26 mars 2024

10 min läsning

Sport

Allsvenskans historia: från då till nu

Allsvenskan, Sveriges högsta division, grundades 1924. Här har många av våra absolut största tagit sina första steg mot att bli en världsspelare. Även om ligan idag inte har samma status internationellt som tidigare, förblir Allsvenskan en attraktiv liga för större klubbar utomlands att hitta morgondagens stjärnor.

Nacka Skoglund i match 1967 under Allsvenskan, Hammarby - Göteborg, 2-2.

Bildbyrån

Hur det började?
Första säsongen av Allsvenskan spelades 1924/25 och det var Göteborgslaget GAIS stod som segrare. Men det var inte förrän säsongen 1930/31 som Allsvenskan ersatte ’’Svenska mästerskapet i fotboll’’ och fick SM-status. Det var inte bara namnet som ändrades; Allsvenskan blev, istället för en utslagsturnering, en serie med dubbelmöten för alla lag, både hemma- och bortamatcher.

Under den första säsongen deltog tolv lag i Allsvenskan, där den första halvan av säsongen spelades under hösten och den andra halvan under vår- och sommarmånaderna. Höstsäsongen pågick från den 3 augusti till den 9 november 1924, och vårsäsongen spelades mellan den 5 april och den 7 juni 1925.

En annan fun fact är att ’’Svarte Filip’’ Johansson, som dunkade in 39 mål under den första säsongen av Allsvenskan, fortfarande har rekordet än idag för flest antal gjorda mål under en säsong.

Vad hände sen?
Säsongen 1930/31 var det bara Allsvenskan som gällde för hela slanten. De första ’’riktiga’’ mästarna efter att serien för äntligen fått svensk mästerskapsstatus blev ändå GAIS. De två lagen som åkte ur Allsvenskan var Redbergslid IK och Sandvikens IF. En anmärkningsvärd detalj var att poängsystemet såg annorlunda ut då än vad det gör idag; en seger endast gav två poäng istället för dagens tre. Oavgjort och förlust gav likt idag en respektive noll poäng.

Ett nytt upplägg
Säsongen 1957/58 ändrades säsongsupplägget från höst-vår till det vi är vana vid idag, vår-höst. Den säsongen blev även känd som Maratonallsvenskan, då lagen mötte varandra tre gånger under perioden augusti 1957 till oktober 1958. Säsongen 1959 spelades dock som vanligt med dubbelmöten, och Allsvenskan blev det vi alla känner till och älskar idag.

Det går for i… fotboll.
Allsvenskan är en liga som ständigt har varit i förändring och är till en viss del fortfarande det. Till exempel var säsongen 1966 den första då det var möjligt att genomföra byten under matchens gång. 1972 flyttades endast ett lag ner från Allsvenskan eftersom serien skulle utökas till 14 lag. År 1974 fick Allsvenskan sin första utlänning i engelsmannen Ronnie Powell, som spelade för Brynäs. Tidigare hade Allsvenskan haft förbud mot att hämta in utländska spelare, då det fanns en oro att det skulle försämra kvaliteten i det svenska landslaget.

År 1982 återvände vi till 12 lag, men det var inte sista gången antalet lag i Allsvenskan skulle ändras. Det var också samma år som ett slutspel började spelas efter varje avslutad säsong, där de svenska mästarna korades. Nu räckte bara en seger i Allsvenskan till att bli ’’seriesegrare’’. Lag 1-8 i den allsvenska tabellen kvalificerade sig för slutspelet med en chans att bli svenska mästare.

IFK Göteborg besegrade Hammarby IF i finalen av det första slutspelet och blev mästare. Från och med säsongen 1985 gick endast de fyra högst placerade lagen till slutspelet.

Vi närmar oss dagens Allsvenska fotboll
Vi alla älskar offensiv fotboll. År 1990 beslutade förbundet att man ville främja offensivt spel och att en vinst skulle ge tre poäng istället för två. Men återigen såg vi hur antalet lag ändrades från tolv till tio, där de sex främsta gick vidare till slutspel och de fyra sämsta lagen gick till Kvalsvenskan; en kvalturnering där de, tillsammans med seriesegrarna från division 1, tävlade om att få spela i Allsvenskan året därpå.

Och det ändrades några gånger till
Ja, ni gissade rätt, antalet lag har ändrats ett par gånger till. Säsongen 1993 blev det återigen 14 lag som tävlade, men nu bara i en rak serie utan slutspel. Vinnaren blev svensk mästare, inget krångel. Fram till 1999 åkte de två sämsta lagen ur serien, och de två lagen ovanför dem fick kvala för att hålla sig kvar. Idag är det bara ett lag som behöver kvala för att hålla sig kvar. 2008 skedde den sista förändringen (snart ändras det väl igen) när det kommer till antalet lag. Nu blev det istället 16 lag som gör upp om Sveriges mest prestigefyllda fotbollstitel.

