Skapa oreda – bli mer kreativ

Ordning och reda – löning på fredag, brukar man säga. Att vara välstrukturerad och ordningsam har länge setts som positiva egenskaper. Men nu kommer boken som menar att vi ska tänka tvärtom, åtminstone om vi vill främja kreativiteten.

Listor och rutiner hyllas ofta och sägs kunna göra oss både effektivare och prestera bättre i arbetet. Inget fel med det, detta får oss att orka långsiktigt och känna mindre stress. Men det kan också leda till en stelhet och bekvämlighet som i slutändan blockerar kreativiteten. Det menar den amerikanske journalisten Tim Harford i sin nya bok ”Messy: The power of disorder to transform our lives”.

Tim Harford har gått igenom forskning inom flera olika fält – allt från neurovetenskap till psykologi – och grundar sina teser i detta. Han menar att positiva egenskaper som kreativitet och lyhördhet föds ur oordning och förvirring.  Detta genom att röran ”tvingar” en att kliva ur sin rutin, vilket stimulerar kreativitet och nytänkande.

Ett rörigt skrivbord är med andra ord inte per automatik något negativt. Flera av historiens mest framgångsrika forskare har ansetts vara lite av en slusk, som exempelvis Albert Einstein. Och som bekant upptäckte Alexander Fleming penicillin av en slump – eftersom han glömt att städa bort en stafylokockodling när han reste på semester.

Det kanske inte är att rekommendera att göra just detta, men varför inte testa att ta ett kliv utanför komfortzonen lite oftare?

Läs också
5 appar för nya vanor
Feedback via mejl? Tänk på det här!
Tre knep för smartare möten