Rikshem kopplar upp med IoT från Telia

Bostadsföretaget Rikshem kopplar upp sina fastigheter för att kunna uppnå en effektivare och smartare förvaltning. Telia står för IoT-plattformen som gör det möjligt.

Rikshem och Telia slöt i december 2019 ett tolvårigt avtal där Telia går in som kommunikationsoperatör av öppet nät med bredband, tv och telefoni. Men utöver de rena kommunikationstjänterna omfattar avtalet även ett ambitiöst Internet of Things (IoT)-projekt. Omkring 30 000 lägenheter i Rikshems fastigheter kommer att kopplas upp mot Telias IoT-plattform. Målet är mer hållbar förvaltning.

- När vi kopplar upp fastigheterna får vi bland annat effektivare drift och möjlighet att minska energianvändningen i fastigheterna samtidigt som vi på sikt kan skapa nya möjligheter för våra hyresgäster genom olika tjänster för hemmet, säger Petter Jurdell, chef för affärs- och hållbarhetsutveckling på Rikshem.

Genom att koppla upp sina IT och fastighetssystem mot IoT-plattformen kan Rikshem få en bättre överblick av hela sitt fastighetsbestånd. Plattformen ger möjlighet att övervaka driften i stort, analysera och optimera energianvändning, och kan även ge insikter om kommande underhållsbehov.

– Vi är mycket stolta över avtalet med Rikshem. Det är fantastiskt roligt med den här typen av samarbeten, där vi ser så konkreta resultat genom ny och innovativ teknik. Det öppnar dessutom upp för helt nya användningsområden för att förbättra för Rikshem och deras hyresgäster, säger Björn Hansen, Head of IoT, Division X, Telia Company.

Vad är Internet of Things?
Internet of Things, eller sakernas internet, är allt från vardagsföremål som hushållsapparater, kläder och accessoarer, men även maskiner, fordon och byggnader, med inbyggd elektronik och internetuppkoppling, vilket gör att de kan styras eller utbyta data över nätet.

Om Rikshem
Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Affärsidén är att långsiktigt och hållbart äga, utveckla och förvalta bostäder och samhällsfastigheter. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Pensionsförsäkring AB.

Se videon:

Gör mer med mindre

Hållbar automation

Smarta lösningar

Internet of things

Koll på fastigheten

Telia Smart Buildings