Europaspelet
Allsvenskan har väl inte varit en av de mest dominanta ligorna i Europa, särskilt inte under 2000-talet. Men visst finns det vissa lag och vissa år som vi kan vara lite extra stolta över

AIK 1996/97 och 1999
Säsongen 1996/97 tog sig AIK hela vägen till kvartsfinal i Cupvinnarcupen där Barcelona stod för motståndet. AIK tog ledingen med 1-0 men orkade inte hela vägen, och Barcelona vann till slut med 3-1

År 1999 lyckades AIK kvalificera sig till Champions League, något som få svenska klubbar har gjort. Det blev dock ett nummer för stort för Gnaget, som hamnade sist i gruppen, men som med all rätt kände de sig rånade på en vinst mot Barcelona i gruppspelet då de gjorde mål på en hörna fast spelet egentligen var avblåst.

Malmö FF 1978/79 2014, 2015, 2021
Malmö FF har haft betydligt fler Europaäventyr än de vi skriver om här, men dessa är de största. Förlusten i finalen av Europacupen 1979 (idag Champions League) är en av de största bedrifterna i svensk historia. Dessutom, om inte Malmö FF hade varit så skadedrabbat, hade utfallet kanske varit annorlunda.

Malmö nådde även Champions League 2014, 2015 och 2021, vilket i sig är en merit. Dock hamnade de sist i gruppen vid samtliga tillfällen.

IFK Göteborg 1982 & 1987
Göteborg blev 1982 det första svenska lag att vinna en europeisk turnering när de vann UEFA-cupen (idag Europa League). Ett lag fyllt med svenska stjärnor som: Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson.

1987 var det dags igen. IFK stod som segrare för andra gången i UEFA-cupen. Det var verkligen två stora år för svensk fotboll.

Djurgårdens IF 2022/23
Under säsongen 2022/23 tog Djurgården sig till åttondelsfinal i UEFA Europa Conference League efter ett imponerande gruppspel av de blårandiga.

Helsingborgs IF 2000
Har man tagit sig till Champions League är det värt att nämna, men Helsingborgs resa var lite mer speciell än så. De slog ut själva Inter från Italien i kvalet efter ett dubbelmöte, en riktig bragd. I gruppspelet slutade de tyvärr sist, men att ha tagit fem poäng är ändå inget att skämmas över. Dessutom var de det enda laget som lyckades ta poäng av Bayern på deras hemmaplan under hela Champions League-säsongen.

Östersunds FK 2017/18
En riktig saga faktiskt. Tisdagen den 27 oktober 2015 flyttades Östersund upp till Allsvenskan. Den 13 april 2017 vann de Svenska Cupen och fick därmed en biljett in till kvalspelet i Europa League. Hur det gick där? Efter vinster mot Galatasaray, Fola Esch och PAOK stod det klart att ÖFK skulle spela gruppspel i Europa League.

Som om inte det vore nog kom de tvåa i en relativt svår grupp och knep en slutspelsplats. I sextondelen väntade giganterna från England, Arsenal, på andra sidan. Arsenal vann första mötet i Sverige med 0-3 men Östersund reste sig och vann i London med 1-2. Dessvärre räckte det inte hela vägen och Europaäventyret tog slut där.

Allsvenskan blir en skola
Fram till början av 90-talet var Allsvenskan inte bara Sveriges främsta fotbollsliga utan även en liga med högre status runt om i världen och lockade många av våra bästa spelare att stanna, istället för att ge sig ut i Europa. Naturligtvis fanns det undantag, särskilt när de bästa lagen i världen kom och knackade på dörren. Men vi såg många av våra absolut bästa landslagsspelare fortsätta spela kvar i sina svenska klubbar, något som är mer sällsynt idag. Titta bara på Göteborg på 80-talet, ett klasslag med världsspelare på flera positioner.

Går vi ännu längre bak i tiden så var det ytterst få som valde att lämna. Självklart har tiderna förändrats och idag spelare ekonomin en större roll. Sverige kan inte konkurrera med många ligor i Europa och därför behåller vi sällan våra bästa spelare i mer än en säsong. Allsvenskan har nästan blivit en farmaliga för många andra ligor, där vi snarare frambringar och utvecklar talanger innan vi skeppar iväg dem. Lite tråkigt kan det tyckas.

Belgien, Nederländerna, Frankrike osv

Steget mellan Allsvenskan och de bästa ligorna i världen brukar vara för stort.

