Vår expert inom strategi och affärsutveckling funderar

Allt tyder på att den nuvarande högkonjunkturen är på väg att passera sin topp under det kommande året. Det betyder att 2019 är ett perfekt år för att utvecklas och komma ikapp.

Daniel Stark är Telias expert inom strategi och affärsutveckling för små och medelstora företag – så det är hans jobb att ha koll på vad som händer imorgon. Här delar han med sig av några matnyttiga tankar kring vad som händer – och vad man bör få gjort – inom den närmaste framtiden.

1. 2019 är ett bra år att komma ikapp

Har ni blivit digitala än? Det finns ingen tid att förlora för företag som ännu inte har gått igenom sin digitala transformation, ni måste ta steget och ”comitta”, annars har världen sprungit ifrån er. De goda nyheterna är att plattformar, tjänster och verktyg nu är så utvecklade att transformationen kan gå relativt snabbt och enkelt för lite mindre företag. Dessutom är inträdeströsklarna lägre än de någonsin tidigare har varit, eftersom tekniken har blivit så användaranpassad och prisvärd.

2. Själv är inte bästa dräng – skaffa hjälp

Vi är en bra bit in på 2010-talet, men fortfarande finns det mycket teknikskräck som hindrar företag från att få saker gjort. Det generella botemedlet för det är: gör det du är bra på och det som gör att ditt företag tjänar pengar – och be någon annan om hjälp med er IT. En fördel med att den digitala utvecklingen har gått så långt som den har, är att det finns mycket hjälp att få och att det inte kostar lika mycket som tidigare. Så du behöver egentligen inte kunna tekniken – faktum är att du inte ens behöver äga tekniken själv.

"Snart är nästa stora teknikskifte här – 5G är på väg"

3. Automatisering istället för outsourcing

Nu har utvecklingen gjort det möjligt att till exempel automatisera företagets bokföring, istället för att anlita ett annat företag för att sköta den. Istället köper man in molntjänster och prenumererar på mjukvaror som löser uppgiften. Grundtanken är att man ska köpa lösningar istället för verktyg, med teknik som är till för att förenkla vår vardag och ge oss bättre liv. Den här typen av avancerad teknik är nu tillgänglig för de flesta företag till ett överkomligt pris.

4. Bygg en grund som håller

Många har fortfarande problem med sin grundläggande IT – det vill säga nätverk, servrar, bredband och så vidare – vilket kan stå i vägen för utvecklingen. Det kan till exempel handla om nya smarta molntjänster som inte fungerar på grund av att företagets wifi inte är tillräckligt bra. Om grunden inte håller så går det inte att bygga vidare med ny avancerad teknik. Problem som detta är inte alls ovanligt idag, kanske beroende på att den digitala transformationen har gått så snabbt i många sektorer. De goda nyheterna är att det går att lösa och att det finns mycket bra hjälp att få, även för små företag med små resurser.

5. Håll dörren öppen – 5G är snart här

Snart är nästa stora teknikskifte här – 5G är på väg! På Telia jobbar vi redan idag med utprovning i våra testnät, för att börja utveckla applikationer för den nya tekniken. Vi ser hur 5G inte bara ger extremt höga hastigheter på ett effektivt sätt utan låter oss framöver både få ett ännu robustare och mer anpassat nät. Bland annat tror vi att 5G kan revolutionera gruvnäringen, eftersom den nya nätverkstekniken möjliggör fjärrstyrning även långt under jord. Framtidens gruvarbetare ska kunna fjärrstyra maskinerna från en säker miljö ovan jord, så att dammlungor och rasrisker blir förpassade till historieböckerna. Hur kan ditt företag dra nytta av 5G?

DIGITALISTERNA

Tyckte du det här var intressant?

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

4G ADSL-plug RSS SIM-card TV add addressbook-plus addressbook alert-circle alert-triangle arrow-down arrow-left arrow-out arrow-pointer arrow-right arrow-up arrow_down arrow_left arrow_right arrows-circle arrows-cycle ball bar-graph battery bell book briefcase broadband browser-group building-large-wifi building-large building-medium building-small bundled-arrow-right bus business-card buy calendar camera chatbot check checklist circle-3-arrows circle-4-arrows clapper-board clock-dotted clock close cloud coffee cogwheel combinations content conversation cross currency-euro currency-kr cutlery device-arrows device-broken device-cogwheel device-lock device-recycle device-user devices dice document-DOC document-GIF document-JPG document-PDF document-PNG document-PPT document-XLS document-check document-pen-user document-pen document down-open-big download education ellipsis email envelope ethernet-cable family-wifi favourites flash floppy-disc folder-arrow folder-open folder-pen folder-plus folder folders game-controller getting-started gift globe-outline globe graph group hand-heart hand-shake handshake headphones heart-pulse heart help hierarchy home-installation home house image infinity info-circle information internet invoice ipad laptop lightbulb link listen location-pin lock-open lock love megaphone microphone minus mobile money-hand-kr money music mute navigation-arrow-down navigation-arrow-right net_signal network open ornament panic paperclip pause pen pie-chart piggybank plane play-circle play playbutton plug-circle plug plus press_button printer prize profile question-circle question-mark question radio refillsim repair reservation robot rocket router scales search-address search-house search security server services settings shield-check shield-plus shopping-bags shopping-cart shuffle signal skip-back skip-forward skull-circle skull-device skull-outline smart-watch smiley-happy smiley-sad smiley-surprised smiley snowflake speech-bubbles-dots speech-bubbles star stationary-phone stop store stream subscription support svg-icon-arrow-down svg-icon-arrow-up svg-icon-checkmark tablet tag technicalsupport television thermometer thumbs-down thumbs-up tools touch trash-can travel truck-clock turtle upload user-box user-device user-heart user-outline user-plus user-speechbubble user-support user users-family video-film video-web voicemail volume weather wifi wireless zoom-in zoom-out