Här ska du inte koppla upp dig för kundmöten

Behöver du ibland koppla upp dig från offentliga platser för att få livspusslet att gå ihop?  Tänk då på att göra det med förstånd. Öppna och okrypterade nätverk är nämligen ett säkerhetsproblem, som många är rätt omedvetna om.

– Du går ju inte med öppen handväska på offentliga platser. Så varför skulle du öppna upp datorn mot okrypterade nätverk? säger Ronja Englund, affärschef Smart Arbetsliv på Telia.

Pandemin har givit digitaliseringen en snabb skjuts framåt och många fler vill i dag jobba med kontoret på fickan och koppla upp sig på andra platser än på kontoret. Samtidigt har hoten blivit fler och allvarligare.

– De flesta underskattar riskerna med publika nät. Min rekommendation är att undvika öppna nätverk i största möjliga mån. Du är helt oskyddad. Utomstående kan ganska lätt lyssna av dig och se din kommunikation. Det innebär att de kan få tillgång till både privat information och affärshemligheter, säger Simon Binder, arbetsplatsarkitekt på Telia Cygate.

Lätt att bli lurad

Det är dock en viss skillnad på publika nät och gästnät hos företag och organisationer. Publika nät finns bland annat på många caféer, restauranger, flygplatser och tågstationer. De är i många fall helt okrypterade och innebär en stor säkerhetsrisk.

Gästnät finns till exempel i lobbyn hos företag och organisationer och är oftast säkrare.

– Man kan nog förutsätta att företaget har viss koll på sitt gästnät, men jag brukar ändå vara försiktig. Fråga alltid organisationen du besöker vilket nätverk som gäller, så att du är säker på att du kopplar upp dig på rätt nät, säger Simon Binder.

Det finns nämligen hackare om skapar skuggnät som ser likadana ut. Och om du istället råkar koppla upp dig på ett sådant kan ägaren av det skuggnätet se allt du gör.

– Om du då skriver in din banks online-adress kan du bli omdirigerad till en sida som ser identisk ut och där kan du sedan få dina uppgifter kapade.

Säkrare via mobilen

Om du verkligen behöver koppla upp dig när du är på offentliga platser – gå ut på internet via din telefon.

– Då är du tryggare. Både när det gäller säkerhet men också kvalitet, säger Ronja Englund.

Som arbetsgivare finns med andra ord all anledning att se till att medarbetarna har tillräcklig surfpott för att kunna gå ut på internet via mobiltelefonen.

– En trend vi ser i dag är ett ökat användande av så kallad multi-sim. Det ger dig möjlighet att koppla upp flera enheter, till exempel dator och surfplatta, utan att behöva dela uppkopplingen från din telefon.

Även det förutsätter att medarbetaren har tillräcklig surfpott. Och naturligtvis att det är enheter som kan använda sim-kort.

– Om man inte vill ha multi-sim är ett annat alternativ VPN-tjänster, för att skapa en säker förbindelse eller en ”tunnel” mellan två punkter i ett icke-säkert datanätverk, säger Ronja Englund.

5G öppnar nya dörrar

Inom cirka två år, när 5G är mer utbyggt, kommer det att bli möjligt med ”slicing”.

– Det innebär att medarbetaren kan få en egen ”skiva” av ett isolerat nätverk där säkerheten och bandbredden är garanterad. Ungefär som att man får en egen trygg fil på en motorväg, säger Ronja Englund.

Men oavsett teknik gäller det att erbjuda medarbetarna bra information om vad som gäller.

– Och som arbetsgivare måste du hjälpa till, så att medarbetarna lättare kan göra rätt val för att skydda sig och företaget. Till exempel kan de få en tydlig och begriplig IT-säkerhetspolicy som en del av en ny tjänst eller roll, säger Simon Binder.

Nästa steg till ökad säkerhet:

Mobilt bredband
Ta med dig kontoret och landets snabbaste mobila bredband för företag, så kan du jobba på distans var som helst i Sverige. Välj surf från 20 GB till 1 TB.

Läs mer

Telia Jobbmobil
Kontoret på fickan. Gör jobbet enklare i Sveriges bästa nät. Vi har rätt abonnemang för dig och din verksamhet. Nu blir livet som företagare enklare!

Läs mer

Allt du behöver veta om

Hybridkontoret

Allt du behöver veta

Om cybersäkerhet