Appen förutspår försenade pendeltåg

Publicerad: 2016-02-02 14:27 | Taggar: Kategorier:

Snart kommer Stockholms pendeltågsresenärer redan i förväg veta om det blir förseningar i trafiken. I SJ/Stockholmstågs nya app Pendelprognosen finns en funktion som ger en prognos om det kommande trafikläget upp till två timmar framåt.

Våren 2014 lanserade Stockholmståg (som kör pendeltågen åt SL) appen Pendelkollen, som sedan dess har laddats ner över 20 000 gånger. Den visade bland annat var ett visst tåg befann sig, var i tåget det fanns mest plats och när det beräknades komma fram vid önskad station.

– Vi märkte att den första appen Pendelkollen förenklade pendlandet för resenärerna. Men nu har vi plockat bort den eftersom vi inom kort lanserar en helt ny app, Pendelprognosen, med helt nya funktioner, säger Mikael Lindskog, kommunikationschef på Stockholmståg.

Omvandlar data till prognoser
I Pendelprognosen kommer, som namnet antyder, en ”prognostid” att presenteras. SJ och Stockholmståg har skapat en modell för att omvandla all data som pendeltågen genererar till prognoser som hjälper dem att förutse förseningar redan innan de inträffar. Genom en avancerad algoritm och historisk trafikdata kan tjänsten i realtid upptäcka riskfaktorer i pendelnätet och bedöma effekterna av dem.


– För våra resenärer kan det innebära en stor fördel genom att de kan planera sin resa utifrån de faktiska förutsättningarna. Dessutom kommer vi att kunna se resmönstren tydligare, vilket i sin tur gör att vi kan anpassa mängden fordon efter behoven. Då blir kollektivtrafiken mer kostnadseffektiv utan att vi gör avkall på att resan ska vara komfortabel.

Ytterligare en nyhet i Pendelprognosen är att det går att skicka ut push-notiser till användarna, vilket underlättar ytterligare.

– Det kommer att kunna minska effekterna av stora störningar eftersom vi kan informera om alternativa resvägar på det sättet.

Färgmarkerade vagnar visar platstillgång
Redan nu kan resenärer hitta aktuell information om pendeltågstrafiken via webbplatsen Minpendel.se, som till skillnad mot appen Pendelprognos visar information för en specifik station. Här ser man när de kommande tågen avgår och var i tåget det finns flest lediga platser.

– I varje vagn finns sensorer som mäter det så kallade boggitrycket. Med hjälp av den informationen kan man få fram hur många som befinner sig i vagnen, vilket i sin tur ger upphov till en färgmarkering – röd, gul eller grön – på vagnen i webbtjänsten, säger Mikael Lindskog.

I webbtjänsten går det också att se var det finns bäst tillgänglighet får resenärer med barnvagn, rullstol eller rullator – till exempel var på stationen det finns hissar, rulltrappor och även vilka tåg som är av äldre modell, och därmed har trappsteg in i vagnen.

Foto: AB SL/Linn Berglund

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton