Blir mer kreativ – stoppa kreativiteten

Hur gör man för att skapa en kultur på kontoret som främjar kreativitet? För att svara på den frågan kan det vara värt att studera hur man gör raka motsatsen. Just det har Harvard-professorn Youngme Moon gjort. Här är hennes bästa tips på hur du lägger lock på kreativiteten.

Att studera hur man sätter stopp för kreativiteten låter kanske bakvänt. Men Youngme Moon, professor inom innovation på Harvard, såg det som en bra metod för att identifiera vanliga hinder mot nytänkande. Resultatet blev en checklista för organisationer som absolut vill hålla tankarna inuti lådan. Här är ett urval av punkterna – följ dem på egen risk!

1. Ta det säkra före det osäkra
Du har en idé som du funderar på att realisera. Men tänk om den är jättedålig och leder till katastrof för företaget? Kanske är det lika bra att hålla den för dig själv... Alla har vi en inre röst som hindrar oss från att ta risker. Första tipset på listan handlar om att alltid lyssna på detta ekande tvivel som vill hålla oss kvar i komfortzonen. Kom ihåg: Du kan aldrig misslyckas om du aldrig tar en risk.

2. Kom ihåg att det bara är ett jobb
Att förverkliga idéer kräver energi, passion och envishet. När du möter motstånd, vilket du garanterat kommer att göra, kan det vara värt att påminna dig om att det faktiskt bara är ett jobb. Dessutom, får du ens betalt för att generera idéer? Knappast, bättre att bara göra det som förväntas av dig.

3. Stoppa kreativitet med erfarenhet
En klassisk kreativitetsdräpare är kollegor med överlägsen erfarenhet. Ofta behöver de bara en mening för att effektivt sätta stopp för nykomlingar som ser på saker med nya ögon. Ett exempel är: "Det där försökte vi för flera år sedan - det funkade inte då och lär knappast funka nu."

4. Försvara status quo
En snarlik variant är att till varje pris försvara business as usual. Säg till exempel: "På det här företaget har vi minsann gjort på ett visst sätt i decennier, och vad är poängen med att laga något som inte är sönder?" Dessutom, om idén nu är så bra, varför har ingen tänkt på den tidigare?

5. Ställ skeptiska hur-frågor
Ett annat sätt att täppa till idésprutor är att utkräva detaljer i ett så tidigt skede som möjligt. När kreatörerna drar igång kan du kontra med frågor som: Hur tänker du att idén ska realiseras rent tekniskt? Och hur ska finansieringen gå till? Denna typ av kritiska hur-frågor, gärna levererade med ett skeptiskt tonfall, stoppar effektivt idéer innan de hunnit bygga upp momentum.

Här hittar du listan i sin helhet.