7 vanliga frågor om IT för småföretagare
IT och digital teknik underlättar rejält för dig som är småföretagare, men hur ska du hitta rätt bland alla tjänster och funktioner?
Vi svarar på sju vanliga frågor som rör IT och företagande – allt från domäner till bokföringsprogram. Inga frågor är för små eller för dumma!
Måste jag ha en hemsida?
En hemsida, även kallad webbplats, är bra av flera skäl. För det första hjälper det kunden att hitta dig via sökmotorer, alltså när hen googlar, även om din webbplats inte innehåller mer än företagets namn och kontaktuppgifter. För det andra är det ett ”hem” på nätet där du har kontrollen över hur ditt företag ska presenteras och vilken information som ska synas där.
Behövs en egen webbadress och hur köper jag det?
Ja. Det är så enkelt och billigt idag att skaffa att det inte finns någon anledning att inte göra det. Det som är din så kallade webbadress kallas även för domännamn. Om domännamnet är ditt företagsnamn blir det lättare för kunderna att hitta dig och det skapar ett mer seriöst intryck. Dessutom förhindrar det att någon annan registrerar en domän med ditt företagsnamn. Därför kan det vara idé att registrera samma namn under flera toppdomäner, alltså både .se, .com, .nu och så vidare. Domännamnet skaffar du enklast när du väljer webbhotell för din webbplats. Läs mer om hur du skaffar en företagshemsida och eget domännamn här.
Måste mitt företag finnas på Facebook?
Med nästan 2,5 miljarder användare över hela världen utgör Facebook-användarna onekligen en stor kundgrupp. Dessutom är det enkelt och billigt att marknadsföra sitt företag på Facebook, och ett utmärkt sätt att föra en dialog med sina kunder. Många kunder använder även Facebook som ”telefonkatalog” när de söker efter företag som de är intresserade av och då är det bra att i alla fall ha sina kontaktuppgifter sökbara. Var medveten om att många idag förväntar sig svar från dig snabbare via sociala medier än om de mejlar så håll koll på om någon försöker kontakta dig där.
Det är även viktigt att vara medveten om att Facebook ändrar sina regler, algoritmer och andra aspekter av tjänsten titt som tätt. Har du gjort dig beroende av trafik från Facebook kan du därför helt plötsligt börja förlora en massa kunder utan att direkt veta varför. Därför bör Facebook bara vara ett av dina marknadsföringsben.
Vad är en molntjänst?
En molntjänst är en applikation som du inte behöver installera på din dator, surfplatta eller telefon för att använda. Istället körs applikationen på en server i en serverhall någonstans i världen. Du använder tjänsten genom webbläsaren på din digitala enhet eller installerar en liten klientapplikation på enheten.
Det finns många fördelar med molntjänster. En är att du kommer åt tjänsten från vilken enhet du vill, så länge du har tillgång till nätet. Filer, dokument och annan sparad data är inte knuten till exempelvis datorn, en extern hårddisk eller ett USB-minne, utan kan redigeras från telefonen eller surfplattan om du vill. Därför blir det även enklare att samarbeta i samma dokument, vilket gör att du och kollegorna eller kunderna slipper mejla olika versioner fram och tillbaka.
Behöver jag antivirus för min Mac-dator/mobil?
När det gäller din Mac är svaret ”ja”, i alla fall om du vill vara på den säkra sidan. Även om Apple-datorer inte är lika utsatta för virus och andra cyberhot som Windows-datorer har hotbilden ökat under de senaste åren i takt med Mac:arnas växande popularitet. Moderna antivirusprogram ger inte bara skydd mot virus, utan även trojaner, ransomware, adware och malware. Tjänsten Smart säkerhet ger ett bra skydd.
Antivirusprogram för mobilen är inte lika kritiskt, men har du en Android-telefon är de statistiskt sett mer utsatta för hot och det finns en högre risk att du råkar ladda ner en app som spionerar på dig eller rakt upp och ner innehåller skadlig kod. För iPhone är detta inte ett problem eftersom Apples ekosystem är mycket mer kontrollerat än Googles.
Måste jag ha ett företagsabonnemang på mobilen?
Det beror på hur stort ditt företag är och vilka funktioner du behöver. Om du precis har startat verksamheten är det inte ett måste att skaffa detta, men det kan vara skönt att separera jobbsamtal från privatsamtal genom att skaffa ett företagsabonnemang. Då blir det också lättare att veta vilka mobilkostnader som du kan dra av på företaget (mer om detta ämne finnas att läsa här hos Skatteverket.
När företaget växer och du vill anställa finns det många smarta funktioner i Telias företagsabonnemang som underlättar för dig. En är den molnbaserade mobila växeln Touchpoint där ni enkelt kan dela på inkommande samtal i företaget, ställa in olika svarsgrupper, skapa talsvarsmenyer och alla andra grejer som man förväntar sig av en modern telefoniväxel.
Läs mer om Telias företagsabonnemang
Det här med bokföring verkar krångligt, hur gör jag det enklast?
Rent juridiskt måste du bokföra alla företagets inkomster och utgifter och sedan lämna in en deklaration en gång om året. Men idag finns massor av bra tjänster som minimerar mängden tid du behöver lägga ner. Det finns exempelvis digitala bokföringstjänster som exempelvis har inbyggd möjlighet att skicka fakturor, vilket underlättar och spar tid.
Och om du verkligen avskyr all administration så kan du givetvis betala en ekonomibyrå för att sköta alltihop åt dig. Men kom ihåg att det alltid är du som är ansvarig för att redovisning, deklaration och bokslut är korrekta, även om någon annan gör jobbet.