Använda Telia Hemtelefoni

Svara

På iPhone och iPad måste du alltid låsa upp skärmen för att komma åt apparna. Det gäller också Hemtelefoni-appen – även när du skall svara på ett samtal.

Appen fungerar ihop med de flesta headsets, men vanligtvis går det inte att svara direkt med knapparna på headsetet. Detta beror på begränsningar i hur telefontillverkarna tillåter appar komma åt funktioner i telefonen.

Inkommande mobilsamtal under pågående Hemtelefoni-samtal

När det ringer i mobilen bryts samtal via Telia Hemtelefoni. Mobilen ger alltid ett inkommande mobilsamtal till telefonen högre prioritet än allting annat. Därför kommer ett mobilsamtal att bryta ett samtal i Telia Hemtelefoni. För att komma tillbaka till samtalet i appen måste du antingen avvisa eller avbryta samtalet i mobilen.

Vidarekoppling

Om du vidarekopplar ditt hemnummer kommer det varken ringa i hemtelefonen eller i Hemtelefoni-appen. Appen påverkas dock inte om du vidarekopplar ditt mobilnummer, då appen inte har någon koppling till mobilabonnemanget.

Samtalslistor

För Android-telefoner är samtalslistan gemensam för appen och mobilen. I iPhone har däremot appen en egen logg, skild från telefonens.

Använda utomlands

Normalt bör du använda appen över WiFi när du är utomlands. Du kan också använda den med mobilsurf och roaming, men tänk då på att surfmängden dina samtal med appen förbrukar kan ge en högre roamingkostnad än du tänkt dig eller göra slut på din surfmängd utomlands. Som exempel förbrukar ett 4 minuters samtal med Telia Hemtelefoni 5 MB. Det innebär att en surfmängd på 50 MB räcker till ungefär 40 minuters samtal.

På en Androidtelefon kan du styra via appens inställningssida om den skall använda mobildata bara i Sverige eller även utomlands. Grundinställningen är att inte använda mobildata utomlands.
På en iPhone eller iPad kommer appen att använda mobildata även utomlands om du har valt att tillåta användning över 3G/4G. Det är därför viktigt att du stänger av “Använd över 3G/4G” på appens inställningssida när du reser utomlands om du inte vill använda dataroaming för appen.

Oavsett om du använder Android eller iPhone/iPad kommer appen bara att kunna använda mobildata utomlands om du har tillåtit dataroaming i telefonens egna inställningar.

I de flesta fall fungerar det att använda appen med WiFi på t.ex. hotell och restaturanger, men eftersom näten kan vara inställda på olika sätt bör du vara beredd på att det kanske inte fungerar överallt.

Ringa 112

När du ringer 112 från appen kommer du att få välja mellan att ringa nödsamtalet med mobilens inbyggda telefon eller med appen. Om du då väljer den inbyggda telefonen kopplas du till räddningstjänsten i det land du befinner dig i. Samtalet hanteras som om du hade ringt från själva mobiltelefonen.
Om du däremot använder appen på en surfplatta kommer samtalet i stället att kopplas till Sverige.
När du är utomlands bör du därför använda en telefon, inte en surfplatta, för nödsamtal. Vi rekommenderar också att du i första hand ringer nödsamtal med mobilens inbyggda telefon.

Kostnader och strömförbrukning

Samtalspriset är detsamma som om du hade ringt från din hemtelefon, och samtalet hamnar på samma faktura. Om du använder appen med mobildata (3G/4G) kommer din mobiloperatör att ta betalt för trafiken eller räkna av den från din surfmängd.

Via 3G/4G

Ett samtal på 3 minuter förbrukar c:a 3,6 MB surf. Hur mycket det kostar beror på priser och surfmängder för ditt mobilabonnemang. Utöver det betalar du samma pris för samtalet som om du hade ringt från din hemtelefon.

Strömförbrukning

Appen drar ström även i viloläge eftersom den måste hålla kontakt med nätet för att kunna ta emot inkommande samtal. Den drar märkbart mindre ström när den används över WiFi-anslutning än när telefonen och appen använder mobildata (2G/3G/4G).