App som hjälper nyanlända in i arbetslivet

Join heter den nya appen som ska hjälpa nyanlända och asylsökande i Sverige att komma in i arbetslivet. Appen är resultatet av ett samarbete mellan Lernia och Telia.

Det statliga bolaget Lernia arbetar med att matcha människors kompetens mot näringslivets behov. Nu har de tagit ny teknik till hjälp för att minska utanförskapet. De vill bidra med stöd till människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden på egen hand.

Appen Join är i viss mån kopplad till Lernias rekryteringsmodell med samma namn, där förkortningen står för Jobb och integration i näringslivet. Enkelt uttryckt är appen en enorm faktabank med interaktiva inslag, och rymmer allt man behöver veta för att börja söka jobb i Sverige.

– De två stora målgrupperna är nyanlända och asylsökande, så appen finns på svenska, engelska och arabiska för att kunna användas av så många som möjligt i dessa grupper. Men givetvis ser vi även att det finns en hel del svenskar som lever i utanförskap i dag som kommer att kunna ha stor nytta av den också, säger Jonas Ahlberg, affärsutvecklare på Lernia.

Många saknar en helhetsbild
Via appen går det att lära sig allt från hur man kontaktar företag och vilka frågor som är bra att förbereda sig för inför anställningsintervjun till hur det fungerar med kollektivavtal och inom vilka yrkeskategorier det finns brist på arbetskraft just nu.

En hel del information ges i form av filmer, och i anslutning till olika delar av appen kan man göra quiz för att testa sina kunskaper.

– Vi har stor erfarenhet av de målgrupper som vi vänder oss till, eftersom vi möter dem i de utbildningar, aktiviteter och andra evenemang som vi arrangerar regelbundet runt om i landet. Vi har märkt att det är påfallande ofta som de saknar en helhetsbild av arbetsmarknaden och arbetslivet i Sverige. Visst kan de få information på olika ställen, men det är som regel bara om olika enskilda delar, säger Jonas Ahlberg.

Ville ha partner för teknikutveckling
Han berättar att de har letat efter en partner som de kan samarbeta med kring apputvecklingen, och när de upptäckte att Telia var intresserade av att satsa på att ta ett samhälleligt ansvar så var matchningen given.

– Vi skulle inte kunna klara av att utveckla det på egen hand, utan behöver en partner som ligger långt fram inom teknik. Nu har vi använt ett modernt sätt i apputvecklingen, vilket i praktiken inneburit att den kommer att fungera på alla typer av smarta telefoner. Hade vi varit tvungna att utveckla separata versioner så hade det antagligen blivit alltför kostsamt.

Lättare hitta nya medarbetare
Nyttan med appen för användarna är uppenbar, men även för samhället i stort och olika näringslivsaktörer finns det tydliga vinster att vänta, menar Jonas Ahlberg.

– Det råder brist på arbetskraft i flera branscher, och med hjälp av ökad information bör deras behov av nya medarbetare lättare kunna tillfredsställas, säger han och tillägger:

– Det är också rent samhällsekonomiskt dyrt att ha medborgare som lever i utanförskap. Dessutom blir de som är ambitiösa och har en stark drivkraft att komma in i samhället ofta snabbt frustrerade om de inte hittar svar på hur de ska göra. På det här sättet räknar vi med att kunna förkorta deras väg till arbetsmarknaden.

Appen Join har planerad lansering i september 2017.

Digital innovation i partnerskap – Telia Connect2Business 2017

Här kan du ta del av när Helena Skåntorp, vd Lernia tillsammans med Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister, samt Hélène Barneko, vd Telia Sverige, presenterar om samarbetet på årets Telia Connect2Business.  Välkommen att även återse eller uppleva eventet på www.telia.se/c2b.

Läs också
Knepen som förenklar verksamheten
Världsunik lösning för digital flygledning
Så gynnas vården i Kalmar län

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

4G ADSL-plug RSS SIM-card TV add addressbook-plus addressbook alert-circle alert-triangle arrow-down arrow-left arrow-out arrow-pointer arrow-right arrow-up arrow_down arrow_left arrow_right arrows-circle arrows-cycle ball bar-graph battery bell book briefcase broadband browser-group building-large-wifi building-large building-medium building-small bundled-arrow-right bus business-card buy calendar camera chatbot check checklist circle-3-arrows circle-4-arrows clapper-board clock-dotted clock close cloud coffee cogwheel combinations content conversation cross currency-euro currency-kr cutlery device-arrows device-broken device-cogwheel device-lock device-recycle device-user devices dice document-DOC document-GIF document-JPG document-PDF document-PNG document-PPT document-XLS document-check document-pen-user document-pen document down-open-big download education ellipsis email envelope ethernet-cable family-wifi favourites flash floppy-disc folder-arrow folder-open folder-pen folder-plus folder folders game-controller getting-started gift globe-outline globe graph group hand-heart hand-shake handshake headphones heart-pulse heart help hierarchy home-installation home house image infinity info-circle information internet invoice ipad laptop lightbulb link listen location-pin lock-open lock love megaphone microphone minus mobile money-hand-kr money music mute navigation-arrow-down navigation-arrow-right net_signal network open ornament panic paperclip pause pen pie-chart piggybank plane play-circle play playbutton plug-circle plug plus press_button printer prize profile question-circle question-mark question radio refillsim repair reservation robot rocket router scales search-address search-house search security server services settings shield-check shield-plus shopping-bags shopping-cart shuffle signal skip-back skip-forward skull-circle skull-device skull-outline smart-watch smiley-happy smiley-sad smiley-surprised smiley snowflake speech-bubbles-dots speech-bubbles star stationary-phone stop store stream subscription support svg-icon-arrow-down svg-icon-arrow-up svg-icon-checkmark tablet tag technicalsupport television thermometer thumbs-down thumbs-up tools touch trash-can travel truck-clock turtle upload user-box user-device user-heart user-outline user-plus user-speechbubble user-support user users-family video-film video-web voicemail volume weather wifi wireless zoom-in zoom-out