Hur får jag täckning i mitt hem – överallt?

Vad påverkar min hastighet?

Mängden användare kan påverka hastigheten på din uppkoppling. Tänk på att med användare räknas även grannar, barnmonitorer, mikrovågsugnar och trådlösa högtalare. Främst är det dock vad du som användare gör, som påverkar hastigheten. Att streama musik eller film påverkar uppkopplingen mer, att bara läsa webbsidor mindre. Tjocka väggar och murstockar kan också störa hastigheten. Läs mer om vad som påverkar din hastighet här.

Hur placerar jag min router bäst?

Låt din router komma ut ur garderoben! Placera den centralt i ditt hem, på en hylla eller ett bord ungefär en meter ovanför golvet. Se till att den inte är skymd och att inga vitvaror eller elektroniska apparater står i närheten. Pröva dig fram, byt plats eller bara vrid på routern. Små ändringar kan ha stor effekt. På Bredbandkollen kan du lätt mäta hur dina ändringar påverkar hastigheten.

Hur kan jag få ett snabbare wifi?

Förutom själva placeringen av din router når du den bästa hastigheten med modern hemelektronik som klarar av höga hastigheter. Har du äldre produkter som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett betydligt långsammare wifi. Du behöver också ha en relativt hög hastighet på ditt fasta bredband. Telias trådlösa routrar har stöd för den senaste tekniken. Här är våra routrar.
Om du har ny teknik och upplever att ditt wifi har blivit ”segare” kan du prova att byta kanal på din router. När du installerar den för första gången väljer den nämligen automatiskt en kanal (oftast 1, 6 eller 11). Om dina grannar då råkar använda samma kanal kommer ni att störas av varandra. Ofta finns det flera kanaler där ingen router är uppkopplad. Läs mer om hur du byter sändningskanal här.

Kan en ny router ge en bättre trådlös uppkoppling?

Om du har en äldre router som har stöd för en gammal wifi-standard, samtidigt som du surfar med den senaste tekniken finns fördelar med att byta router. Din uppkoppling blir snabbare om du går från en router som bara har stöd för 2,4 GHz till en för både 2,4 Ghz och 5GHz.

Vad är det för skillnad på 2,4 GHz och 5GHz?

Ditt wifi använder radiovågor på 2,4 GHz-bandet eller 5 GHz-bandet (om du har en relativt modern router). 2,4 GHz-bandet trafikeras av många användare vilket gör att risken för störningar är stor. Om nätverksöverföringen störs måste datan skickas om, vilket leder till att hastigheten sjunker. PÅ 5 GHz-bandet får det plats fler nätverk vilket gör att störningarna är färre. Routrar med stöd för både 2,4 GHz och 5 GHz kallas för dual band-routrar.

Finns det något som kan öka räckvidden på mitt wifi?

Ett vanligt problem med wifi är att din router inte täcker tillräckligt stort område. Du kanske bor i en villa med flera plan, vilket kan göra att din router inte når alla rum. En repeater kan då användas för att öka räckvidden. Det är en mellanliggande utrustning som förmedlar trafiken mellan routern och din hemelektronik. En repeater ger längre räckvidd, men eftersom den måste ägna halva tiden åt att kommunicera med ena sidan, och halva tiden åt andra sidan, innebär det en reducering av hastigheten. Här är våra repeaters.

Mitt wifi krånglar ändå, hur felsöker jag enklast?

Har du dubbelkollat allt och behöver en hjälpande hand? Vi felsöker ditt bredband, kontrollerar din uppkoppling och din anslutning. Klicka här för hjälp.

Tillbaka till Wifi-guiden

Automatisk felsökning!

Om du upplever att ditt bredband från Telia inte fungerar som det skall kan du kan prova vår automatiska felsökning.