Koppla in Bredband via mobilnätet

Här hittar du en kom igång-guide som enkelt tar dig igenom installationen av Bredband via mobilnätet, oavsett om du har yttre 5G-antenn med wifi-router, inomhusrouter eller tv-box. Klicka på playknappen och välj vilken av de tre guiderna du vill se. Lycka till!

Kom igång med Bredband via mobilnätet

Här kan du välja att antingen följa en installationsvideo eller gå vidare i stegen för att läsa guiderna manuellt.

Installationsvideo för Bredband via mobilnätet

• Klicka på Play för att se installationsvideon. Välj därefter ett av de tre valen.

• steg 2-4 finner du en kom igång-guide för inomhusrouter ZTE MC888 Pro.

• Från steg 5 kan du läsa hur du kommer igång med din yttre 5G-antenn med wifi-router.

Bilden visar hur du ansluter nätadaptern till enheten.

Kom igång med din inomhusrouter ZTE MC888 Pro

Börja med att ansluta nätadaptern till enheten. Enheten slås på och ansluts automatiskt till internet.

Bilden visar var lösenordet på din router finns och hur du ansluter till wifi.

Anslut din inomhusrouter ZTE MC888 Pro till internet

Wifi: Ange WLAN SSID och WLAN-nyckeln (lösenord) på etiketten, anslut till wifi-nätverket med din mobila enhet och anslut sedan till internet.

NFC: Enheten stöder NFC-funktionen. När du sammanför din telefon, som stödjer NFC, och enheten ska du följa instruktionerna på din telefon för att ansluta till wifi-nätverket. Det gör du utan att ange lösenordet och sedan ansluta till internet.

Denna funktion stöds endast på Android-telefoner. Avståndet mellan din telefon och enheten ska vara mindre än fem centimeter.

Bilden visar hur du ansluter nätverkskabeln till din enhet.

Anslut inomhusrouter ZTE MC888 Pro med nätverkskabel

Nätverkskabel: Anslut till datorn via WAN/LAN1- eller LAN2-porten och anslut sedan till internet.

Innehåll vid köp av Bredband via mobilnätet

Innehåll i lådan för din yttre 5G-antenn med wifi-router

Innan du börjar installera Bredband via mobilnätet med yttre 5G-antenn och wifi-router, kolla så att allt är med i lådan.

Illustration anslut nätverkskabel i antenn

Anslut nätverkskabeln

Nu är det dags att koppla in nätverkskabeln i PoEn och antennen. Därefter kopplar du in kontakten i ett eluttag.

Antennens lampa visar olika färger beroende på status

Låt antennen starta

När du startar upp antennen kommer den gröna LED-lampan att blinka. När det är klart, kommer lampan att bli röd, gul eller grön beroende på anslutningskvalitén.

Hitta placering för din 5G-antenn utomhus

Hitta placering utomhus

Se till att du får en bra bredbandsprestanda genom att öppna fönstret och håll enheten i fönsteröppningen med Nokia-logotypen vänd utåt. Klicka på test-knappen på enheten. Försök att vara stilla och vänta på ett fast grönt sken.

Tips! Tänk på att inte placera enheten på ett fönster som är ovanför ett område där människor går förbi.

När lampan lyser rött på antennen, behöver du ändra placering av den

Flytta antennen om det behövs

Om lampan lyser eller blinkar rött är anslutningen svag och du behöver hitta en bättre placering för antennen. Kolla om du kan placera den vid eller på ett annat fönster. Om du behöver ytterligare hjälp, använd Nokia Wireless-app.

För installation utomhus se steg 7–9.

För installation inomhus se från steg 10.

Rengör ytan före du fäster antennen

Installation utomhus: Fäst antennen på fönstret

Förbered fönstret utvändigt genom att använda medföljande torkdukar för att rengöra ytan. Om du har ett fönster med gångjärn, se till att fästa antennen på den sidan av fönstret. OBS! Om du föredrar att montera din antenn på väggen, se steg 9 och 10.