Däremot passar ligorna strax under perfekt för många unga svenskar att flytta till för att ta nästa steg och dessutom tjäna en betydligt bättre slant. Högsta divisionen i Nederländerna – Eredivisie, den belgiska högstaligan Jupiler Pro League och första respektive andra divisionerna i Frankrike och Tyskland, Ligue 1 & Ligue 2 samt Bundesliga och 2. Bundesliga, är kanske de vanligaste och populäraste divisionerna.

I dagens landslag finner vi många som blommat ut i någon av dessa ligor och blivit spelarna vi följer i dag. Emil Forsberg, Alexander Isak och det nya stjärnskottet Hugo Larsson är bara några exempel.

Även om vi hoppas på att Allsvenskan någon gång i framtiden ska återuppleva sina storhetstider internationellt, finns det något mäktigt i att relativt lilla Sverige har många utomlandsproffs."

Hur går det idag?
Allsvenskan är idag egentligen vad den alltid har varit; en liga fylld av passionerade spelare på planen och passionerade fans på läktaren. Även om nivån inte är lika hög som för många år sedan finns det mängder av talangfulla spelare som bara väntar på att ta nästa steg. På senare år har vi även sett ett skifte i hur fotbollen spelas. Många nya tränare förespråkar en offensivt präglad fotboll med fokus på bollinnehav och spel längst backen, något som kanske inte direkt var en symbol för Allsvenskan tidigare. En nysatsning då den svenska fotbollen har hamnat efter och landslaget har det jobbigt. Det förbereder inte bara spelarna inför en flytt utomlands till en bättre liga, det attraherar även spelare att stanna kvar och lockar nya duktiga spelare att flytta till Sverige.

Saudi, Kina och mycket mer.
Vi lever just nu i en tid där betydligt mindre ligor med större ekonomiska muskler försöker sno spelare runt om i världen. Sverige ligger i riskzonen att förlora många spelare till dessa ligor då lönerna är tio gånger så höga som de i Allsvenskan. Det är förståeligt varför allsvenskaspelare vill flytta dit, men det finns en risk att det försämrar svensk fotboll överlag.

Världsklass på läktarna. Det är Sverige.
Däremot är supportrarna i många klubbar bättre än någonsin, och vi ser hur antalet fans på läktarna hos många lag ökar. Stämningen på många arenor runt om i landet håller, kort och gott, världsklass. Är det något vi kan i Sverige så är det att skrika och höras förr laget vi håller på.

Transfers
Vi har sett många lyckade och mindre lyckade spelare säljas för ganska stora summor utomlands. Men vilka är egentligen Allsvenskan största spelarförsäljningar någonsin?

1. Hugo Larsson
Dyrast i Allsvenskans historia. Från Malmö FF till Eintracht Frankfurt 2023 för någonstans mellan 90 och 130 miljoner kronor (beroende på klausuler).

2. Alexander Isak
Gick från AIK till tyska jätten Borussia Dortmund 2017 för cirka 85 miljoner kronor efter succén i Allsvenskan som 16-åring.

3. Zlatan Ibrahimovic
Sveriges bästa spelare tog klivet från Malmö FF till AFC Ajax 2001 för drygt 82 miljoner kronor. Resten är historia.

4. Williot Swedberg
Såldes 2021 från Hammarby IF till Celta Vigo i Spanien för 60 miljoner kronor, ett rekord i Hammarbys historia.

5. Marcus Danielsson
Såldes som 30-åring från Djurgårdens IF till Dalian Yifang för drygt 50 miljoner kronor. En riktig late bloomer hittar vi i Danielsson.

6. Kristoffer Olsson
Kostade visserligen AIK drygt 10 miljoner kronor 2017, men såldes för över 45 miljoner bara några år senare till Krasnodar i Ryssland. En väl värd investering.

7. Akinkunmi Amoo
Såldes till Köpenhamn 2022 från Hammarby för 46 miljoner kronor.

8. Mattias Svanberg
Landslagsmeriterade Svanberg flyttade till Serie A och Bologna för drygt 46 miljoner kronor efter att ha tagit Allsvenskan med storm i Malmö FF.

9. Markus Rosenberg
Följde Zlatans fotspår när han 2005 flyttade från Malmö FF till AFC Ajax 2005. Kostade den holländska klubben drygt 45 miljoner kronor att hämta in.

10. Odilon Kossounou
Ytterligare en supertalang som Hammarby lyckats sälja för dyra pengar. Såldes till Club Brügge bara ett halvår efter han kom till Sverige 2019 för drygt 44 miljoner kronor.

Fler artiklar i samma ämne: