Almedalen 2025
Årets Almedalen äger rum sista veckan i juni. Telia kommer att hålla till i trädgården på Villa Rosenhill, St Hansgatan 9 i centrala Visby – där kommer vi genomföra en rad olika aktiviteter som möten, panelsamtal och rundabordssamtal. Vi kommer att ha vår trädgård öppen tisdagen den 24 juni till torsdagen den 26 juni.
Telia på Almedalen 2025
Vi lever i en fortsatt osäker omvärld – med tvära kast i geopolitiken nästan dagligen. Gamla sanningar prövas på nytt. Europa och Sveriges plats i världen utmanas. Händelser som kräver kraftfulla åtgärder.
Under årets Almedalen kommer vi fokusera på behovet av att fortsätta stärka samhällets digitala motståndskraft. Samtidigt är det viktigare än någonsin att företag och offentlig sektor kan tillgodogörs sig ny teknik – för att öka Sveriges konkurrenskraft och hålla tempot i den hållbara omställningen. En robust och säker digital infrastruktur och ett effektivt samarbete mellan privata och publika aktörer är en förutsättning för detta – något vi kommer belysa ur en rad olika perspektiv.
Just nu arbetar vi för fullt med att sätta programmet för Almedalen 2025. Nedan hittar du detaljer för de olika panelsamtal som kommer att genomföras under årets event. Vi fyller på med fler programpunkter i takt med att mer innehåll och fler talare blir klara.
Panelsamtal hos Telia:
Det krisar i relationen mellan USA och Europa – hur påverkar det Sveriges digitala förmågor?
Beskrivning av samhällsfrågan
Hur påverkar sprickan i det transatlantiska samarbetet mellan USA och Europa de de globala digitala leverantörskedjorna? Vilka åtgärder krävs för att stärka det digitala ekosystemet i Europa och Sverige?
Utökad information om evenemanget
Vi lever i ett sammanflätat digitalt ekosystem som korsar både landsgränser och regioner och där de stora globala teknikjättarna idag spelar en allt viktigare roll för både Sverige – och Europas – digitala konkurrenskraft. Samtidigt har det uppstått allvarliga sprickor i det transatlantiska samarbetet mellan USA och Europa, inte minst på grund av handelskriget. Vilka konsekvenser får detta för den globala digitala leverantörskedjan? Och hur påverkar det Sverige? Vilka åtgärder krävs för att stärka det digitala ekosystemet i Europa och Sverige? Gäller behovet av strategisk autonomi även den digitala sfären?
Medverkande
Anna Olin Kardell, Moderator
Tobias Larsson, chef för företagsaffären, Telia
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige
Ytterligare paneldeltagare tillkommer
Datum: Tisdag 24 juni
Tid: 13:00 - 13:45
Plats: Hos oss på S:t Hansgatan 9, "Rosenhill Trädgård"
Digital resiliens – så stärker vi motståndskraften hos aktörerna i civilförsvaret
Beskrivning av samhällsfrågan
En historisk upprustning görs nu av det civila försvaret. Vilka konkreta åtgärder krävs för att stärka den digitala resiliensen i de sektorer som ingår i civilförsvaret?
Utökad information om evenemanget
Vi befinner oss i en alltmer fragmenterad värld, med krig i vårt närområde, ökande handelshinder och en kapplöpning mellan stormakterna. Därför genomförs nu den kraftfullaste förstärkningen av totalförsvaret sedan kalla kriget. Fram tills 2030 ska det investeras mer än 37 miljarder kronor i enbart det civila försvaret. Vilken roll spelar nya tekniska lösningar i denna upprustning? Vilka konkreta satsningar krävs för att stärka motståndskraften och den digitala resiliensen hos de företag och offentliga verksamheter som är en del av civilförsvaret? Hur viktigt är samarbetet mellan olika sektorer i civilförsvaret och hur ska det fungera i praktiken? Hur säkrar vi tillgången till strategiskt viktiga tekniker och kompetens? Var finns de konkreta utmaningarna kring till exempel finansiering, upphandling och samverkansmodell inom civilförsvaret? Och vad kan vi lära oss från andra länder?
Medverkande
Anna Olin Kardell, Moderator
Anders Olsson, VD, Telia Sverige
Staffan Åkesson, CTO/Teknisk chef, Telia Sverige
Dan Sjöblom, Generaldirektör, PTS (Post- och telestyrelsen)
Ytterligare paneldeltagare tillkommer
Datum: Onsdag 25 juni
Tid: 10:00 - 10:45
Plats: Hos oss på S:t Hansgatan 9, "Rosenhill Trädgård"
5G, cloud och AI i frontlinjen - hur kan ny teknik stärka Sveriges försvarsförmåga?
Beskrivning av samhällsfrågan
Med en digital infrastruktur i världsklass och en avancerad försvarsindustri har Sverige en unik möjlighet: att låta innovationer från det civila samhället stärka vårt försvar. Men hur förverkligar vi den potentialen i praktiken? Och vilka krav ställs på nationella och europeiska förmågor?
Utökad information om evenemanget
Omvärldsläget ställer krav på snabb utveckling av Sveriges försvarsförmåga. Erfarenheterna från Ukraina pekar på möjligheterna som teknikutvecklingen ger – inte minst i frontlinjen. Tillgång till robust uppkoppling och tekniker som cloud och AI har visat sig spela en avgörande roll för motståndskraftitgt försvar. Med en digital infrastruktur i världsklass och en avancerad försvarsindustri har Sverige en unik möjlighet: att låta innovationer från det civila samhället stärka vårt försvar. Men hur förverkligar vi den potentialen i praktiken? Och vilka krav ställs på nationella och europeiska förmågor?
Medverkande
Anna Olin Kardell, moderator
Anders Olsson, VD, Telia Sverige
Staffan Åkesson, CTO/Teknisk chef, Telia Sverige
Carl-Johan Edström, Chef för försvarsstaben, Försvarsmakten
Robert Egnell, Rektor, Försvarshögskolan
Ytterligare paneldeltagare tillkommer
Datum: Onsdag 25 juni
Tid: 13:00 - 13:45
Plats: Hos oss på S:t Hansgatan 9, "Rosenhill Trädgård"