2022-08-12

Datorerna tar över och lämnar oss människor sysslolösa! Nej, farhågorna med artificiell intelligens har inte besannats, i alla fall inte än. Däremot har det börjat dyka upp AI-baserade tjänster som underlättar med allt från kundsupport till biltillverkning. I den här artikeln listar vi tre AI-baserade tjänster och tekniker som ditt företag kan börja använda redan idag. 

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) har varit i ropet hur länge som helst. AI har kanske inte revolutionerat tillvaron för gemene man ännu, men det finns idag en uppsjö AI-baserade tillämpningar för stort och smått.  

Än så länge handlar det främst om att automatisera rutinmässiga arbetsuppgifter så att vi människor kan fokusera på mer komplicerade uppgifter, och på så sätt skapa mer värde för företaget. Det kan handla om att svara på vanliga kundtjänstfrågor, gå igenom stora mängder data eller analysera bilder, ljud och video.

Här kommer tre exempel på AI-tillämpningar som används och skapar värde redan idag:

En chatbot som avlastar kundtjänsten

En av de vanligaste tillämpningarna av AI för företag är en automatisk kundtjänst-bot. Den kan svara på de vanligaste frågorna och avlastar den mänskliga kundtjänsten som kan rycka in när det behövs och lösa mer avancerade frågor. En chat-bot kan dessutom svara på frågor dygnet runt och ökar på så sätt kundnöjdheten. 

Det finns många olika chat-bot-tjänster med olika specialiteter, men är du Microsoft-kund kan du testa att bygga en chat-bot med hjälp av Power Virtual Agents. Det amerikanska fotbollslaget Miami Dolphins gjorde det och deras chat-bot har lyckats lösa hela 97 procent av de 40000 ärenden som den hanterat. Endast tre procent behövde eskaleras till en mänsklig kundtjänstmedarbetare. 
https://powervirtualagents.microsoft.com/en-us/

Håll koll på konkurrensen

Det är svårt och tidskrävande att försöka få överblick över sin bransch och sina konkurrenter, och därför ett utmärkt uppdrag för en AI-tjänst. Med ett automatiserat analysverktyg blir det enkelt att övervaka konkurrenternas aktiviteter på sociala medier, förändringar på deras hemsidor, nyheter som skrivs om dem och mycket annat. Crayon är ett exempel på ett sådant verktyg där du får full koll på konkurrenterna genom bevakning av över 100 datapunkter; allt från sociala medier till digitala produkter, patentansökningar och reklamkampanjer. Allt sammanställs och presenteras på ett begripligt sätt så att du enkelt kan se vilka datapunkter som är viktigast. 
https://www.crayon.co/products/competitive-analysis

Låt AI vårda ditt språk

Många av oss svenskar tycker att vi är bra på engelska, men det är skillnad mellan att kunna föra en hyfsad konversation på semestern och att skriva en riktigt proffsig pressrelease på corporate-engelska. Du som skriver på engelska utan att ha engelska som modersmål kan genom tjänsten Grammarly få en AI-baserad språklärare. Tjänsten erbjuder såklart stavningskontroll, men det är bara toppen av isberget. Här får du avancerad språkcoachning med tips på synonymer, meningsbyggnad, disposition och mycket annat. Tjänsten anpassar dessutom råden baserat på textens målgrupp, sammanhang, syfte och stil. 
https://www.grammarly.com/

AI och ML - vad är skillnaden?

Fakta

AI och ML - vad är skillnaden?

Mer från IT-bloggen

Händer med mobil

IT-säkerhet

Är jobbmobilen en säkerhetsrisk?

Man på kontor lutar sig framför dator

Erbjudande

IT-Tekniker

Från 399 kr/mån

Kvinnor på mörkt kontor med surfplatta och laptop

IT-säkerhet

Datadriven affär = hållbart

Utvalda produkter för företaget