“VI LEVER I THE MATRIX”
– INTERNETGURUN OM VÅR SPÄNNANDE FRAMTID

Det blev en energisk, medryckande och lite omruskande start på dagen för de många nyfikna som kom till Urban Deli för att lyssna på techgurun och forskaren Kjell A Nordström. Och få träffa Ailet, Telias nya ansikte...

Någon som trodde att lilla Sverige, trots sina framgångar och goda ekonomiska tillväxt, ändå inte har så mycket att komma med när det gäller att mäta sig med de ekonomiska bjässarna? Fel, i alla fall enligt Kjell A Nordström. För visst är vi en myggviktare på egen hand, men om man lägger samman de fem nordiska ländernas gemensamma ekonomier så får man en tungviktare – då befinner vi oss plötsligt på en imponerande nionde plats i världen med bara supermakterna ovanför oss. 

En uppmuntrande början alltså på Kjell A Nordströms föredrag på Telias Before Businessevent i Stockholm, men sedan kom beskare piller. Att vi lever i en version av the Matrix till exempel, alltså en helvetesmatris som styrs centralt och där vi inte har någon kontroll. Och tråkiga nyheter för de som bor på landsbygden: urbaniseringen går i så rasande takt att år 2040 kommer 80-85 procent av världens befolkning bo i 600 städer – så det här konceptet länder är bara att glömma, det är tillbaka till stadsstaterna som gäller. Men de landområden som inte är städer? ”Junk space som kommer reforesteras”, enligt Kjell. 

Så hur lyckas som företag i den här nya världen? Svaret, enligt Kjell, är att skaffa sig ett monopol. Antagligen bara ett temporärt sådant, men ändå. Som exempel på företag som har just temporära monopol nämner Kjell Ikea och Apple med sin Iphone – som konsument är det svårt att ens komma på substitut.  Ett annat exempel är Volvo som när de lanserade sin 242 hade monopol på säkerhet – när andra biltillverkare så småningom kom ikapp på det området började det gå sämre för Volvo. 

För att vara monopol blir snabbt standard – alla kan bli det idag, tack vare digitaliseringen är den mesta kunskapen lättillgänglig. En lösning är att satsa på så kallad tyst kunskap, alltså kunskap som inte går att lära ut i en bok utan måste studeras på plats under lång tid – akupunktur är ett exempel.  Den sortens kunskap går inte att digitalisera, så värdet på den stiger.  Å andra sidan sjunker lönekostnaderna i takt med den ökande robotiseringen och där är länder med höga lönekostnader som Sverige vinnare.  Helt följdriktigt är nästa svenska unicorn Sound Industry som tillverkar en fysisk produkt – hörlurar.

Den ökade robotiseringen syns redan nu – Kjell var nämligen inte ensam på scen utan fick då och då sällskap av Ailet. Ailet? Jo, Telias robot som kommer visa vad framtiden har att ge företagare. Håll utkik efter Ailet som kommer bege sig på turné och finnas med på inspirerande events och föreläsningar och svara på frågor i sociala medier under hashtaggen #ailet

Erbjudande

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton