Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer
navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart telia-logo-reverted global-level-alert-warning global-level-alert-information icon_twitter_footer

Nyttan med den digitala arbetsplatsen

Publicerad: 2016-08-26 12:00 | Taggar: Kategorier:

Traditionellt har en arbetsplats varit synonymt med en specifik fysisk plats, som ett kontor. Den digitala transformationen förändrar detta, vilket medför att såväl produktivitet som medarbetarnöjdhet kan öka.

Den digitala arbetsplatsen, som är anpassad till moderna affärsmodeller, bygger på en hög grad av flexibilitet: Det ska gå att utföra sina arbetsuppgifter varsomhelst, närsomhelst och från alla enheter. Det är en arbetsplats med en hög grad av mobilitet, vilket därmed ger möjligheter till produktivitetsvinster.

– Åtta av tio företag som inför lösningar för mobilitet får en ökning av produktivitet på över tio procent, och hälften av dem förväntar sig en ökning på minst 20 procent, säger Mille Beckman på Telia, konceptansvarig för den digitala arbetsplatsen.

Snabbare ut på marknaden
Företag har mycket att tjäna på den här typen av förändringar, konstaterar han. Förutom att den ökade produktiviteten påverkar kostnadseffektiviteten, kommer det även gå att förbättra innovationskraften och komma ut snabbare på marknaden med nya produkter eller tjänster.

– Nya digitala kontaktytor för utbyte av information är en värdefull tillgång när man vill öka den kreativa kraften i verksamheten, säger Mille Beckman. Dessutom kan man förvänta sig vinster som är mer indirekta:

– När fler kan arbeta mer flexibelt ökar också medarbetarnöjdheten, vilket i sin tur kan bidra till minskad personalomsättning och sjukfrånvaro.

Nya förväntningar
Ytterligare en viktig faktor när det gäller medarbetare är att den nya generation som är på väg ut i arbetslivet har vuxit upp med individualiserade användarupplevelser, något som de förväntar sig även på en arbetsplats.

– Dessa nya unga medarbetare värdesätter självständighet, kreativitet och flexibilitet betydligt högre än vad tidigare generationer gjort. Till exempel anser åtta av tio anställda under 30 år att möjligheten till flexibelt arbete är avgörande för valet av arbetsgivare.

Det går också att se en trend kring anställningsformer, där frilans- och distansarbete accelererar både i Sverige och internationellt. Cirka hälften av den amerikanska arbetskraften bedöms vara frilansande år 2020 och distansarbete spås vara normen i Storbritannien år 2022.

Enhetlig upplevelse
Sist men inte minst kommer den digitala arbetsplatsen ge positiva effekter för kunderna, menar Mille Beckman:

– Både kunder och medarbetare kan få en enhetlig och positiv upplevelse av företaget, oavsett om mötet är fysiskt eller virtuellt. Den ökade graden av mobilitet ger även en flexibilitet när det gäller att möta kund- och leverantörsbehov. Det gör också att företag kan skapa nya innovativa tjänster med attraktiva erbjudanden som lätt anpassas efter kundens specifika förutsättningar.

Här kan du ladda ned: Rapport om arbetsplatsen – i digital förändring
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon

Chatta med Telia

För att vi ska kunna hjälpa dig snabbare ber vi dig fylla i några uppgifter. Telia kommer att spara chattkonversationen i 60 dagar.

Vill du spara din historik?

För att få historiken skickad till dig fyll i din mejladress.
Toggla chat
arrow-down arrow-up Telias Twitter Telias blogg Telias YouTube Telias Facebook Telias LinkedIn telia-logo close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton