Av: Per Asplund

”Gåshud” kan kanske bäst beskriva känslan hos ett fotbollsfan då UEFA Champions League-hymnen går i gång och det vankas europeisk storfotboll.

Den engelska kompositören Tony Britten skrev den officiella hymnen till UEFA Champions League 1992. Med åren har den blivit en av de mest välkända sportlåtarna i världen.

Den är baserad på Georg Friedrich Händels ”Prästen Zadok”, en melodi som togs fram till kröningen av Georg II av England år 1727.

Stora evenemang kräver helt enkelt överdådiga melodier, oavsett om stjärnorna är 300 år gamla kungligheter eller nutida fotbollsspelare.

Signalerar fotboll av yppersta klass

För den fotbollsintresserade fungerar låten på samma sätt som den ringande klockan gjorde för Pavlovs hundar i det välkända experimentet.

I stället för mat signalerar dock tonerna att det vankas fotboll på internationell toppnivå, och att du bör bege dig till tv-soffan illa kvickt!

Så här följer du UEFA Champions League.

Matcherna i UEFA Champions League kan du se via de linjära kanalerna TV4 Fotboll, Sportkanalen och TV4 Live 1-4. Du kan även streama matcherna via Telia Play och TV4 Play-appen. Varje matchkväll sänds Målextra Live som startar 18.40 - där kan du hänga med på samtliga arenor i de pågående matcherna och där du får de hetaste höjdpunkterna och alla mål. 

Du kan se alla aktuella tider för alla sändningar på teliaplay.se

Rekommenderade tv- och streamingpaket för UEFA Champions League.  

Här bjuder vi på lite fotbollsfakta så att du hänger med i snacket under matcherna. 

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.