Av: Christer Andersson | 2023-06-07

Det drar ihop sig till final i UEFA Champions League 2023. Var och när kan du se matchen, vilka är stjärnorna? Här är det viktigaste du behöver veta inför fotbollsfesten.

Var och när spelas finalen i Champions League 2023?

Finalen spelas lördag den 10 juni klockan 21:00 svensk tid. Matchen går på Atatürk-stadion i Istanbul i Turkiet. Och alla vi som inte har biljett och är på plats kan se matchen på C More eller TV4 (Telia Play). (Här är tv-paketen som inkluderar UEFA Champions League.)

Vilka möts i finalen?

Manchester City möter Inter.

Vad behöver du veta om Manchester City?

Engelska Manchester City har varit en av de dominanta klubbarna i Premier League under de senaste åren med sju ligasegrar sedan 2011, varav tre stycken på raken de tre senaste säsongerna. De var också i final i UEFA Champions League för första gången 2021 men förlorade då mot Chelsea, så räkna med att det är ett revanschsuget gäng. Klubben räknar sina rötter så långt tillbaka som 1880 men namnet Manchester City kom först 1894. Huvudtränare är sedan 2016 den store Pep Guardiola, vars tidigare karriär inkluderar Barcelona och Bayern München.

Vad behöver du veta om Inter?

Inter, eller Internazional Milan som det egentliga namnet lyder, är en av de verkligt stora italienska fotbollsklubbarna med totalt 19 Serie A-mästerskap, något som överträffas endast av mesta mästarna Juventus. 19 ligasegrar betyder också att Inter ligger precis lika med sina rivaler i samma stad, Milan. Inter har en framstående historia i Champions League med tre titlar genom åren varav den senaste kom 2010. Hemmaarena är Italiens största fotbollsstadium San Siro med plats för nästan 76 000 personer på läktarna. Milan har också haft ett par svenska storstjärnor i form av Lennart ”Nacka” Skoglund 1950-59 och Zlatan Ibrahimović 2006-2009.

Vilka är de största stjärnorna i matchen?

Ett av de största namnen är utan tvekan den väldige norrmannen Erling Haaland som haft en succéartad debutsäsong i Manchester City. Haaland passade på att slå Premier League-rekordet för flest mål under en och samma säsong med 36 stycken. Andra stora namn i Manchester är mittfältaren Kevin de Bruyne och lagkaptenen Ilkay Gundogan.

I Inter bör man hålla ögonen på forwarden Lautaro Martínez och mittfältaren Nicoló Barella. I vassen lurar också den belgiske stjärnan Romelo Lukaku, även om det inte är säkert att han får spela från start.

Vem är favorit att vinna UEFA Champions League 2023?

Manchester City är tydliga förhandsfavoriter hos spelbolagen. Och C Mores expert Vicky Blommé tror att Manchester City kommer att vara ostoppbara.

Vad vinner man?

Förutom äran och en säkrad plats i nästa års gruppspel i Champions League får det vinnande laget även hissa den berömda 11 kilo tunga UCL-pokalen. Och just det, de får 20 miljoner euro också.

Intressant? Här hittar du mer fotbollsfakta att ta del av mellan matcherna.