
Experten: Våga använda video när du jobbar hemma
Många svenska företag har under de senaste veckorna fått ställa om hela organisationen då personalen uppmanas att arbeta hemifrån. Rätt teknik är 20 procent av utmaningen – återstående 80 procent är beteendeförändringen som måste till, säger Mille Beckman.
För många av oss ser både arbetsliv och vardag annorlunda ut just nu. För att underlätta och stärka arbetet ger expert inom digital förändringsledning, Mille Beckman, sina bästa tips för distansarbete.
1. Gör dig redo
Tänk igenom vad du behöver göra för att kunna jobba hemifrån eller på annan plats under en kortare eller längre period. Dubbelkolla tekniken och se till att saker som VPN-tjänsten fungerar. Som arbetsgivare bör du kontrollera att tjänsterna ni använder klarar av att alla jobbar hemifrån.
– Många företag inser nu att de saknar lösningar för exempelvis chatt eller video. Även om det är svårt i detta ad hoc-läge är det viktigt att försöka tänka långsiktigt vid inköpen eftersom det kan bli en tekniklösning som företaget kommer leva med länge.
2. Använd chatt
Försök att använda chattverktyg när du jobbar på distans, särskilt för all den där löpande dialogen med kollegorna. Med chatt kan du undvika en uppsjö av mejl som översvämmar kollegornas inkorgar och leder till onödig stress.
Chatt och video använder vi ofta privat och ser värdet i det – samtidigt som många arbetsplatser fortfarande har mejl som den primära kommunikationskanalen.
Videokonferenser tilltalar flera av våra sinnen och skapar därmed förutsättningar för effektivare möten.
3. Våga video
Våga slå på kameran på datorn och gör om telefonmötet till en videokonferens Förutom att det tvingar dig ur pyjamasen så tilltalar videokonferenser flera av våra sinnen och skapar därmed förutsättningar för effektivare möten.
Kort och gott: när du är i bild så är du mer alert och fokuserad. Dessutom förväntar sig allt fler medarbetare videokonferens som förstahandsval för möten på distans.
4. Ta ansvar för mötet
Är du mötesledare för ett distansmöte så underlättar det om du sitter för dig själv. Speciellt om mötesdeltagarna deltar från flera olika platser, både på kontoret och hemma. Är du som mötesledare på kontoret så kan det kännas konstigt att sitta själv men risken är annars att deltagarna upplever det som två möten, ett för dem i rummet på kontoret och ett annat för dem som deltar på distans.
Tänk också på dem som deltar på distans – fråga med jämna mellanrum om de som medverkar per telefon eller video har något att tillägga.
5. Prata inte bara jobb
Glöm inte fikasnacket – det är viktigt för att tycka att distansarbetet är okej. Ta en kopp kaffe och ett videosamtal med en kollega och prata lite. Samtala om sådant ni skulle pratat om i vanliga fall, allt från semesterplaner till vad man tycker och känner i dag.
Relaterad läsning
-
Förhindra angrepp online
Kommer mejlet du öppnat verkligen från den du tror? Ett klick på en skadlig länk kan bli ett kostsamt misstag.
-
Så påverkas den digitala klyftan av krisen
Den digitala klyftan mellan stora och små företag är fortsatt stor i Sverige. Vi guidar dig i hur man som småföretagare ökar sin digitala mognad.
-
Så utnyttjar hackare våra dåliga lösenord
Kraven på våra lösenord har ökat betydligt de senaste åren. Trots det är lösenorden fortfarande en stor säkerhetsrisk.