Av: Adam Tingman | Foto: C More/Magnus Ragnvid | 2023-06-07

Finaldags i UEFA Champions League. Engelska Manchester City möter italienska Inter på Olympiastadion i Istanbul. C Mores expert Vicki Blommé tror på en tajt final med viss fördel för Manchester City.

Snart smäller det – final i en av världens finaste klubblagsturneringar i fotboll, UEFA Champions League. På lördag 10 juni är det avspark på Atatürk Olympic Stadium i Istanbul mellan ostoppbara Manchester City och italienska Inter. Och det kryllar av "värt att se"-material som målgörarna Haaland och Martinez och de taktiska genierna Pep Guardiola och Simone Inzaghi. Ja, till och med målvakterna är spektakulära. C Mores expert Vicki Blommé tror på en tajt final med viss fördel för Manchester City.

Vad blir det för typ av final, och vilka vinner och varför?

– En final där Manchester City kommer att dominera bollinnehavet, men där Inter kommer göra allt i sin makt för att förhindra att detta övertag leder till målchanser och mål. Inter är väldigt skickliga i sin defensiv. Det är svårt att göra mål på Inter, men om City visar upp något som liknar det vi såg i semifinalen så kommer inte Inter kunna stå emot ändå. Citys taktiska maskineri kombinerat med den enorma individuella kvalitén hos spelarna tror jag gör dem ostoppbara i slutändan. 

Vad ska vi hålla ögonen på, vad blir viktigt i den här typen av final? 

– För båda lagen är det viktigt att rädsla och försiktighet inte tar över. Det mentala kommer påverka hur lagen rent spelmässigt utför matchen. Sidledspassningar och riskminimering får inte ta över i för stor utsträckning för Citys del och för Inter gäller det att hålla uppe aggressiviteten även om det blir långa stunder utan boll. 

– Det finns såklart massor av dueller och matcher i matchen att följa, men matcher avgörs i straffområdet och där är det allra främst Haaland och Lautaro Martinez som vardera lag behöver sätta stopp för.

Är det möjligt för Inter att skrälla och vad kan få City på fall?

– I ett dubbelmöte vore det värre för Inter, men det är 90 minuter fotboll som ska spelas och större mirakel än detta har skett.

– Inter vet sina styrkor och sina begränsningar. Spelar de utefter dessa och lyckas undvika misstag så finns möjligheter till en skräll. Dessutom har även Inter klasspelare och potentiella matchavgörare. All press är på City och lyckas Inter hålla tätt in i andra halvlek så kan City skaka.

Fem snabba frågor

Vickis svar i fetstil:

Pep eller Inzaghi

Haaland eller Lukaku

Målsnålt eller målkalas

3-2-4-1 eller 3-5-2

Fest eller fajt

Se matchen

Du ser matchen på C More och TV4 (Telia Play) med start kl 21:00 lördag 10/6.

Läs mer: Här är allt du behöver veta om Champions League-finalen.

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.