För dyrt att anställa? Välj mikro-outsourcing!

I dagens uppkopplade värld är det lika enkelt att jobba med någon som sitter i grannstaden som på andra sidan jorden. Men det krävs en tydlighet och en medvetenhet om kulturella skillnader för att kunna utnyttja fördelarna av småskalig outsourcing fullt ut.

Ditt företag växer, men du har inte råd att anställa fler just nu. Samtidigt finns det massor att göra och medarbetarna går på knäna. Det är dags att outsourca! Nej, du ska inte öppna ett kontor i Indien, testa istället någon av de många mikro-outsourcing-tjänsterna som dykt upp på senare år.

Ett exempel är Upwork där du kan posta olika uppdrag och ta in offerter från frilansare över hela världen. En som har använt sig av den här typen av tjänster är Adam Haglund, grundare av fotobyrån Apelöga i Malmö. Han fick idén att testa när han ville bygga en sajt som låg lite utanför företagets kärnverksamhet.

– Vi valde att lägga ut allt utom själva innehållet på sajten, som design och kodning, på frilansare. Då hade jag en medveten strategi om att prova att lägga ut ett litet uppdrag först och se hur det funkade, säger Adam Haglund.

Lägger ut olika uppdrag
Resultatet upplevde han positivt och sedan dess har Adam Haglund lagt ut ett trettiotal uppdrag bara under det senaste halvåret. Allt från enkla Excel-uppdrag till bildbehandling och webbutveckling.

– När det funkar är det otroligt prisvärt. Pengarna jag lägger på detta är ingenting mot att anlita någon här hemma. De frilansare som jag har anlitat tar högst 20 dollar i timmen, säger han.

Kulturella skillnader
En viktig lärdom Adam Haglund har dragit är att man måste vara medveten om de kulturella skillnaderna när man lägger ut jobb på människor i andra delar av världen.

– Jag har några frilansare i Indien, Pakistan och på Filippinerna. De har en kultur att man inte säger emot beställaren. Om jag säger ”gör så här” så gör de det även om de vet ett bättre sätt att göra det på. Men när jag jobbar med frilansare i Rumänien och på Balkan och säger ”jag vill ha A, B och C” kan de säga ”tänk efter, du ska nog göra D, E och F istället”.

Det här är inte per automatik negativt, utan har medfört att Adam Haglund själv måste fundera igenom exakt vad det är han egentligen vill göra.

– Det är bra för min egen del också, säger han. Jag har en tendens att sätta igång saker utan att ha tänkt igenom det ordentligt.

Läs omdömen
Att skicka iväg kod och inloggningsuppgifter till ftp-servrar och liknande till en människa man aldrig har träffat tidigare kan kännas osäkert. Men Adam Haglund har aldrig råkat ut för att någon försökt stjäla koden eller på annat sätt lura honom.

– Eftersom alla har omdömen på sajten där man kan se hur många uppdrag de gjort och vad kunderna har tyckt så känns det tryggt, säger han.

Den här utvecklingen har vi bara sett början på, tror Adam Haglund. Med den nya mobila tekniken och bättre bredbandsförbindelser kan människor ta uppdrag oavsett var de befinner sig i världen.

– Rumänerna jag jobbar med har inte en fast punkt utan reser runt i världen och gör uppdrag där det finns tillgång till internet. Det är en ny livsstil som jag tror bara kommer att växa.
 

Här kan du läsa fler av Adam Haglunds tips om du funderar på att micro-outsourca.