16 november 2023

2 min läsning

IT-säkerhet

Cyberattacker mot företag – 5 sätt att öka tryggheten

IT-attacker mot företag ökar drastiskt och allt fler företag är oroliga för att drabbas. Attackerna drabbar inte heller endast stora företag med en stor digital närvaro, utan riktas mot vilka bolag som helst. Här kommer fem tips på vad man kan göra för att säkra verksamheten.

Kvinna med Ipad framför fönster

1. Sätt upp en tydlig plan

Vad händer om ni blir utsatta för en ransomwareattack eller något annat angrepp? Hur ska ni agera och vilka kontaktar ni? Genom att ha en plan för olika möjliga scenarios slipper ni stå helt handfallna den dagen IT-attacken är ett faktum.

2. Utbilda all personal

Prata om IT-angrepp på möten och få upp frågan på agendan, så att alla känner till hoten och hur man undviker dem. Det kan handla om att inte klicka på okända länkar, eller svara på mail från okända källor.

3. Ta backup på dokument och filer (molnet duger inte)

Använder ni sociala medier på jobbet och gör ni mycket av arbetet på distans? Genom att ha autentisering via telefonen räcker det inte för en angripare att f¨å tag i ett lösenord. Nästa steg är att ansluta via VPN, en krypterad tunnel från datorn till det man kopplar upp sig mot. Särskilt viktig är en sådan lösning om man till exempel gillar att jobba från caféer med öppna nätverk.

4. Använd alltid tvåfaktorsautentisering

Står och faller verksamheten med information som ni förvarar digitalt? Att jobba i molnet är inte en garanti för att de dokumenten är skyddade, eftersom varken Google eller Microsoft har en inbyggd lösning för att återställa skadade filer. Genom att betala för en onlinebackup där mail, filer och loggar från Teams sparas i olika versioner har ni alltid materialet tillgängligt ifall något oförutsett händer.

5. Håll utkik efter misstänkt aktivitet i nätverket

I Google och Office 365 finns det smidiga inställningar för att se om det skickas mycket skräppost eller phishingmail till företagets adresser. Men allra bäst är det att anlita en partner som är expert på att övervaka nätverk och som står på standby ifall något problem uppstår.

Fredrik Nyberg, Business Manager - Säkerhet - SME
Att endast större bolag drabbas är en myt som gör att många sticker huvudet i sanden och tänker att det inte drabbar oss. De cyberkriminella skjuter brett och riktar sig mot alla som är sårbara, för att kunna kräva dem på bitcoins i lösensumma för materialet de kommer åt. Det spelar ingen roll om det är en snickerifirma eller ett mediebolag.
–  Fredrik Nyberg, IT-rådgivare.

Läs mer om hur IT-support från Telia kan bidra till att hålla ditt företag säkert: IT-support från Telia

Fler artiklar i samma ämne: