21 december 2023

4 min läsning

Sport

Din guide till stjärnorna i UEFA Champions League

Det fullständigt kryllar av stjärnor i Europas finaste klubblagsturnering UEFA Champions League. Världens absolut bästa spelare finns representerade. Vi listar här några av de främsta lirarna att hålla koll på. 

Fotbollsmatch i UEFA Champions League

Skarpskyttarna

Cristiano Ronaldo
Klubb:
 Manchester United
Ålder: 36
Portugisen är en av världens bästa spelare – genom tiderna. Trots att åldern börjar ta ut sin rätt är fysfenomenet Ronaldo fortfarande en pålitlig målskytt. Den sena flytten till Manchester United gör engelsmännen till en av favoriterna i turneringen..

Lionel Messi

Klubb: Paris Saint-Germain

Ålder: 34

Superlativen för den argentinska bolltrollaren tar aldrig slut. Precis som Ronaldo måste den lille liraren ses som en av de allra bästa genom tiderna. Mycket vilar tungt på geniets axlar för att Paris Saint-Germain ska avancera till toppen av turneringen.

Neymar Jr.

Klubb: Paris Saint-Germain

Ålder: 29

Neymar väntar på att gamlingarna Messi och Ronaldo ska pensionera sig så att han kan kliva upp på tronen som världens bästa fotbollspelare. Men i väntan finns det tillräckligt i brassens trollerilåda för att ta hans PSG till en efterlängtad UEFA Champions League-titel.

Kylian Mbappé
Klubb:
 Paris Saint-Germain
Ålder: 22
Framtiden ligger odiskutabelt i den snabbe fransmannens händer. Trots en straffmiss i sommarens EM-turnering så står Parissonen stark. Tillsammans med Neymar Jr. och Messi har PSG tveklöst turneringens främsta anfall.

Romelu Lukaku
Klubb:
 Chelsea
Ålder: 28
Den voodoointresserade belgaren är fotbollsvärldens Hulk. Storlek, snabbhet och teknik har skapat ett monster med ett extremt sinne för mål. Chelsea förlitar sig på att den tunga anfallaren tar laget långt turneringen.

Robert Lewandowski
Klubb:
 Bayern München
Ålder: 32
Han är Europas främsta målskytt, men fortfarande i skuggan av lirare som Messi, Ronaldo och Neymar Jr. Polacken måste ändå ses som den främsta målspottaren i dagens europeiska fotboll. Och målgarantin från den gänglige anfallaren tar alltid det tyska storlaget Bayern München långt i turneringen.

Men missa inte…
…Zlatan Ibrahimovic, Milan, Karim Benzema, Real Madrid, Erling Haaland, Dortmund, Antoine Griezmann, Atletico Madrid, Mo Salah, Liverpool, Sadio Mané, Liverpool, Marcus Rashford, Manchester United

Assistkungarna

Kevin De Bruyne
Klubb:
 Manchester City
Ålder: 30
Belgaren är begåvad med ett nästintill sjukligt spelsinne och en vänsterfot som både levererar känsla och stenhårda skott. Han är spelaren som behärskar 
allt. Ska Manchester City vinna årets UEFA Champions League-buckla måste mittfältsgiganten vara skadefri.

Toni Kroos
Klubb:
 Real Madrid
Ålder: 31
Kroos är multitalangen som blev härförare i en av världens mäktigaste fotbollsklubbar – Real Madrid. Tysken har en hel drös med utmärkelser i sin fotbollsportfölj. Men det är inget som tynger honom när han ska försöka leda sitt Real till ytterligare titlar.

Jorginho
Klubb:
 Chelsea
Ålder: 29
Brassen som blev italienare är något av en late-bloomer på den här nivån. ”Regissören” var en av EM-turneringens bästa spelare när han ledde Italien till guld. Och det bara några månader efter att han guidat Chelsea FC till seger i UEFA Champions League. Kommer han kunna upprepa bedriften även denna säsong?

Men missa inte…
…Bruno Fernandes, Manchester United, Paul Pogba, Manchester United, Frenkie De Jong, Barcelona, Jadon Sancho, Manchester United, Phil Foden, Manchester City, Kai Havertz, Chelsea, Luca Modric, Real Madrid, Koke, Atletico Madrid.

Glidtacklarna

N´Golo Kanté
Klubb:
 Chelsea
Ålder: 30
Ingen springer så mycket som den mycket omtyckte och blyge fransmannen. Han är bokstavligen överallt på planen. Bollvinnaren är en defensiv nyckelspelare som skördat stora framgångar i såväl landslag- som klubblag. Ska han hjälpa Chelsea till ännu en UEFA Champions League-titel?

Leonardo Bonucci
Klubb:
 Juventus
Ålder: 34
Den italienska mittbacksskolan producerar världsklassbackar på löpande band. EM:s kanske bästa back Bonucci är inget undantag. Han styr sin backlinje med finess och ackuratess. Och få – om någon – släpps förbi. Han är garananten för att det blir ett ramstarkt försvar i Juventus även i år.

Harry Maguire
Klubb:
 Manchester United
Ålder: 28
Ingen har så bra statistik som Maguire. Han vinner flest närkamper och nickdueller i Premier League. Engelsmannen är så pass dominerande att den svenska mittbacksstjärnan Victor Lindelöf får stå i skuggan av den storväxte backen i Uniteds backlinje. Kan han leda ett pånyttfött United till ännu en framgång i UEFA Champions League?

Men missa inte…
…Virgil van Dijk, Liverpool, Sergio Ramos, PSG, Giorgio Chiellini, Juventus, Sergio Busquets, Barcelona.

Bollstopparna

Gianluigi Donnarumma
Klubb:
 Paris Saint-Germain
Ålder: 22
Det känns som han spelat fotboll på världsscenen i en evighet, ändå är den italienska supertalangen bara 22 år. Nu har han flyttat från Milan – där han slog igenom som 16-åring – till Paris där han ska försöka leda miljardbygget PSG till en pokal i UEFA Champions League.

Manuel Neuer
Klubb:
 Bayern München
Ålder: 35
Fortfarande en av världens främsta – även om vi ser stjärnan sakta dala ner mot mänskligheten. Men tysken är en av de som måste storspela om offensiva och gladspelande Bayern ska lyckas i UEFA Champions League.

Men missa inte…
…Thibaut Courtois, Real Madrid, Jan Oblak, Atletico Madrid, Alisson Becker, Liverpool FC, Edouard Mendy, Chelsea FC

Fler artiklar i samma ämne: