Telia fortsatt snabbast på mobilsurf i hela landet

Idag släpps Bredbandskollens rapport med statistik över mobilsurfhastigheten i Sverige. Telia har den högsta genomsnittliga hastigheten i hela landet. Vi erbjuder våra kunder den snabbaste hastigheten i 18 av landets 21 län och i över hälften av Sveriges kommuner.

Svenskarna kan mobilsurfa allt snabbare. Snittet för Sverige är 31 Mbit/s. Hastigheten har ökat med ungefär 5 Mbit/årligen de senaste fem åren. Telia är den operatör som har högst värde för att såväl ta emot som att sända data under 2015, 2016 och första kvartalet 2017. Telias genomsnitt för att ta emot data var drygt 36 Mbit/s under första kvartalet 2017. Telia hade högst värde i 18 av landets län och i över hälften av Sveriges kommuner (149 av 290 kommuner för helåret 2016).


– Vi på Telia investerar miljarder i att bygga ut våra nät. Det är oerhört glädjande att vi nu ser resultatet av det och att vi fortsätter att kontinuerligt erbjuda Sveriges snabbaste mobilnät i hela Sverige. Vi vet att nätet är otroligt viktigt för våra kunder och vi strävar efter att erbjuda marknadens bästa nätupplevelse – den här rapporten är ett bevis för att vi är på god väg. Telia tar med sina kunder på resan mot utveckling och möjlighet att ta del av och vara en del av det digitala samhället i Sverige. Driftsäkra och snabba nät är en viktig förutsättning för det, säger Mats Lundbäck, CTO på Telia Sverige.


Under 2017 (1 januari – 31 mars) har Telia haft högst genomsnittlig hastighet med 36,5 Mbit/s. Jämfört med Telias konkurrenter har Telia 31,4 procents högre genomsnittlig mobilsurfhastighet. En ökning jämfört med förra året (28,3 procent).


Bland de 18 län där Telia har högst värde återfinns Stockholms, Skånes och Västra Götalands län.

– Vi storsatsar på att bygga ut och förstärka kapaciteten i 4G-nätet och har infört 4G+ med högre surfhastigheter i över 25 städer i Sverige, bland annat storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi förstärker även våra mobila nät i pendlingsstråk, på landsbygden och i populära turistområden i Sverige. Det är även väldigt positivt att arbetet med att förse marknaden med 700MHz-bandet nu återupptagits då det är avgörande för att vi även fortsättningsvis ska kunna erbjuda en bra nätupplevelse i hela Sverige, fortsätter Mats Lundbäck.

Här hittar du hela rapporten