Fem tips från VD:n för MatHem

Tomas Kull, VD och grundare av MatHem.se delar med sig av fem tips, som kan hjälpa dig att lyckas med din webbshop på ett tätbefolkat internet.

1. Se till att ha en unik eller hårt nischad produkt

Är du ensam om ditt erbjudande kommer du att kunna hamna långt upp i sökresultatet när kunden googlar det du erbjuder och du kan satsa på din egen e-handelsplattform. Det kan till exempel handla om att du har den svenska agenturen för en produkt du är ensam om. Detsamma gäller om du har en fast definierad och mycket trogen kundkrets som kommer att leta upp dig var du än är. Alltså: Om du är unik eller först med något så kan du trampa din egen stig.

2. Liera dig med någon av de stora

Om du inte har en unik eller nischad produkt, sälj din produkt via någon som redan är i toppen av listan med sökresultat. Det är trångt på nätet och du har mycket lite plats att synas på med din internetbutik. Ett bra exempel på detta är de företag som säljer sina molntjänster via Telias App Market. Alltså: Ta dig upp i topp bland sökresultaten genom att synas med någon som redan är där.

"Sluta inte vara mänsklig bara för att du blir digital!"

3. Använd existerande plattformar som t.ex. Amazon eller Qliro har, för att sökoptimera och driva trafik

Det är egentligen samma princip som tips nr 2 – du tar rygg på en etablerad aktör men i egen ”kostym”, så att säga. Du köper ett färdigt format med ett bevisat track record, så att du inte behöver vara unik för att hamna högt i söklistan. Alltså: Du syns inte med någon annan, men blir synlig för den stora publiken direkt.

4. Håll koll på vad dina kunder behöver och vad de vill ha

Att tappa kontakten med sin målgrupp är en stor och farlig fallgrop. Om till exempel en produkt tar över som storsäljare, istället för en annan, så är det viktigt att ta reda på varför. Det kräver hårt arbete och stor lyhördhet att ständigt känna målgruppen på pulsen, men det är en viktig nyckel till framgång inom e-handel. Alltså: Glöm aldrig bort de som står för dina intäkter!

5. Se till att dina kunder har möjligheten att få personlig kontakt

Det är viktigt att de kan ringa eller chatta med trevlig och kunnig kundtjänstpersonal. Att bara finnas online med automatiserade säljflöden räcker inte i längden. Alltså: Sluta inte vara mänsklig bara för att du blir digital.