IT-attacker mot företag ökar drastiskt och allt fler företag är oroliga för att drabbas. Attackerna drabbar inte heller endast stora företag med en stor digital närvaro, utan kan bli riktade mot vilka bolag som helst. Här kommer fem tips på vad man kan göra för att säkra upp verksamheten.

1. Sätt upp en tydlig plan
Vad händer om ni blir utsatta för en ransomwareattack eller något annat angrepp? Hur ska ni agera och vilka kontaktar ni? Genom att ha en plan för olika möjliga scenarios slipper ni stå helt handfallna den dagen IT-attacken är ett faktum.

2. Utbilda all personal
Prata om IT-angrepp på möten och få upp frågan på agendan, så att alla känner till hoten och hur man undviker dem. Det kan handla om att inte klicka på okända länkar, eller svara på mail från okända källor.

3. Ta backup på dokument och filer (molnet duger inte)
Använder ni sociala medier på jobbet och gör ni mycket av arbetet på distans? Genom att ha autentisering via telefonen räcker det inte att angriparen får tag i lösenordet. Nästa steg är att ansluta via VPN, en krypterad tunnel från datorn till det man kopplar upp sig mot. Särskilt viktig är en sådan lösning om man till exempel gillar att jobba från caféer med öppna nätverk.

4. Använd alltid tvåfaktorsautentisering
Står och faller verksamheten med information som ni förvarar digitalt? Att jobba i molnet är inte en garanti för att de dokumenten är skyddade, eftersom varken Google eller Microsoft har en lösning för att återställa skadade filer. Genom att betala för en onlinebackup där mail, filer och loggar från Teams sparas i olika versioner har ni alltid materialet tillgängligt ifall något oförutsett händer.

5. Håll utkik efter misstänkt aktivitet i nätverket
I Google och Office 365 finns det smidiga inställningar för att se om det skickas mycket skräppost eller phishingmail till företagets adresser. Men allra bäst är det att anlita en partner som är expert på att övervaka nätverk och som står på standby ifall något problem uppstår.

IT-experten:

Utvalda produkter för företaget