2022-05-02

IT-attackerna mot mindre företag har ökat lavinartat under de senaste åren. Här kommer 5 snabba tips på vad ni kan göra för att säkra upp er verksamhet.

IT-attackerna mot företag ökar drastiskt och allt fler entreprenörer är oroliga för att drabbas, visar en ny undersökning genomförd av Telia.

Attackerna drabbar inte heller endast stora företag med en stor digital närvaro, utan kan bli riktade mot vilka bolag som helst, säger Fredrik Nyberg, IT-rådgivare på Telia.

– Att endast större bolag drabbas är en myt som gör att många sticker huvudet i sanden och tänker att det inte drabbar oss. De cyberkriminella skjuter brett och riktar sig mot alla som är sårbara, för att kunna kräva dem på bitcoins i lösensumma för materialet de kommer åt. Det spelar ingen roll om det är en snickerifirma eller ett mediebolag, säger han.

Fredrik Nyberg, IT-rådgivare på Telia

Fredrik Nyberg, IT-rådgivare på Telia.

5 tips som skyddar mot IT-attacker

Det finns dock några punkter som alla företag kan genomföra, för att minska risken för angrepp och vara mer förberedda om de ändå händer.

1. Sätt upp en tydlig plan

Vad händer om ni blir utsatta för en ransomwareattack eller något annat angrepp? Hur ska ni agera och vilka kontaktar ni? Genom att ha en plan för olika möjliga scenarios slipper ni stå helt handfallna den dagen IT-attacken är ett faktum.

2. Utbilda all personal

Prata om IT-angrepp på möten och få upp frågan på agendan, så att alla känner till hoten och hur man undviker dem. Det kan handla om att inte klicka på okända länkar, eller svara på mail från okända källor.

3. Ta backup på dokument och filer (molnet duger inte)

Använder ni sociala medier på jobbet och gör ni mycket av arbetet på distans? Genom att ha autentisering via telefonen räcker det inte att angriparen får tag i lösenordet. Nästa steg är att ansluta via VPN, en krypterad tunnel från datorn till det man kopplar upp sig mot. Särskilt viktig är en sådan lösning om man till exempel gillar att jobba från caféer med öppna nätverk.

4. Använd alltid tvåfaktorsautentisering

Står och faller verksamheten med information som ni förvarar digitalt? Att jobba i molnet är inte en garanti för att de dokumenten är skyddade, eftersom varken Google eller Microsoft har en lösning för att återställa skadade filer. Genom att betala för en onlinebackup där mail, filer och loggar från Teams sparas i olika versioner har ni alltid materialet tillgängligt ifall något oförutsett händer.

5. Håll utkik efter misstänkt aktivitet i nätverket

I Google och Office 365 finns det smidiga inställningar för att se om det skickas mycket skräppost eller phishingmail till företagets adresser. Men allra bäst är det att anlita en partner som är expert på att övervaka nätverk och som står på standby ifall något problem uppstår.

Ta hjälp av proffsig IT-support

Låter det här som mycket att hålla koll på? Via Telia Cybersäkerhet kan ert företag outsourca IT-säkerhetsarbetet och få en personlig tekniker som hjälper till med alla behov som dyker upp.

– Säkerhetstänket är eftersatt på väldigt många företag, men vi ser en ökning i intresset nu. Det har att göra med de större angreppen mot butikskedjor som skett det senaste åren. Allt fler börjar leta efter lösningar för att de inte ska hända dem också. Via Telia kan alla företag få en skräddarsydd lösning som passar just deras verksamhet, avslutar Fredrik Nyberg.

Klicka här om du vill du veta mer om våra säkerhetslösningar

Mer från IT-bloggen

Händer med mobil

IT-säkerhet

Är jobbmobilen en säkerhetsrisk?

Man på kontor lutar sig framför dator

Erbjudande

IT-Tekniker

Från 399 kr/mån

Kvinnor på mörkt kontor med surfplatta och laptop

IT-säkerhet

Datadriven affär = hållbart

Utvalda produkter för företaget