Din säkerhet på nätet — bluffmejlen och falska sms

Telia arbetar ständigt med att förbättra produkter och tjänster. Dina synpunkter är en viktig del i det arbetet och därför är det viktigt att du känner dig trygg i kommunikationen med oss. 

Tyvärr förekommer det många försök att lura våra och andra företags kunder att lämna ifrån sig personlig och känslig information. På engelska kallas detta fenomen för phishing och på svenska översätts det till nätfiske. 

Via e-post och sms försöker bedragare lura kunder att det är ett företag eller en myndighet som är avsändare med avsikten att kunder ska lämna ifrån sig olika typer av uppgifter.

Bluffmejl

Vi begär aldrig uppgifter via mejl eller sms

Utskicken kan vara förhållandevis professionella. I vårt fall med Telias logotyp och Telia-liknande e-postadresser som avsändare och liknande länkar som vi själva använder vid utskick. 

Ofta handlar utskicken om en påstådd dubbelbetalning av en faktura och om en återbetalning. Det kan även vara information om att ditt konto är låst för att du inte fyllt i ett så kallat ”Online-Säkerhets Formulär för år 2014” hos Telia. Sms-utskicken kan innehålla information om att en ovanlig aktivitet har skett på ditt konto och att du ska följa länken för att kontrollera att inget konstigt har hänt. 

Tänk på att inte klicka på några länkar som ser tveksamma ut och lämna aldrig ut personuppgifter, inloggningsuppgifter eller kontouppgifter. Telia blockerar och spärrar de länkar och avsändaradresser vi känner till. 

Telia och Telias samarbetspartners begär aldrig att kunder ska lämna ifrån sig sina uppgifter via e-post eller sms!

Frågor och svar