Ringen gör fingret smart

Ringa med fingret som telefon? Japp, ny accessoar gör det möjligt att göra alla fingrar till ”ringfingrar”. Med ringen Orii kan du föra samtal, skicka meddelanden eller kontakta en virtuell assistent genom att hålla fingret mot örat.

På många sätt påminner Orii om ett litet bluetooth-headset; den ser ut som just en sådan liten plastbit som man kan fästa på örat (om än lite snyggare designad än de flesta headset-varianterna). Dessutom används den för att kunna kommunicera via sin mobil utan att behöva lyfta telefonen ur fickan och knappa på skärmen.

Men Orii ska inte placeras i örat, plastbiten sitter istället fast på en ring, och tanken är att den ska bäras på fingret som vilken ring som helst – även om den är aningen större än de flesta vardagsringar.

Tanken är att man trycker fingret mot utsidan av örat när man vill använda Orii för att till exempel prata i telefon eller kommunicera med en virtuell assistent som Siri eller Google Assistant. I en presentationsvideo visar en av grundarna hur han använder Google Assistant via Orii för att säga fraser som han kan få direktöversatta och upplästa.

Leder ljudet med vibrationer
En fördel med Orii, jämfört med ett vanligt headset, ska vara att den möjliggör samtal i miljöer med omgivningsljud som annars skulle ha varit störande. Anledningen är dels att man ”stänger till” hörselgången när man trycker fingret mot örat och – framför allt – att Orii använder en speciell teknik för att överföra ljudet.

Vanliga hörlurar eller headset skickar in ljudvågor i örat till trumhinnan via luften, men Orii ska ”ersätta” trumhinnan genom att översätta de elektriska signalerna från telefonen till vibrationer. Dessa vibrationer leds via fingret till ett ben vid örat – det är därför man ska trycka fingret på örat – och omvandlas sedan till det vi uppfattar som ljud i innerörat.

Designen viktig

Tekniken är inte ny, den används i mer avancerade hörselhjälpmedel. Det nya är enligt skaparna att applicera den i en smidig – och snyggt designad – konsumentprodukt.

Det där med designen är för övrigt något annat som grundarna lyfter fram som skiljer Orii från ett traditionellt headset: att ha en snygg plastbit i en ring på fingret ger i många sammanhang högre stilpoäng än att ha en liten plastklump à la 90-tal utanpå örat.

Det finns förstås en app som kan styra Oriis funktioner, och man kan bland annat ställa in vibrationsalarm eller låta LED-lampor på ringen indikera vad det är för meddelande man har fått.

Framgångsrik kampanj
Orii lanserades som en crowdfunding-kampanj under sommaren 2017, och fick ett oerhört positivt mottagande: deras mål var att få ihop 30 000 dollar men de nådde till slut över det tiodubbla: 333 000 dollar.

De räknar med att kunna leverera de första exemplaren i början av 2018 och tar tills vidare emot förhandsbeställningar med erbjudandet om att köpa Orii för 129 dollar plus frakt och eventuell tullavgift.1

Foto: Orii

1 Indie Go Go

Läs också
Konkurrens bland smarta klockor
Hela väggen blir en pekskärm
Skrivaren som får plats i handeln