Hitta kreativiteten när du kliver ut ur hemmet

Samhället öppnar upp, du släpps ut från hemarbetet, men är det kontoret du återvänder till?

Tekniken finns där, och den har funnits länge. Men nu har även vårt beteende kommit ifatt. Du kan arbeta sömlös mellan kontoret hemma eller varstans du har en uppkoppling. Att du kan jobba på bra själv på distans har det redan visat sig. Många företag vittnar om att produktiviteten har ökat och många vill fortsätta ha möjligheten att arbeta på distans. Om det snart äntligen är dags att kliva utanför dörren och lämna dina egna fyra väggar på morgonen är det självklart att det är kontoret som du återvänder till? Är det där du är som mest kreativ?

Om man föds med kreativitet eller inte går att diskutera men visst verkar vissa har lättare för att komma på idéer än andra? Även om kreativitet är något medfött eller inte så är det, precis som med musikalitet, något alla kan träna upp och åtminsone bli mer kreativa än de själva varit tidigare.
Kreativitetns parhäst inspirationen är även den svår att fånga. Många konstnärer vittnar om att det inte går att sitta och vänta på inspiration, ett visst mått av kontinuitet och ”tvång” finns alltid där, annars gör man inget annat än att vänta. Istället behöve rman försöka skapa rätt förutsättningar för att låta kreativteten spira. Och det är ditt jobb att undersöka var just din kreativitet spirar, är det hemma? På kontoret? Eller någon helt annan stans? För att hjälpa till lite på traven kommer här några förslag att prova på. På egen hand eller tillsammans med kollegor.

Byt miljö och tänk på något helt annat
Står ni inför en uppgift som inte är helt klar hur ni ska lösa? Behöver ni några nya fräscha idéer? Då kan det vara bra att släppa det ett tag och göra något helt annat.

På samma sätt som att det är omöjligt att inte tänka på en isbjörn efter du precis fått uppmaningen ”tänk inte på en isbjörn” så kan det också vara väldigt svårt att kläcka bra idéer när du sätter dig framför datorn med mantrat ”kom på en bra idé nu”. Varför inte träffa några kollegor för en promenad i naturen eller en utställning på museum?

Ett aktivitet i att koppla bort hjärnan och ge utrymme för luft mellan tankarna. Starta med att alla har en tanke på vad det är för problem ni står inför och ta en tur på ett musem, eller annan valfri aktivitet som ger utrymme för både sällskapligt småprat men även att skifta fokus till något annat då man kan gå runt lite ensam med sina tankar. Uppgiften bör inte vara att nu ses vi om en timme och alla ska ha en idé på en lösning. Låt istället tankarna komma när de kommer. Syftet med aktiviteten är att inte tvinga sig till att lösa uppgiften. Efteråt kan ni samlas i museets café och börja samla era tankar. Brainstorma, diskutera, utbyt tankar som uppstått eller uppstår precis nu under samtalets gång. Ger man hjärnan lite utrymme är det ibland precis då som något lossnar. Vem har till exempel inte fått en snilleblixt i duschen?

Hämta inspiration
Ja du har internet vid dina fingertoppar, och det finns oändligt med poddar, blogginlägg och youtubevideos på alla teman. Ut och leta, ta dig tid, gör research. Vad har andra redan tänk om ditt eller ett närliggande problem?

Stäng av
Att hämta inspiration och skapa gör man sällan samtidigt. Ibland är det nödvändigt att skapa utrymmet för att göra ut idéer också utan påverkan från saker runt omkring dig. Dra till sommarstugan eller ta in på hotell ett par dar. Stäng av så många notiser du kan och se vad som händer.

Kliv ur dina gamla hjulspår
När man vanligen arbetar ett visst antal timmar per dag så kan det vara svårt att göra något nytt, rädslan för att ”slösa bort” dyrbar tid är svår att skaka av sig. Samtidigt är de få som känner sig på topp hela arbetsveckan, sprudlande av inpiration. Så ta ett steg tillbaka, ge dig själv lite tid och testa nytt och aktivt reflektera.

Var jobbar du bäst? Hur jobbar du bäst? Kanske har du en idé av att du kan stänga in dig och skriva i timmar i streck bara för att märka att du faktiskt jobbar bättre i stötar medan du springer fram och tillbaka mellan tvättstugan och skrivbordet?

Det är bara du som kan känna hur du bäst jobbar, men för att hitta ut när man kör fast behöver du höja blicken och komma på nya sätt att göra saker. Nu när du har chansen, se till att återgången inte blir till det gamla vanliga, utan till det nya nya. Fullt av möjligheter att designa ditt arbetsliv precis som du vill ha det.

Smart arbetsliv

Kunskapsbanken

ÅTERGÅNG TILL KONTORET?