Vår expert inom strategi och affärsutveckling funderar

Allt tyder på att den nuvarande högkonjunkturen är på väg att passera sin topp under det kommande året. Det betyder att 2019 är ett perfekt år för att utvecklas och komma ikapp.

Daniel Stark är Telias expert inom strategi och affärsutveckling för små och medelstora företag – så det är hans jobb att ha koll på vad som händer imorgon. Här delar han med sig av några matnyttiga tankar kring vad som händer – och vad man bör få gjort – inom den närmaste framtiden.

1. 2019 är ett bra år att komma ikapp

Har ni blivit digitala än? Det finns ingen tid att förlora för företag som ännu inte har gått igenom sin digitala transformation, ni måste ta steget och ”comitta”, annars har världen sprungit ifrån er. De goda nyheterna är att plattformar, tjänster och verktyg nu är så utvecklade att transformationen kan gå relativt snabbt och enkelt för lite mindre företag. Dessutom är inträdeströsklarna lägre än de någonsin tidigare har varit, eftersom tekniken har blivit så användaranpassad och prisvärd.

2. Själv är inte bästa dräng – skaffa hjälp

Vi är en bra bit in på 2010-talet, men fortfarande finns det mycket teknikskräck som hindrar företag från att få saker gjort. Det generella botemedlet för det är: gör det du är bra på och det som gör att ditt företag tjänar pengar – och be någon annan om hjälp med er IT. En fördel med att den digitala utvecklingen har gått så långt som den har, är att det finns mycket hjälp att få och att det inte kostar lika mycket som tidigare. Så du behöver egentligen inte kunna tekniken – faktum är att du inte ens behöver äga tekniken själv.

"Snart är nästa stora teknikskifte här – 5G är på väg"

3. Automatisering istället för outsourcing

Nu har utvecklingen gjort det möjligt att till exempel automatisera företagets bokföring, istället för att anlita ett annat företag för att sköta den. Istället köper man in molntjänster och prenumererar på mjukvaror som löser uppgiften. Grundtanken är att man ska köpa lösningar istället för verktyg, med teknik som är till för att förenkla vår vardag och ge oss bättre liv. Den här typen av avancerad teknik är nu tillgänglig för de flesta företag till ett överkomligt pris.

4. Bygg en grund som håller

Många har fortfarande problem med sin grundläggande IT – det vill säga nätverk, servrar, bredband och så vidare – vilket kan stå i vägen för utvecklingen. Det kan till exempel handla om nya smarta molntjänster som inte fungerar på grund av att företagets wifi inte är tillräckligt bra. Om grunden inte håller så går det inte att bygga vidare med ny avancerad teknik. Problem som detta är inte alls ovanligt idag, kanske beroende på att den digitala transformationen har gått så snabbt i många sektorer. De goda nyheterna är att det går att lösa och att det finns mycket bra hjälp att få, även för små företag med små resurser.

5. Håll dörren öppen – 5G är snart här

Snart är nästa stora teknikskifte här – 5G är på väg! På Telia jobbar vi redan idag med utprovning i våra testnät, för att börja utveckla applikationer för den nya tekniken. Vi ser hur 5G inte bara ger extremt höga hastigheter på ett effektivt sätt utan låter oss framöver både få ett ännu robustare och mer anpassat nät. Bland annat tror vi att 5G kan revolutionera gruvnäringen, eftersom den nya nätverkstekniken möjliggör fjärrstyrning även långt under jord. Framtidens gruvarbetare ska kunna fjärrstyra maskinerna från en säker miljö ovan jord, så att dammlungor och rasrisker blir förpassade till historieböckerna. Hur kan ditt företag dra nytta av 5G?

DIGITALISTERNA

Tyckte du det här var intressant?