Av: Per Asplund

I vår fotbollsfakta har det blivit dags att beskriva hur världens mest berömda klubblagsturnering fungerar. Så här spelas UEFA Champions League.

Att den bästa klubblagsfotbollen spelas i UEFA Champions League är det nog få som ifrågasätter. Men hur fungerar det egentligen med alla matcher, gruppspel och utslagsrundor? Vi tar det metodiskt, hela vägen från kval till final.

Europas bästa fotbollsklubbar

UEFA Champions League samlar Europas bästa fotbollsklubbar i en turnering. Varje säsong gör de upp om rätten att kallas för kontinentens främsta fotbollslag.

Turneringen kan dateras ända till 1955, då kallad för Europacupen. 1992 ändrades detta till det välkända namnet UEFA Champions League.

80 lag från 54 europeiska länder

32 lag når det egentliga gruppspelet (det som i folkmun brukar kallas att ”spela i Champions League”). Av dessa 32 platser är 26 vigda åt klubbar som automatiskt kvalificeras till turneringen genom resultat i sina inhemska ligor föregående säsong.

De sex kvarvarande platserna nås i stället via kvalspel. Länder med sämre rankade inhemska fotbollsligor får färre platser till turneringen, och deras lag tvingas även till fler kvalmatcher – som mest sex omgångar – innan de når gruppspelet. Läs mer om platser per land i UEFA Champions League.

Sammanlagt, med alla kvalrundor inkluderade, deltar 80 klubbar från 54 av Europas 55 medlemsländer (lila Liechtenstein får vackert stå åt sidan).

Möts på hemma- och bortaplan

I gruppspelet är de 32 lagen uppdelade i åtta grupper med fyra lag vardera. Samtliga lag i en grupp möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång borta.

De två överst placerade lagen i varje grupp går därefter vidare till knockout-fasen, och åttondelsfinal. Laget som hamnar på tredje plats är utslagna ur UEFA Champions League, men får i stället träda in i den näst högst rankade turneringen i Europa: UEFA Europa League. För klubbarna på fjärde och sista plats är Europaäventyret slut för denna gång.

Åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler spelas över två matcher. Även här gäller samma upplägg som i gruppspelet, en match hemma och en match på resande fot för vardera lag.

Vid likaläge efter två spelade matcher i utslagsfasens dubbelmöten vann tidigare det lag som gjort flest mål på bortaplan. Nytt för i år är att en denna viktiga regel tagits bort. Läs mer här: bortamålsregeln borttagen ur UEFA Champions League.

Finalen spelas i en enda match

Finalen avgörs i en enda match, på en europeisk fotbollsstadion som valts ut i förväg. I vissa fall kan ett av finallagen ha turen att spela på hemmaplan, men det hör till ovanligheterna.

Årets gruppspel drar igång den 14 september 2021, medan finalen är tänkt att gå av stapeln den 28 maj 2022 i ryska Sankt Petersburg.

Ny hemmaplan för UCL

Nytt för säsongen 2021/2022 är att UEFA Champions League visas hos Telia och C More.

För att komma i form har vi brutit ner några krångliga fotbollsregler och gått igenom olika delar av världens mest populära sport. Här hittar du övriga kapitel av vår fotbollsfakta.

Nu ska vi fokusera på hur UEFA Champions League fungerar.

Champions League ingår i vårt bästa sportpaket – någonsin!

All sport för 499 kr i månaden

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.