Av: Per Asplund

En regel som har hyllats och bespottats om vartannat har gjort sitt i europeisk klubblagsfotboll. Bortamålsregeln är borttagen ur UEFA Champions League.

Ända sedan 1965 har den så kallade ”bortamålsregeln” gällt i alla UEFA:s turneringar.

Regeln introducerades för att utse en vinnare i jämna dubbelmöten i knockout-fasen (åttondelsfinaler och framåt). Om båda lagen hade gjort samma antal mål under de två matcherna så gick det lag som gjort flest mål på bortaplan vidare.

Denna klassiska regel har varit karakteristisk för europaspel, men ofta legat till grund för förvirring och i vissa fall irritation.

Hemmaplan inte längre lika avgörande

Anledningen till att regeln ryker sägs enligt UEFA vara att hemmaplan inte längre utgör en lika stor fördel som tidigare. Förr i tiden kunde exempelvis planernas mått och domarnas kvalitet skilja sig rejält mellan olika arenor och matcher.

Nu har fotbollseuropa standardiserats mer, och regeln riskerar enligt UEFA:s ordförande Aleksander Čeferin i stället att hämma hemmalagen då de är rädda för ett kostsamt baklängesmål.

Vad som än ligger till grund för beslutet så kommer det onekligen bli lättare att förstå ställningen i utslagsmatcherna i år. Har båda lagen gjort lika många mål över två matcher så väntar helt enkelt förlängning.

Här kan du läsa på om andra fotbollsregler som lyckligtvis inte tagits bort:
Offside – allt du behöver veta om regeln i fotboll
Frispark i fotboll – därför blåser domaren

Ny hemmaplan för UCL

UEFA Champions League hör numera hemma hos Telia och C More.

Med lite fotbollsfakta blir det lättare att hänga med i matcherna.

Här förklarar vi en klassisk regel, och varför den till slut har fått tacka för sig.

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.