våningsplanet under? Det behöver inte vara några dramatiska vinster eller innovationer, utan huvudsaken är tydlighet och nyttofokus.

Foto: Johnér / Nicho Södling

1 Källa för resultat från undersökningen: Dagens analys


Läs också

Butiker och e-handel i symbios
Reklam blir individanpassad
Framtidens flexibla leveranser