Förbättra din arbetsplats wifi

Få saker kan vara så förbryllande som en riktigt bra wifi-uppkoppling. I den här guiden sätter vi fingret på vad du kan göra för att förbättra din.

Vilken typ av lokal sitter ni i?

Storleken på lokalen där ditt företag huserar spelar en stor roll i hur det trådlösa fungerar. En del kontorsytor är öppna medan andra är fyllda av rum med tjocka väggar.

Det finns lösningar på det mesta när det kommer till wifi. Allt från små justeringar i routerns mjukvara till repeatrar som förstärker wifi-signalen. Vi börjar med mindre kontorslokaler och tar oss sedan till stora för att avsluta med generella frågor och svar.

Mindre kontor (50–100 kvm)

Tänk på det här:

• Du har en äldre router som inte har stöd för både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet (en som använder bägge kallas för dual band).
  • Ställ inte routern på golvet, i en garderob eller bakom en dörr.

Det här vore toppen:

• Du har flyttat ut routern och kopplat in den med en nätverkssladd i ett nätverksuttag på kontoret. Gärna med en av standarden CAT6
  • Du lyfter upp routern från golvet och placerar den på ett strategisk ställe som gör att dess totala räckvidd blir längre.
  • Beroende på om kontoret är öppet eller om det har flera rum kan det behövas en eller flera repeatrar för att skapa ett starkare wifi-nätverk.
  • Via en av många wifi-appar, exempelvis Wifi Analyzer eller Network Analyzer, har du identifierat vilken sändningskanal som är ledig bland alla andra nätverk i närheten. Du väljer den kanalen i routerns mjukvara.

Större kontor (100> kvm)

Tänk på det här:

• På ett större kontor med mötesrum, dörrar, skärmar för videomöten etcetera krävs det mer kapacitet av din router. I värsta fall har du en äldre router med en gammal mjukvara.
  • Du har ställt repeatrarna där du vill ha bättre uppkoppling, inte där den har bäst kontakt med ditt wifi. Därför förstärker repeatern endast de svaga signalerna.

Det här vore toppen:

• Byt upp dig till en modern router som klarar av högre hastigheter och de senaste teknikprylarna. En router som har ett så kallat dual band-stöd där både 2,4 GHz- och 5 Ghz-signaler stöds är att rekommendera.
  • Skaffa AirTies smarta wifi-förstärkare (desto fler rum desto fler förstärare) och ta hjälp av deras app som placerar dem på de mest optimala ställena i lokalen.
  • Har ni Telia Prolane/Bredband Plus så kan vi erbjuda Telia Smart Wifi med funktioner som Cloudbaserad managering, gästnätverk, 2.4 och 5 GHz dual-band, 802.11ac-standard och avancerade statistikfunktioner vilket innebär att ert wifi följer samma höga standard som er bredbandstjänst.

Vanliga frågor om wifi

Hur placerar jag min router bäst?
Placera den centralt i ditt hem, på en hylla eller ett bord ungefär en meter ovanför golvet. Se till att den inte är skymd och att inga vitvaror eller elektroniska apparater står i närheten.

Pröva dig fram! Små ändringar kan ha stor effekt. På Bredbandskollen kan du lätt mäta hur dina ändringar påverkar hastigheten.

Hur får jag ett snabbare wifi?
Förutom själva placeringen av din router når du den bästa hastigheten med modern hemelektronik som klarar av höga hastigheter. Har du äldre produkter som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett betydligt långsammare wifi.

Du behöver också ha en relativt hög hastighet på ditt fasta bredband. Telias trådlösa routrar har stöd för den senaste tekniken.

Om du har ny teknik och upplever att ditt wifi har blivit långsammare kan du prova att byta kanal på din router. När du installerar den för första gången väljer den nämligen automatiskt en kanal (oftast 1, 6 eller 11).

Vad är 2,4 GHz och 5 GHz och vad innebär det?
Ditt wifi använder radiovågor på 2,4 GHz-bandet eller 5 GHz-bandet (om du har en relativt modern router). 2,4 GHz-bandet trafikeras av många användare vilket gör att risken för störningar är stor. Om nätverksöverföringen störs måste datan skickas om, vilket leder till att hastigheten sjunker.

På 5 GHz-bandet får det plats fler nätverk vilket gör att störningarna är färre. 5 GHz klarar även av att sända ett snabbare nätverk än 2,4 GHz. Detta kan liknas med 3G och 4G.

Hur vet jag att vi kan surfa på 5 GHz-bandet?
I regel brukar man säga att alla elektroniska produkter (dator, telefon, surfplatta, Apple TV/Chromecast) som är inköp de senaste 3-5 åren stödjer både 2,4 GHz och 5 GHz.

Vad är AirTies och repeater?

AirTies är en wifi-repeater som kan användas för att öka räckvidden. Det är en mellanliggande utrustning som förmedlar trafiken mellan routern och din hemelektronik.

En repeater ger längre räckvidd, men eftersom den måste ägna halva tiden åt att kommunicera med ena sidan, och halva tiden åt andra sidan, innebär det en reducering av hastigheten.

AirTies

Vi kan hjälpa dig

Vi tillhandahåller en mängd olika tjänster med syfte att täcka in dina frågor och bekymmer kopplat till din digitala arbetsplats. Våra Personliga Tekniker kommer antingen ut till din arbetsplats eller guidar dig över telefon – allt för att matcha dina behov.

Personlig Tekniker