Ny teknik som stöd vid funktionsnedsättning

Teleportering som stöd för rörelsehindrade? Jadå, roboten som styrs med tankekraft är en av många nya digitala hjälpmedel som ska underlätta vardagen för personer med fysiska funktionsnedsättningar.

Det australiska startup-bolaget Aubot har utvecklat roboten med det passande namnet Teleport, som kan förflytta sig med hjälp av användarens tankekraft. I deras presentationsfilm visar testpersonen Anthony, som efter en bilolycka inte har kvar någon rörelseförmåga från halsen och nedåt, hur han kan styra Teleport genom att först starkt fokusera tankarna. Han bär en EEG-utrustning för mätning av hjärnvågorna, och när hans fokusering får mätaren över en viss nivå börjar roboten röra sig runt i rummet.

Teleport har skärm och kamera, och blir alltså ett hjälpmedel för den som inte själv kan röra sig fritt. Den kan förstås fungera lika bra oavsett avstånd till användaren och därmed kan även personer med kraftiga funktionsnedsättningar uppleva och interagera i olika miljöer – i allt från mötessituationer till konstutställningar.

Styr stolens stöd
Permobil är ett svenskt företag med en innovation som också kan göra stor nytta för framför allt rullstolsburna. Att sitta stilla långa stunder i rullstol gör att man löper stor risk att få sittsår, något som kan förebyggas genom att ändra ställning regelbundet.

Permobils app Virtual Seating Coach styr stolens stöd enligt ett visst mönster och ger en variation så att blodcirkulationen inte hämmas i vissa kroppsdelar. Appens inställningar kan justeras av till exempel en assistent.

Camanio är ett annat svenskt företag som ligger bakom flera tekniska innovationer för personer med fysiska funktionsnedsättningar. En av dem är BikeAround som ser ut som en träningscykel framför en stor rundad skärm.

De kallar det för en ”upplevelsecykel”, och där ska man kunna cykla runt i virtuella miljöer – som mycket väl kan bygga på helt autentiska miljöer. De tänker sig exempelvis att personer med demens ska kunna få tillgång till vissa minnen genom att ”cykla runt” i barndomens kvarter.

Individanpassad ljudförstärkning
Sonicclouds app vänder sig istället till den som har en hörselnedsättning och behöver stöd för att höra vissa ljud. Användaren börjar med att kalibrera appen utifrån den egna förmågan, och därefter kommer appen att förstärka den typen av ljud som är svårast att uppfatta.

Det går också att förprogrammera olika miljöer, eftersom många har större problem i exempelvis en restaurangmiljö, och man kan även ställa in profiler för rösterna hos de personer man ofta pratar med.

I övrigt är det många innovationer som ska fungera som stöd för personer med synnedsättningar, något som vi har skrivit om tidigare. Nu ger sig även Microsoft in på området med sin app Seeing AI som tar hjälp av mobilens kamera för att läsa av världen runt användaren.

Om exempelvis en blind person närmar sig en trafikerad gata kan appen uppmana hen att stanna. Appen lär till och med kunna läsa av ansiktsuttryck och ge användaren en tolkning av hur personen intill känner sig.1

En annan innovation, Horus, beskrivs som en bärbar assistent för personer med synnedsättningar. Det är ett slags hörlurar med inbyggd kamera som kan såväl läsa in text som känna igen saker och personer och sedan läsa upp texten eller information om vad den ”ser” i hörlurarna.

Automatiserad punktskrift
Det kommer också ett flertal prylar som ska generera punktskrift åt blinda, till exempel den smarta klockan Dot. Den kan kommunicera med mobilen för att bland annat återge sms och e-post i punktskrift på en urtavla med mekaniska punkter.

Orbit Reader 20 är istället en motsvarighet till en läsplatta för elektroniska böcker – men för punktskrift. Böcker laddas in i enheten som har en textremsa med just 20 punktskriftsceller. Något som de själva lyfter fram som unikt är att det är första gången den här typen av produkt har ett överkomligt pris – Orbit Reader 20 kostar cirka 450 US-dollar.

Ytterligare ett steg framåt vill några amerikanska forskare vid MIT-universitet ta med sitt koncept Tactile. Den lilla handhållna enheten fotograferar av den text som användaren vill läsa, analyserar bilden för att ”förstå” texten och skriver sedan ut den i en mekanisk punktskriftsremsa.2

Foto: Dot watch

Källor
1 CNBC
2 Assistive Technology

Läs också
Förebyggande vård med digital hjälp
Snabbare hjälp av 112 med GPS i mobilen
Digital hjälp att komma ihåg medicinen