Installation utomhus: Fäst antennen på yttervägg

Installation utomhus: Fäst antennen på yttervägg

Börja med att se till att du får och kan borra hål i väggen. Därefter kan du borra fyra hål i väggen eller fönsterfodret. Du kan använda hylsfästeadaptern som mall för hålen. Sätt sen i tillhörande pluggar i hålen.

Installation inomhus: Placera antennen nära ett fönster

Installation inomhus: Placera antennen nära ett fönster

För att få den bästa upplevelsen av ditt bredband bör du fästa antennen utomhus. Om du placerar antennen inomhus så kommer hastigheten att sänkas avsevärt. Om du placerar antennen inomhus, se till att det är nära ett fönster och att Nokia-logotypen är vänd utåt.

Omplacering av antenn

Omplacering av antenn

Kom ihåg att om du behöver flytta eller ta bort enheten så kommer limmet att försvagas. Följ stegen nedanför:

• Ta bort antennen från fästet: Tryck fliken mot fönstret och dra ut 5G-mottagaren ur fästet.

• Ta bort fästet från fönstret: Ta ett stadigt grepp om fästet i ena hörnet och dra av det långsamt. Var försiktig så att du inte skadar fönstret.

• Placera om fästet: Du kan nu flytta antennen till en ny plats.

...

Fler tips

Vid installation

Simkortet är redan installerat vid leverans.

Tänk på att se till att ditt fönster är noggrant torkat före du installerar din 5G-antenn. Vid installation utomhus så rekommenderar vi att du gör det när det är plusgrader. Håll 5G-antennen med klistret mot fönstret i minst 30 sekunder för att den ska fästa.

Vid installation på husfasad

Yttre 5G-antennen kan även fästas på husfasaden. Det medföljande installationskitet kan användas för träfasader.

Viktigt att tänka på

Antennen ska inte installeras utomhus på fasad där husfasaden består av: asbest, puts, sten eller plåt. Du bör inte placera antennen direkt under utstickande hustak.

Olika hastigheter beroende på vilket bredband du har

Beroende på vilket abonnemang du har skiljer sig nedladdningshastigheterna. Tänk på att det är många variabler som spelar in när det kommer till surfhastighet över mobilnätet. Topografi, vilket typ av fönster och vilket material byggnaden är gjord av är t.ex. saker som påverkar hastigheten.

Mobilt Bredband Hemma: Hastighet vid nedladdning 10–150 Mbit/s.

Så får du den bästa wifi-täckningen

Tänk på att bostadsstorlek, väggar, våningsplan, prylar och antalet internetanvändare påverkar ditt wifi.

Läs mer i vår Wifi-guide om vad du kan göra för att få den bästa möjliga wifi-täckningen.

Byte av simkort i din enhet

Byt simkort i din inomhusrouter

Öppna luckan på undersidan av din enhet, sätt in nano-simkortet och stäng därefter luckan.

Byt simkort i din yttre 5G-antenn med wifi-router

Börja med att lossa på skruven för att ta bort locket och placera simkortet på brickan. Sätt tillbaka brickan i antennen och skruva försiktigt fast luckans lock igen.

Mitt Telia

I Mitt Telia hittar du en komplett vy av alla dina abonnemang och tjänster.

Förutom detta kan du även bland annat:

• Se fakturor, beställa e-faktura och autogiro

• Byta fakturaadress och betala fakturor med Swish (i appen)

• Se surfsaldo, köpa surf samt lägga till tjänster

• Beställa E-sim, spärra och låsa upp simkort

• Ladda kontantkort och mycket annat

If you prefer you can have the app in English.

Logga in på Mitt Telia och utforska dina möjligheter.

Har du problem med ditt wifi?

Vi ger tips på var du ska placera din router för att förbättra ditt wifi i hemmet.