Därför ska ditt företag ha en egen webbplats
Det är år 2021 och sociala medier dominerar våra liv. Har företagswebbplatsen spelat ut sin roll? Svar: nej! Det är enkelt, billigt och fortfarande relevant ur marknadsföringssynpunkt. I den här artikeln ger vi dig grunderna för att snabbt komma igång med en egen sajt.
Idag är det enklare än någonsin att marknadsföra sitt företag på nätet med hjälp av sociala medier, karttjänster, rekommendationstjänster och bloggar. Trots detta finns det fortfarande flera anledningar till att ha en egen webbplats.
På webbplatsen kan du själv bestämma utformning och innehåll, och på så sätt styra hur ditt företag presenteras och hur du vill att det uppfattas av kunden. En annan anledning är att fånga upp de kunder som inte använder sociala medier men också för att inte tappa kunder om sociala medie-tjänsten där du finns minskar i popularitet.
Egen domän - varför då?
Steg ett att fundera över är domän. Domännamnet är helt enkelt webbadressen, alltså det som du skriver in i din webbläsare för att komma till en sida. Här är det smart att ha ett så snarlikt som ditt företagsnamn, för att det ska vara enkelt att minnas för kunderna. Med ett eget domännamn blir det lättare för kunderna att hitta dig och det skapar även ett mer seriöst intryck. Om domännamnet är ditt företagsnamn är det exempelvis ”bossesbygg.se”– och inte en lång och krånglig adress som du fått av webbhotellet (exempelvis ”bossesbygg.wordpress.se”).
Dessutom förhindrar detta att någon annan registrerar en domän med ditt företagsnamn, vilket kan ske för att ett annat företag har ett snarlikt namn. Det kan vara värt att registrera företagsnamnet med flera toppdomäner, alltså .se, .com, .nu och så vidare. Vill du veta mer förklarar Internetstiftelsen vad domännamn är. Här hittar du bra tips om domännamn från Visma.
Välja webbhotell
Det finns några olika parametrar som kan vara värda att jämföra innan du väljer webbhotell. Det första är såklart priset. Lagringsutrymme, supportavtal och tekniska funktioner är faktorer som påverkar kostnaden. Du bör också undersöka vilken laddningstid de olika webbhotellen erbjuder. Med laddningstid menas hur lång tid det tar att få upp hela den aktuella sidan med bilder etc. Laddar din sida för långsamt finns det risk att kunderna tröttnar, klickar bort din sajt och istället väljer konkurrenten. Laddningstiden påverkar även Googles sidrankning och en kortare laddningstid gör att sidan indexeras snabbare. Läs mer om detta längre ner i artikeln.
Publiceringsverktyg gör jobbet åt dig
Det är förstås fullt möjligt att snickra ihop en webbplats helt på egen hand, men det enklaste är att använda ett publiceringsverktyg eller så kallat CMS (Content Management System). Beroende på vilket innehåll du vill ha på din sida finns olika verktyg att välja på. Om du huvudsakligen ska ha text och bilder är Wordpress ett enkelt och flexibelt verktyg.
BONUSTIPS: Sökmotoroptimering
I de allra flesta fall börjar kundens resa med en sökning på Google. Då gäller det att ditt företag hamnar högt upp bland resultaten för att kunden ska hitta till dig. Google har algoritmer för att avgöra vilka webbplatser som ska handla högst upp. Antingen kan du betala för att din annons hamnar högt upp. Eller så kan du anpassa sidan efter vad Googles algoritmer föredrar – helt gratis. Detta kallas för sökmotoroptimering och är ett helt ämne i sig själv. Men med några små knep kan du komma långt: skriv tydliga och relevanta rubriker, bildtexter och innehåll. Se till att sajten uppdateras regelbundet, exempelvis att ha en blogg-del på sajten är ett bra sätt att göra detta på. Att andra sidor länkar till dig höjer också din sidas anseende i Googles ögon, så har du gott rykte och folk skriver väl om dig i exempelvis bloggar så hamnar du enklare högre.