Av: Per Asplund

Malmö FF gjorde det igen! För tredje gången på sju år lyckades med bedriften att ta sig genom kvalrundorna och avancera till klubblagsfotbolls verkliga finrum: gruppspelet i UEFA Champions League.

Malmö FF inledde kvalandet till årets gruppspel i turneringen med att slå lettiska Riga FC och därefter finska HJK Helsingfors i två svettiga dubbelmöten.

Vadå kvalspel? Läs mer om platser per land i UEFA Champions League.

I den tredje omgången väntade de skotska mästarna Rangers från Glasgow under ledning av förra Liverpoolstjärnan Steven Gerrard. Malmö överraskade många genom att ta sig vidare med sammanlagt 4–2, trots ett rött kort på bortaplan vid ställningen 2–2 med en halvlek kvar att spela. Starkt är bara förordet!

Efter den smått heroiska insatsen väntade något snällare motstånd i form av bulgariska Ludogorets. Efter en stabil 2–0-seger på Malmö stadion föll laget borta i Razgrad, men kunde efter en mindre pärs ta sig vidare till gruppspelet med det sammanlagda resultatet 3–2. Avancemanget var ett faktum.

Här kan du läsa mer om svenska lag och framgångar i UEFA Champions League.

Malmös svåra grupp H i UEFA Champions League

Malmö FF tycks prenumerera på stjärnspäckade grupper i europaspelet. Återigen har de hamnat i en grupp med ett par riktiga storlag.

Äventyret inleds på hemmaplan mot italienska Juventus med svenska stjärnan Dejan Kulusevski. Två veckor senare bär det av tvärs över Östersjön för bortamatch mot ryska FC Zenit i Sankt Petersburg.

Efter några veckors uppehåll är det dags för Malmös tredje gruppspelsmatch som spelas i västra London. De regerande mästarna, storsatsande Chelsea med nyförvärv som målsprutan Romelu Lukaku, tar då emot skånelaget på den klassiska arenan Stamford Bridge.

Därefter ”vänder” gruppspelet, och samtliga lag möts igen. Denna gång väntar Chelsea och Zenit hemma på Malmö Stadion, medan grupp H för Malmös del avslutas i Turin med bortamatch mot Juventus den 8 december.

Malmö FF:s lag och bästa spelare

Skåningarna är alltså vidare, men vad är det för lag de kommer kunna ställa upp med mot stjärnorna i Juventus och Chelsea?

Lagets kanske starkast lysande stjärna är dansken och lagkaptenen Anders Christiansen. Den målfarlige mittfältaren blandar fotbollsintelligens med ett riktigt vasst tillslag på bollen. Kryddat med en rejäl dos ”jävlaranamma” har han vid ett flertal tillfällen beskrivits som Allsvenskans bästa spelare.

Övriga Malmöspelare att hålla ett extra öga på under gruppspelet i UEFA Champions League är bland andra mittbacken och supertalangen Anel Ahmedhodzic, forwarden Antonio Čolak, norske slitvargen Jo Inge Berget samt duktiga Johan Dahlin mellan stolparna.

Spelschema – Malmö i UEFA Champions League

Så här spelar Malmö sina matcher i UEFA Champions Leagues gruppspel säsongen 2021–2022:

Malmö FF – Juventus
14 september 21:00

FC Zenit – Malmö FF
29 september 18:45

Chelsea FC – Malmö FF
20 oktober 21:00

Malmö FF – Chelsea FC
2 november 18:45

Malmö FF – FC Zenit
23 november 21:00

Juventus – Malmö FF
8 december 18:45

Ny hemmaplan för UCL

Telia och C More är ny arena för UEFA Champions League.

Vi erbjuder med andra ord klubblagsfotboll av absolut världsklass från och med i år – och som en bonus även toppat med svenskt deltagande.

I det här kapitlet av vår fotbollsfakta har det blivit dags att titta lite närmare på Malmö FF och deras avancemang till gruppspelet i Champions League.

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.